Vastaus Rami Lehdolle: Kulttuuri on hyvinvointia ja tärkeä osa lahtelaista elämää

Juhani Melanen

Perussuomalaisten tyypillinen edustaja, kansanedustaja Rami Lehto väittää populistisessa kirjoituksessaan ( 4.11.) korkeakulttuurin vaarantavan Lahden talouden. Väite olisi naurettava, ellei sen esittäjä olisi tosissaan, mitä hän ilmeisesti on. Hän esittelee lukuja, joihin en nyt puutu, koska ne ovat marginaalisia verrattuna muihin Lahden haaskaamiin menoihin.

Lahden hyppyrimäkiin on lapettu kauhakuormaajalla rahaa vuosikymmeniä ilman, että juuri kukaan olisi asiasta nostanut äläkkää valtuutettu, kulttuuri- ja liikuntalautakunnan jäsen Pertti Arvajaa (kd.) lukuun ottamatta.

Lahdessa on lukemattomia sellaisia kohteita, joihin uppoaa joka vuosi huima määrä euroja, vaikka niiden tarpeellisuutta ei voida mitenkään perustella. Lanunaukiota esimerkiksi lämmitetään mielestäni turhaan talvella.

Vihreä pääkaupunkihanke on menestys, mutta nähtäväksi jää, saadaanko siitä koskaan euroja takaisin hyödyttämään lahtelaisia ympäristöyrityksiä ja liike-elämää!

Lahti on pelannut pokeria myös sijoituspelissä. Jos sijoitukset korkotasojen heilahtaessa tulevaisuudessa laukeavat, seisomme ehkä housut kintuissa ihmettelemässä, kuka sammuttaa valot Lahdesta.

Liikuntakin on kulttuuria, ja erittäin tärkeä osa onkin. Lahti on sijoittanut esimerkillisesti rahaa kuntoliikuntapaikkoihin, mutta eri asia on kuuluuko KymiRingin tukeminen Lahden kulttuuri- ja liikuntastrategiaan?

Perussuomalainen Lehto on näköjään sitä mieltä, että kansa ei tarvitse muuta kuin leipää ja sirkushuveja, mutta tässä hän erehtyy pahasti ja samalla tulee aliarvioineeksi lahtelaiset. Tätä voi kutsua hyvin kulttuurivihamielisyydeksi ja samalla jopa puolueen viralliseksi kannanotoksi kaikkea taidetta ja korkeakulttuuria kohtaan.

Lehdon mielipide kertoo itse asiassa ehkä vain sen totuuden, että perussuomalaiset eivät ymmärtää käsitettä kulttuuri laajemmin ja syvällisemmin. Tämä on valitettavaa ja masentavaa!

Kun Lehto rinnastaa hyvinvointipalvelumenot ja korkeakulttuuriin toisiinsa, hän ei näytä kykenevän erottamaan asiayhteyksiä toisistaan ja popularisoi asioita.

Meille lahtelaisille museo, teatteri ja orkesteri ovat itseisarvoja ja tärkeitä instituutioita, joista me olemme ylpeitä. Niihin käytetyt menot ovat tarpeellisia ja oikeutettuja menoeriä siinä kuin Kisapuiston uusittava stadionkin.

Suosittelen Lehtoa lukemaan Suomen Mielenterveysseuran -lehden verkkosivuilta, miten taide ja kaikki kulttuuri vaikuttavat ihmisen terveyteen ja erityisesti mielenterveyteen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.