Lukijalta: Kolmas vaihtoehto kannabiskeskusteluun – käyttö rangaistavaksi 21 vuoden iässä

Kysymys kannabiksen käytön kriminalisoinnista on yksi tämän päivän kuumia keskustelunaiheita. Syystäkin, sillä päihteiden liikakäytön seurauksena syntyneet tai liikakäyttöön johtaneet mielenterveyshäiriöt ovat koko yhteiskunnassa huolestuttavassa määrin lisääntyneet!

Koska juuri kannabis näyttää olevan erityisesti nuorten suosima huume nuuskan ohella, heidän tulevaisuudestaan huolestuneet aikuiset esittävät sen kriminalisointia. Perustelunaan he esittävät, että rangaistavuus vähentäisi sen käyttöä ja sitä voitaisiin paremmin myös valvoa. Kriminalisoinnin vastustajat puolestaan pitävät kannabista suhteellisen vaarattomana aineena, joten he vastustavat sen kriminalisointia.

Minun mielessäni tämä asetelma herättää mielikuvan, että kannabiskeskustelun takana on kaksi toisistaan poikkeavaa käsitystä siitä, miten ihminen kehittyy lapsesta aikuiseksi. Kannabiksen kriminalisointia vastustavien kanta viittaa sellaiseen käsitykseen, jonka mukaan mahdollisimman suuri vapaus nuorelle antaa parhaan mahdollisuuden itsenäistyä, joten hänen vapauttaan ei pitäisi rajoittaa! Toisen ryhmän mielestä lapsen kehitys itsenäiseksi ja tasapainoiseksi aikuiseksi edellyttää huolta pitävää, lapsen kehityksen rinnalla kulkevaa vanhemmuutta.

Lapsen tasapainoisen kehityksen takaamiseksi meillä Suomessa on lastensuojelulaki, joka antaa sisällölliset ohjeet käsitteelle vanhemmuus. Lastensuojelulain sisältö perustuu lapsen kehitystä koskevaan tieteelliseen tutkimukseen, jonka takana on näyttöön perustuvaa tietoa. Lastensuojelulain tarkoittama vanhemmuus on psykologinen käsite, joka koskee, ei ainoastaan lapsen ”virallisia” vanhempia eli biologisia vanhempia ja sijaisvanhempia, vaan kaikkia niitä aikuisia, jotka ovat ”paikalla” siinä tilanteessa, jossa lapsi (alaikäinen) osoittautuu olevan vanhemmuuden tuen tarpeessa.

Edellä sanottuun perustuen ehdotan kannabiskeskustelun ratkaisuksi kolmatta vaihtoehtoa.

Ehdotan, että kannabiksen käyttö määriteltäisiin rangaistavaksi 21 vuoden iässä, jolloin nuorelta päättyy voimassa olevan lastensuojelulain takaama vanhemmuuden turva. Koska vanhemmat ja yhteiskunta ovat lapsesta vastuussa 21-vuotiaaksi saakka, lasta itseään ei silloin pitäisi rangaista mahdollisesta kannabiksen käytöstäkään. Syyllistämisellä on silloin väärä kohde.

Jos lapsi käyttää huumeita, kyse on silloin vanhemmuuden vajeesta, jossa lapsi on uhri, ei se osapuoli, jolle kuuluu perimmäinen vastuu. Jos kannabiksen käyttö määriteltäisiin rangaistavaksi 21 vuotta täyttäneille, se viestisi nuorille jo alun alkaen sitä, että mikäli hän käyttää kannabista jatkuvasti, 21 vuotta täytettyään hän joutuu siitä juridiseen vastuuseen. Tieto kannabiksen rangaistavuudesta velvoittaisi myös vanhempia tarkempaan tilanteen seurantaan.

Periaatteessa ikäraja voisi olla tätäkin korkeampi, sillä uudistetussa lastensuojelulaissa, joka tulee voimaan 1.1.2020, yhteiskunnan jälkihuoltovelvoite nousee peräti 25 ikävuoteen. Ikärajaa ei ole korotettu turhan takia. Se on osoittautunut tarpeelliseksi, koska ympäröivä yhteiskunta muuttuu niin nopeasti, että siihen valmistautuminen vaatii enemmän aikaa kuin tähän asti on tarvittu.

Itse kuitenkin kannattaisin kannabiksen rangaistavuuden kohdalla 21 vuoden ikärajaa, sillä vastuun ottamisen omasta elämästä on hyvä kasvaa asteittain. Vanhemmuuden velvoite väistyy vain sitä mukaa kuin nuoren oma kyky kantaa vastuuta alkaa toimia.

Leila Keski-Luopa

YTT, psykoanalyytikko, työnohjaaja, organisaatiokonsultti

Lahti

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vesijärven vanha asemarakennus palautetaan yli sadan vuoden takaiseen ulkoasuunsa – "Tämä on Lahden vanhoista kohteista ehkä vaikuttavin"
 2. VR lopettaa lipunmyynnin palvelupisteensä Lahdessa
 3. Antti Kuparinen, 37, päätyi paarman pureman vuoksi infektio-osastolle tiputukseen – "Molempia jalkojani alkoi särkeä aivan mielettömästi, ja kuume nousi 39,7:ään"
 4. Sateet ovat saaneet etanat ja kotilot liikkeelle – erotatko haitallisen tappajaetanan harmittomasta ukkoetanasta?
 5. Kaupunginjohtaja Pekka Timonen valvoo nyt Lahden ja tapahtumateollisuuden etuja – joidenkin mielestä Timonen petaa jo pormestarimallin jälkeistä aikaa, mutta asiassa on toinen puoli
 6. Näppis: Ei ollut yllätys konserttitalon kosteusvaurio
 7. Osa koirista säikkyy pyöriä ja rullasuksia – "Kevyen liikenteen väylällä koiran kannattaa kulkea aina pientareen puolella"
 8. Pelicansin hymyilevä päävalmentaja Tommi Niemelä osaa olla tarvittaessa tiukka ja joskus vähän veemäinenkin
 9. Lahden eteläisen kehätien rakennustyöt etenevät – kävelijöiden ja pyöräilijöiden reitit muuttuvat tällä viikolla
 10. Kunnan historian suurin hankintapäätös toteutui Asikkalassa – "Kuokka isketään maahan elokuussa"
 11. Syyttäjä vaatii United Brotherhood -käräjillä parillekymmenelle syytetylle kovempia rangaistuksia rikollisryhmään kuulumisen takia
 12. USU-gallup: Puolet kiristäisi ajamisen verotusta – etenkin miehet haluavat uuden auton nykyistä halvemmalla
 13. Lukijalta: Perusterveydenhuoltoa kehitetään Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä asiakkaiden tarpeista
 14. Metsän taidenäyttely puhuu kävijöilleen – "Ihmiset olisivat onnellisempia, jos jokainen viettäisi puoli tuntia päivittäin metsässä"
 15. Korona kiihdytti sairaalasänkyjen kysyntää – Hollolassa tehdasta pyörittävän Lojerin työllisyystilanne pysyi hyvänä, vaikka osia saadaan edelleenkin odotella Kiinasta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.