Lukijalta: Postilla on yleispalveluvelvoite

Iiro Viinanen ( 5.11.) otti kantaa postinjakajan taakan keveyteen ja ammatilliseen järjestäytymiseen. Suomen perustuslaki takaa oikeuden järjestäytyä myös ammatillisesti, 2 luku §13.

Lisäksi kansainväliset ihmisoikeudet, kuten YK:n ihmisoikeuksien yleismaailmallisessa julistuksessa artikloissa §20 ja 23 mainitaan takaavat tämän perusoikeuden.

Yleisesti ajatellen työntekijä yksin ei pysty neuvottelemaan riittävän hyvää ja hänelle riittävän kattavaa työehtoa palkkaliitteineen työnantajan kanssa, siksi hän tarvitsee etujensa ajamiseksi asiaan perehtyneen alan ammattiliiton tuen suojakseen.

Tämän päivän suuntaus valitettavasti tuntuu olevan se, että työnantaja vaihtaa omaa liittoaan, jonka kautta vastapuolena työntekijöitä edustaakin toinen liitto uusine työehtoineen, jotka uudet liitot ovat mahdollisesti jo ennalta sopineet. Tässä tilanteessa työntekijät joutuvat siirtymään (vastoin omaa tahtoaan) huonomman työehdon piiriin, mikä käytännössä tarkoittaa muun muassa palkkojen tuntuvaa alentumista.

Palataksemme postinjakajaan, niin ei ole postinjakajan asia pohtia sitä, tai kantaa vastuuta siitä, kuinka monena päivänä viikossa hänen pitäisi jakelukierros tehdä. Tämä pohdinta ja vastuu kuuluu Suomen eduskunnalle.

Postilain 3 luvun §17 (23.11.2018/997) mukaan Postin on hoidettava yleispalveluvelvoite viitenä arkipäivänä viikossa.

Jotta postinjakaja elää palkallaan, tulee hänen saada työstään kohtuullinen korvaus. Monta tuntia kestävä jakelutyö on lisäksi fyysisesti rasittavaa. Kun kannettavaa on vähemmän, matka/jakelupisteiden määrä on huomattavasti lisääntynyt viime vuosina.

Ei ole salaisuus, että postimäärät ovat laskeneet. Tämän kehityksen osasyy on sekä sähköinen viestintä että jakelun vapautuminen kilpailulle.

Tällä hetkellä kilpailutilanne on epäterve, koska Postille jäi viiden arkipäivän yleispalveluvelvoite, jota kilpailijoilla ei ole.

Martti Nyström

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. SAK:n varapuheenjohtaja Matti Huutola yhdistäisi SAK:n ja STTK:n – pomo-duunari-asetelma ei ole este
 2. Luhdan hotellihanke sai siunauksen rakennus- ja ympäristölupalautakunnalta – rakennuslupa sallii 17-kerroksisen tornitalon rakentamisen entisen Anttilan paikalle
 3. M/S Pyhäjärven risteily keskeytyi iltamyöhään Heinolassa - syynä jälleen potkurivika
 4. Lahtelainen urheiluravintola Peluri muuttaa – "Tartuimme tilaisuuteen, kun avautui mahdollisuus päästä vielä lähemmäs keskustaa"
 5. Ei sähköverkolle, ei lääkäreille, ei varuskunnalle, ei valokuidulle – Iitti sanoo melkein aina ei, ja sekös Johannes Niemeläistä riemastuttaa
 6. Henry Saleva seurasi humalaista rekkakuskia Nelostiellä yli 40 kauhuntäyteistä minuuttia: "Jos olisi osunut kohdalle, olisi varmasti ollut henki pois"
 7. Marin: Hallitus käsittelee torstaina rajojen terveysturvallisuutta, maskeja ja etätyötä
 8. Koulujen lukuvuosi alkoi Lahdessa, pienessä Kivijärven kyläkoulussa opettajia huolettavat koulukuljetusten olemattomat turvavälit – "Vesittää koko homman, jota täällä teemme"
 9. Nastolalaisen konkaripoliitikon autokokoelman kohtaloa puidaan nyt hallinto-oikeudessa
 10. Riskimaista Helsinki-Vantaalle saapuville ei pakkokaranteenia
 11. Ensimmäisen koulupäivän liikenne sujui Lahdessa rauhallisesti – poliisi muistuttaa tarkkaavaisuudesta erityisesti Launeen monitoimitalo Lähteen kohdalla
 12. Lauantaina ajetaan koronatauon jälkeen vihdoin rallia Päijät-Hämeessäkin
 13. Lahden Kortteliliigalle jäi luu käteen osapuolien vuokrakiistassa – uudet tilat olisi löydettävä nopeasti: "V*tuttaa"
 14. Vili Uuskallion Esalainen: Hämeenkadun ja Vesijärvenkadun kulman rappiotalo pahentaa Lahden keskustan turvattomuutta
 15. Sormet ovat tehtailijan silmät – lähes sokea Timo Laitinen on pyörittänyt huonekalutehdastaan Hollolassa kohta 50 vuotta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.