Lukijalta: Huumeongelmat kasautuvat huono-osaisille

Kannabiskeskustelussa vastinparina ovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) yleisöineen vastaan poliitikot. Luulen, ettei tässä paina vain yksittäisten tutkijoiden kanta, vaan otetaan kokonaistilanne huomioon. Laaja ja rehellinen keskustelu tästä silti on paikallaan.

Kannabiksen lääkekäyttöön suhtaudun lähtökohtaisesti hyväksyvästi. En usko, että vapauttaminen toisi muuta kuin lisääntyneitä hoitoonohjaustarpeita viranomaisten tahoilta. Meillähän täällä Lahdessa näitä hoidetaan.

Kuinka moni hyvinvoiva nuori käyttää huumeita? En usko, että kovin moni. Nykykehityksen mukaan uskon, että ongelmat kasaantuvat juuri niille huono-osaisille tyypeille, jotka yrittävät päästä huumeista eroon.

Opiskelen itse tällä hetkellä sosiaalityötä avoimessa yliopistossa. Ylisosiaalineuvos Aulikki Kananojan toimittamassa puhutaan suomalaisten vankien kuntoutuksesta. Vangeilla on monia työ- ja toimintakyvyn rajoituksia sekä päihdeongelmia.

Vuonna 2010 Rikosseuraamuslaitos selvitti vankien ja yhdyskuntapalvelua suorittavien terveyttä, työkykyä ja hoidontarvetta. Tutkimuksen perusteella vain noin puolet vangeista katsottiin työkykyisiksi ja lähes viidennes oli täysin työkyvyttömiä.

Monilla vangeilla puuttuu peruskoulun päättötodistus ja huomattavalla osalla ei ole ammatillista koulutusta. Monet vangit ovat velkaantuneita: jopa 62 prosenttia vangeista velat ovat rikosperusteisia.

Vankeuslain 767/2005:n mukaan vankeuden täytännönpanon tavoitteena on lisätä vangin valmiuksia rikoksettomaan elämäntapaan edistämällä vangin elämänhallintaa ja sijoittumista yhteiskuntaan.

Vankeusaikana vangeilla on mahdollisuus osallistua erilaisiin kuntouttaviin toimintoihin, joita ovat muun muassa työtoiminta, koulutus, erilaiset uusintarikollisuuden vähentämiseen tähtäävät kuntoutusryhmät, päihteettömät osastot ja yksilökeskustelut erityistyöntekijöiden kanssa.

Jos siviilissä päihteettömyys ilman rikoksia ei onnistu, niin vankeudessa joutuu sitoutumaan päihteettömyyteen, joka väistämättä johtaa elämäntavan muutokseen.

Sami Korkiakoski

Lahti

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu