Lukijalta: Kulttuuri tuskin kaataa Lahden taloutta

Veikko Sonninen

Jos ei muusta tietäisikään, että Lahden kaupungin talousarvio ensi vuodelle on käsittelyssä, niin ainakin siitä, että perussuomalaisten kulttuurispesialisti Rami Lehto on taas noussut barrikadeille ( 5.11.) julistamaan jo vanhastaan tuttua kulttuurivihamielistä linjaansa.

Kaupunginteatteri, -orkesteri ja -museo ovat korkeakulttuuria ja ”niihin syydettäviä lahtelaisten rahoja” pitäisi leikata. Peräti 18,3 miljoonaa euroa aiotaan taas syytää tähän turhuuteen”, ja samalla talous menee pakkaselle”.

Kyllä ollaan veitsen terällä, jos tuo summa horjuttaa Lahden taloutta, kun muut toimintakulut ovat lähes miljardin euron tasolla.

Vanhana visailumiehenä haluan esittää Lehdolle kulttuuripitoisen kysymyksen. Kuka sanoikaan: ”Jos kuulen sanan kulttuuri, poistan varmistimen browningistani?”

Ei, ei ollut kenraaliluutnantti T. J. A. Heikkilä, enhän minä nyt noin korkeaa kulttuuria Lehdolle esittäisi. Ei, ei se ollut , joka olisi Lehdon mielilukemista edelleenkin, jos lehti vain vielä ilmestyisi.

Varmistimen halusi poistaa SA-mies Schlageter samannimisessä näytelmässä, jonka julkaisi vuonna 1933 Hanns Johst. Johstista tuli Hitlerin ja Goebbelsin nostamana muun muassa Saksan runousakatemian johtaja, valtakunnan teatteriviraston johtaja ja Preussin osavaltioneuvoston jäsen. Muun työn ohella hän oli SS-Gruppenführer.

Kyllä pitäisi Lahdessakin osata ajan merkit lukea. Varmistin pois ja ammutaan korkeakulttuuri alas! Ei tehrä tästä ny numeroo, kyllä meille matalampikin riittää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vesijärven vanha asemarakennus palautetaan yli sadan vuoden takaiseen ulkoasuunsa – "Tämä on Lahden vanhoista kohteista ehkä vaikuttavin"
 2. Kaupunginjohtaja Pekka Timonen valvoo nyt Lahden ja tapahtumateollisuuden etuja – joidenkin mielestä Timonen petaa jo pormestarimallin jälkeistä aikaa, mutta asiassa on toinen puoli
 3. Sateet ovat saaneet etanat ja kotilot liikkeelle – erotatko haitallisen tappajaetanan harmittomasta ukkoetanasta?
 4. Syyttäjä vaatii United Brotherhood -käräjillä parillekymmenelle syytetylle kovempia rangaistuksia rikollisryhmään kuulumisen takia
 5. Antti Kuparinen, 37, päätyi paarman pureman vuoksi infektio-osastolle tiputukseen – "Molempia jalkojani alkoi särkeä aivan mielettömästi, ja kuume nousi 39,7:ään"
 6. Osa koirista säikkyy pyöriä ja rullasuksia – "Kevyen liikenteen väylällä koiran kannattaa kulkea aina pientareen puolella"
 7. Pelicansin hymyilevä päävalmentaja Tommi Niemelä osaa olla tarvittaessa tiukka ja joskus vähän veemäinenkin
 8. Kunnan historian suurin hankintapäätös toteutui Asikkalassa – "Kuokka isketään maahan elokuussa"
 9. USU-gallup: Puolet kiristäisi ajamisen verotusta – etenkin miehet haluavat uuden auton nykyistä halvemmalla
 10. Lukijalta: Perusterveydenhuoltoa kehitetään Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä asiakkaiden tarpeista
 11. Metsän taidenäyttely puhuu kävijöilleen – "Ihmiset olisivat onnellisempia, jos jokainen viettäisi puoli tuntia päivittäin metsässä"
 12. Korona kiihdytti sairaalasänkyjen kysyntää – Hollolassa tehdasta pyörittävän Lojerin työllisyystilanne pysyi hyvänä, vaikka osia saadaan edelleenkin odotella Kiinasta
 13. Pääkirjoitus: Ulkomaisen työvoiman hyväksikäyttöön voitava puuttua
 14. Marjaana Laholan Esalainen: Kolme vuotta sitten Lahteen haluttiin lihamukipatsas, mutta parempaa olisi mölkkymarkkinointi
 15. Lahden konserttitalon tornista löytyi kosteutta – Lahden kaupungilta painavat terveiset rakennuttajalle

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.