Lukijalta: Kannabis – harmiton huviko?

Janne Nieminen ( 5.11.) kirjoitti kannabiskeskusteluissaan omaa näkemystään aiheesta. Vaikka hän ei suoraan ilmaissut kantaansa niin selkeän myönteinen hän oli kannabiksen dekriminalisoinnin puolesta. Täytyy sanoa, että hänen kokemuksensa Christianin vapaakaupungista ovat aika ohuet. Ehkä joku eristetty alue, kuten Amsterdamin punaiset lyhtyjen alue antaa jotenkin ”positiivisen” kuvan ilmiöstä.

Tällä hetkellä päihteiden käyttö ei ole missään mielessä vähentymässä, vaan ainoastaan trendi on muuttunut. Alkoholin käyttö on lievästi vähentynyt, kun taas opioidien ja huumeiden käyttö lisääntyy.

Jos jonkun mielestä kannabiksen pössyttely on harmitonta ja miltei samaa kuin tupakan poltto, niin kannattaisi varmaan tutustua niihin perheisiin, jossa kyseinen ongelma on olemassa. Niissä perheissä, joissa joku lapsista eksyy tälle tielle, ei mene pitkää aikaa, kun ongelmat tulevat näkösälle. Koulunkäynti vaikeutuu, sosiaalinen verkosto supistuu ja krooninen rahapula alkaa olla jokapäiväinen. Perheeseen tulee jäsen, johon ei voi luottaa.

On huomattava, että tällä alueella syntyvät velat eivät jää maksamatta. Niiden rahoittaminen normaalilla työnteolla tulee hankalaksi, kun oma energiataso ja keskittymiskyky heikkenevät. Tilannetta voisi verrata siihen, että alkoholiongelmainen yrittää suoriutua työtehtävistään. Hamppupössyttelyssä on sekin koukuttava ominaisuus, että siitä ei saa normaalia krapulaa, joka olisi monelle pelastus.

Kun aikaa kuluu, niin normaali pössyttely ei enää tuo sitä hyvänolon tunnetta kuin aluksi. Tarvitaan kovempaa tavaraa, jotta pääsee taas hyvään fiilikseen. Kovemmat huumeet vaativat aina enemmän rahaa ja silloin kierre on valmis.

Helpoin tapa rahoittaa käyttöä on alkaa itse myymään samaa tavaraa. Tämä on monen nuoren tie tänä päivänä.

En jaksa ymmärtää, että miksi kyseinen käyttö pitäisi tehdä hyväksyttäväksi. Voisiko teeman ”savuton Suomi 2030” kylkeen tuoda teema ”huumeeton Suomi 2030”.

Niemisen kannattaisi keskustella enemmän niiden perheiden ja viranomaisten kanssa, jotka käyttävät aikaansa ja energiaansa tämän ongelman seurauksien selvittämisessä. Rannalta on helppo huudella, kun ei itse tarvitse olla tekemisissä seurausten kanssa.

Uhkakuvia ei tarvitse maalata – ne ovat jo toteutuneet. Emme kai halua enää huonompaa tilannetta kuin se on nyt. Maailmalta löytyy myös hyviä esimerkkejä siitä, mihin vapauttaminen on johtanut. Amsterdamin kaupunki ei ole kaunis, eikä siellä ole samantekevää missä liikkuu ja mihin aikaan. Autoihin ei voi jättää mitään – ei edes tyhjää muovikassia.

Vaikka jotkut hallituspuolueet ovatkin suosiollisia kyseiselle vapauttamiselle, niin on hyvä, että isompien puolueiden johdossa on vielä ”terve järki” tallella. Luutunut periaate voi olla myös se, että juovuksissa ei pidä tehdä töitä. Olisiko kiva lentää semmoisessa lentokoneessa, jossa koneen kapteeni ”pössyttelee” vapaa-aikana? Jos vastaus on ei, niin miksi Nieminen sanoo, että ainetta käyttävien tilanne on vähemmän dramaattinen.

Päättäjät älkää lähtekö myötäilemään tässä asiassa – 50 000 nimeä löytyy helposti tästä maasta moneenkin asiaan.

Jukka Tuominen

Janne Nieminen vastaa: En ottanut kantaa siihen, pitäisikö rangaistavuudesta luopua vai ei, sillä päihteisiin liittyy ilman muuta myös negatiivisia lieveilmiöitä. Christianiassa tekemäni havainnon perusteella kannabis näyttäisi kuitenkin kuuluvan hyvin monenlaisten ja erilaisissa elämäntilanteissa olevien ihmisten elämään. Tekstin pääväittämä oli se, että noin monta allekirjoitusta kerännyt aloite pitäisi käsitellä neutraalilta pohjalta, vaikka kannabis herättääkin vahvoja tunteita sekä puolesta että vastaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Enemmistö Asikkalan päättäjistä aikoo puoltaa Vääksyn Yhteiskoulu -hankintaa, mutta viime hetken soraäänet ovat äänekkäitä – kuntaa syytetään tietojen salailusta, ESS selvitti mistä on kyse
 2. Lahtelaisen jengiläisen asunnossa dopingaineita, aseita ja vahvaa kokaiinia
 3. Heinolan Pursiseuran Jyri Lehtinen on voittanut useamman Päijännepurjehduksen, eikä palo rakkaaseen lajiin sammu, vaikkei voittaminen olekaan enää se kaikkein tärkein asia
 4. Myös mansikkapellolla voi olla Koronaa – "Ei tarvitse nimeä pelätä"
 5. Etäopiskelu vaikeutti monen nuoren elämää, eikä nuorisotyöllä ollut Lahdessa resursseja auttaa – Etsivän nuorisotyön profiilia pyritään nyt elvyttämään runsaiden lisäavustusten turvin
 6. Näppis: Jos Tapanilassa ei ole kyse rasismista, niin sitten on kyse psyykkisesti sairaiden syrjimisestä
 7. Lojerin sairaalasänkyjen valmistus siirtyi Lahdesta Hollolaan
 8. Gallup: Tarvitaanko Asikkalan Vääksyyn isoa yhteiskoulua?
 9. Lahtea markkinoidaan nyt kotimaan matkailijoille
 10. Syötkö täytekakkua hopea- vai muovilusikalla? "Ruokailunautintoon vaikuttaa moni muukin asia kuin tekninen osaaminen", sanoo molekyyligastronomiaan perehtynyt professori Anu Hopia
 11. Ministeri Lintilä näkee Lahdessa potentiaalia kansainväliselle huipulle, mutta yrityksiä pitää rohkaista – "Ravimiehenä sanoisin, että teillä on nyt paalupaikka"
 12. USU-gallup: Hieman yli puolet pitää rasismia merkittävänä ongelmana Suomessa – "Huolestuttava tulos", sanoo tasa-arvoministeri
 13. Avausjakson salamamaalit siivittivät HJK:n selkeään voittoon Lahden Stadionilla – katsojat noudattivat turvallisuusohjeita kelvollisesti
 14. Juuso Koskisen Esalainen: Kun on odottanut kolmekymmentä vuotta, hurmion tiimellyksessä rajoitukset joutivat ymmärrettävästi romukoppaan
 15. Lahden torille tulee valvottu pyöräparkki – kokeilu jatkuu kuukauden ajan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.