Rami Lehto (ps.): Korkeakulttuuri vaarantaa Lahden taloutta

Kun maamme kuntien talous on ennätyksellisen surkeassa tilanteessa, niin silloin pitäisi järjellä miettiä, mihin kuntalaisten veroeurot suunnataan.

Lahdessa vain perussuomalaiset haluavat leikata kulttuurimenojen kasvua ja tätä myös esitin kaupunginhallituksen talousarviokokouksessa, mutta muiden puolueiden mielestä Lahden kaupunginorkesteri, teatteri ja museotoimi saavat jälleen ensi vuonna kasvattaa menojaan.

Kaupunginhallituksessa esitin lisäystä kevyen liikenteen väylien ja linja-autopysäkkien talvikunnossapitoon, koska Lahti käyttää tähän huomattavasti vähemmän kuin muut verrokkikaupungit, ja tämä näkyy myös katukuvassa. Tätä kaikki muut puolueet vastustivat, vaikka samaan aikaan he laittavat miljoonia ympäristöpääkaupunkivuoden kuluihin.

Hyvinvointiyhtymän menot pitää hoitaa, vaikka ne kasvaisivatkin, sillä jokaisen pitää päästä hyvään hoitoon sitä tarvittaessa.

Vaikka väestömme ikääntyy, valtio kuitenkin laskee ensi vuodeksi Lahden terveyspuolen valtionosuutta.

Samaan aikaan valtio kuitenkin lisää kulttuurin valtionosuuksia ensi vuodelle, ja niin tekee Lahtikin. Lisäystä orkesterille, teatterille ja museolle kertyi yhteensä yli 2,7 miljoonaa euroa verrattuna kuluvaan vuoteen.

Ensi vuonna lahtelaisten rahoja syydetään näiden kolmen toimijan toimintamenoihin 13,4 miljoonaa euroa ja valtionosuudet 4,9 miljoonaa päälle. Yhteensä nämä kolme toimijaa saavatkin avustuksia huikeat 18,3 miljoonaa euroa ensi vuonna.

Kyllä, 18,3 miljoonalla eurolla tuetaan vuosittain näitä kolmea toimijaa. Lisäksi näiden kolmen toimijan kiinteistöjä saneerataan useilla miljoonilla euroilla. Siksi esitinkin kaupunginhallituksen kokouksessa leikkauksia näiden toimijoiden menoihin, mutta mikään muu puolue ei kannattanut leikkauksia kulttuurimenoihin.

Eniten minua ihmetyttää se, että kaupunginorkesteri on lisäämässä henkilöstöään kymmenellä prosentilla, jotta viulunsoittajat eivät rasittuisi liikaa. Samaan aikaan hyvinvointiyhtymä on lomauttamassa hoitajia ja lisäämässä heidän työtaakkaansa.

Me perussuomalaiset emme voi hyväksyä sitä, että kun hyvinvointiyhtymä on laitettu kuntien toimesta säästökuurille, niin Lahti satsaa korkeakulttuuriin entistä enemmän ja samalla talous menee pakkaselle.

Rami Lehto

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Urheilun ja yrityselämän kerma kokoontui Lahdessa pohtimaan menestyksen reseptiä: "Kisapuistoon pitäisi saada ensin sähköt", murjaisi FC Lahden toimitusjohtaja
 2. Uppoaisiko sinulle kilo lihaa vain minuuteissa? Lahdessa kisataan lauantaina jälleen lihamukin syönnin MM-tittelistä
 3. Sakke Hämäläisen ensimmäinen liigamaali oli Pelicansille laiha lohtu, katso ottelukooste – "Ei kiekko ainakaan takan reunalle mene"
 4. Husissa todettiin toinen koronavirustartunta, mutta useat koronavirusepäilyt Suomessa ovat osoittautuneet aiheettomiksi
 5. "Rennosti vaan", kuului isä-Jannen ohje – Mico Ahosen maailmancup-debyytti päättyi karsintaan Salppurin kisoissa
 6. Peliitat haki pisteet Imatralta
 7. Pelicansin A-nuoret joutuivat taipumaan – ottelun ratkaisu saatiin jatkoajalla
 8. Gallup: Kysyimme Lahdessa liikkuneilta, suuntaavatko he Salppurin kisoihin, vastaus oli yksiselitteinen ei – "Aiemmin kisat näkyivät Lahdessa enemmän"
 9. Katkenneen voimajohtopylvään korjaus etenee Lahden Patomäessä
 10. Korkeakoulutettu tienaa Uudellamaalla lähes 20 000 euroa enemmän kuin maakunnissa – yksi syy selittää ilmiöstä paljon
 11. Asiantuntijat kyseenalaistivat Aika jonka sain -elokuvalle myönnettyjen palkintojen arvon – Olga Temonen vastaa: "Minulla ei ole tapahtumasta mitään pahaa sanottavaa"
 12. Samae Koskinen esiintyy kesällä Villähteen uusilla festivaaleilla
 13. Pariisin keskustassa suurpalo, Gare de Lyon -rautatieasema evakuoitu
 14. Herola aloitti Salpausselällä lupaavasti – yhdistetyn varakilpailussa kolmas
 15. Isyys tuo tasapainoa lahtelaisen urheilijan Leevi Mutrun elämään

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kaksi loukkaantui lievästi ulosajossa Hollolassa, kuljettajaa epäillään vammantuottamuksesta
 2. Fingerpori 28.2.2020
 3. Lahtelaisyritys Anstar sai historiansa suurimman liittopalkkitilauksen
 4. Kaksi henkilöautoa kolaroi Lahdessa
 5. Uudella Temptation Island -kaudella mukana lahtelainen pariskunta
 6. Lahden Sibeliustalon tuolihankinnasta voisi tehdä hankintaoikaisun – ”Pitäisi olla jokin virhe eikä sellaista ole tehty”, toppuuttelee virkamies
 7. Janne Jalasvaara palaa Pelicansin takalinjoille - katso joukkueen kokoonpano illan kotiotteluun
 8. Lahden vuokramarkkinat mullistuivat, asiantuntijan mielestä asuntopolitiikassa on munattu oikein olan takaa
 9. Orimattila ottaa käyttöön palvelusetelin yksityisiin päiväkoteihin – yksityinen toimija voi pyytää lisämaksua, jos tarjolla on lisäpalveluita
 10. Näppis: Lahen keskusta on harjujen välissä montussa. Kun rakennatte Rantakartanon, ilma-aukko Veskulta umpeutuu ja keskustan ilma tulee olemaan huono aina! Tulee Grey city !
 11. Susi on liikkunut viikon Kouvolan alueella, tulee epätavallisen lähelle ihmisiä – "Päijät-Hämeessä panikointiin ei ole syytä"
 12. Vasemmistoliiton aluepomon epäillään syyllistyneen kiihottamiseen kansanryhmää vastaan – poliisi aloittaa esitutkinnan
 13. Ilmanlaatu on nyt poikkeuksellisen huono Lahdessa ja Hollolassa – voi aiheuttaa oireita astmaatikoille
 14. Hyvinvointiyhtymän pandemia-työryhmä kokoontui: suunnitelmat valmiina koronaviruksen leviämisen varalle
 15. Millamari Uotilan Esalainen: Käytettyjen vaatteiden ostaminen pitäisi olla houkuttelevampaa, ja siihen tarvitaan myös vaatealan panosta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.