PAU:n Lahden osaston puheenjohtaja: Postilaisten lakkoon on syynsä

Lehtikuva / Anni Reenpää

Ministeri Iiro Viinanen kyseli tiistain (5.11.) mielipidekirjoituksessaan, pitäisikö postimiehelle maksaa siitä, että hän kulkee vanhan reitin tyhjän kärryn kanssa siitä huolimatta, onko jaettavaa vai ei.

Voin antaa lohduttavan vastauksen, ettei tähän huoleen ole syytä. Jaettavia lähetyksiä on vuositasolla edelleen satoja miljoonia. Vaikka jaettavien kirjeiden määrät ovatkin vähentyneet, niin vähentyneet ovat myös postimiehet.

Työmäärä on nykyisin huomattavasti kovempi, mitä se oli vaikkapa kymmenen vuotta sitten. Se on niin kova, ja myös merkittävin syy siihen, että postin kulku tökkii. Tämä on nyt ollut tilanne viimeiset viisi vuotta.

Ammattiliitolle lakko on viimeinen keino. Postin valtaapitävät haluavat ajaa postilaiset ahdinkoon. He haluavat pienipalkkaisten palkkoihin nyt noin 30 prosentin alennuksen ja heikennykset jokseenkin kaikkiin muihinkin työehtoihin.

Kun postilaiset ansaitsevat rapiat 2 000 euroa kuukaudessa, niin tuollainen vaade on jokseenkin käsittämätön, mutta ennen kaikkea se on härski. Kaikkea ei voi, eikä pidä, hyväksyä.

Eija Kokkonen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.