Lukijalta: Näkökulma sukututkimukseen – suku on tärkeä, sehän tarjoaa suojaa seksuaalisuudelta

Sunnuntaisuomalaisessa ( 2.11.) oli kiinnostava artikkelikokonaisuus suvun merkityksestä. Oli kuitenkin yllättävää, että aikana, jolloin seksuaalisuus tuntuu ylikorostuvan ja tunkeutuvan joka paikkaan, suvusta onnistuttiin kirjoittamaan laveasti ilman viittaustakaan seksuaalisuuteen. Kuitenkin suku on tärkeä, sehän tarjoaa suojaa seksuaalisuudelta.

Maailmankuulu suomalainen sosiologi Edward Westermarck tunnetaan muun muassa havainnostaan, jota kutsutaan Westermarck-ilmiöksi. Sen mukaan ihminen tuntee seksuaalista vastenmielisyyttä niitä (usein hyvin rakkaita) ihmisiä kohtaan, joiden keskellä hän on kasvanut. Sama toimii myös toisin päin. Kasvattaja tuntee seksuaalista vastenmielisyyttä kasvatettavaansa kohtaan. Tosin, kaikista evoluution luomista käytännöistä on myös poikkeuksia, mutta nyt ei ole kysymys niistä.

En tiedä, paljonko asiaa on tutkittu, mutta tuntuu sekä omien kokemusteni että tavallisen arkiajattelun kannalta luonnolliselta, että tuo seksuaalisen vastenmielisyyden kokeminen ulottuu muihinkin sukulaisiin, kuten serkkuihin, täteihin ja setiin. Sama pätee tietysti vastaavalla tavalla muutenkin läheisiin ihmisiin. Emme halua lähestyä heitä seksuaalisesti.

Suomessa serkut voivat toki mennä naimisiin keskenään, mutta se on harvinaista, mikä mielestäni vain vahvistaa Westermarckin melkein sata vuotta sitten esiin tuomaa ajatusta. Itselläni oli, ja on toki vieläkin, aika monta sekä isän että äidin puoleista serkkua. Lapsina tietysti leikimme yhdessä, mutta me viihdyimme hyvin yhdessä myös leikki-iän jälkeen.

Oli myös luonnollista, että jakauduimme leikeissämme usein tytön ja pojan muodostamiin pareihin. Kahtiajako tyttöihin ja poikiin olisi merkinnyt samalla jakoa tyttöjen ja poikien leikkeihin. Ei kukaan sellaista halunnut. Myöhemmin tansseihin lähdettiin yhdessä, tanssittamaan muita kuin toisiamme.

Seksuaalinen vastenmielisyys ei merkitse mitään muuta vastenmielisyyttä. Se saattaa jopa olla syvän ystävyyden edellytys. Seksuaalisella vastenmielisyydellähän on myös toinen ulottuvuus, sillä mies ei halua seksiä miehen eikä nainen naisen kanssa. Tämäkin on toki sääntö, josta on poikkeuksia.

Sen sijaan miehen ja naisen välillä tätä vastenmielisyyttä ei käsittääkseni ilmene. Seksuaalisuudesta – sekä positiivisesta että negatiivisesta – vapaa läheisyys voikin siis toteutua mielestäni vain miehen ja naisen välillä.

Luulen, että suvun suuri merkitys on siinä, että se vapauttaa. Se tarjoaa luonnollisen mahdollisuuden ihmisten väliseen seksuaalisuudesta vapaaseen läheisyyteen ja jopa hellyyteen. Se tarjoaa erityisen mahdollisuuden olla ihminen ihmiselle.

Sukuja ja sukulaisuutta kannattaa tutkia myös tästä näkökulmasta.

Esa Juurola

Lahti

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Dronen lennättäjä ei aio jäädä tähdenlennoksi – yritystoiminta ilmakuvauksen parissa kouli lahtelaisen Pyry Selinin, 14, eroon esiintymiskammosta
 2. Mitä tekee keilailumaajoukkueen lahtelainen päävalmentaja, kun hän haluaa irtioton? – "Siellä puhutaan elämän muista asioista"
 3. Lahden konservatorion remontti laahaa jäljessä aikataulustaan – "Tärkeintä on, että tilat saadaan kuntoon ja työt tehdään huolella"
 4. Lahden konserttitalon tornista löytyi kosteutta – Lahden kaupungilta painavat terveiset rakennuttajalle
 5. Heinolalainen pariskunta hoitaa puutarhaansa rakkaudella, hitaasti ja halvalla – "Jotkut kasvit eivät menesty, vaikka niille lausuisi ranskalaisia runoja"
 6. Puihin kiinnitetyt runotaulut olivat pitkään ehdolla Heinolan runoviikon ainoaksi ohjelmanumeroksi – luvassa perinteistä ohjelmaa ja vierailevia esiintyjiä
 7. Jaguar E-type, Cadillac Eldorado, Aston Martin... Sijoittajakonkari Jukka Ylitalo, 56, sijoittaa klassikkoautoihin – "Auton muotoja ja tekniikkaa voin tutkia ja ihailla tuntikaupalla"
 8. Lahden Nikkilässä asuvat naapurukset loihtivat pihoilleen perennapuutarhan ja valon ja varjon valtakunnan – Avoimet puutarhat -tapahtuma houkutteli kurkistamaan raja-aitaa pidemmälle
 9. Vesijeteillä pörrääminen Lahden sataman alueella poikii valituksia – Vesijärvellä ajelua rajoitetaan, mutta poliisin mukaan "juuri kukaan jeteillä liikkuvista ei tiedä siitä", tarkista tästä paikat, joihin jeteillä ei ole asiaa
 10. Reportaasi: Seurasimme kuukauden ajan ensikertalaisia mansikkapellolla – suomalaiset vetivät vertoja jopa ukrainalaisille
 11. 12 000 uutta alokasta aloittaa varusmiespalveluksen - lue yön uutiskooste
 12. Bottas paahtoi voittoon dramaattisessa F1-avauskisassa – Hamilton putosi palkintokorokkeelta aikasakon takia
 13. Pääkirjoitus: Konserttitalon ruma ongelma ei ole ratkeamassa hetkeen
 14. Satu Äijälän Esalainen: Hauskojen tanssivideoiden TikTokista on kehkeytynyt poliittinen vaikuttaja, joka nolasi Trumpinkin
 15. "Viimeinen laadunvarmistus" jää yhä useammin tekemättä – Ruumiinavausten määrä on romahtanut ja asiantuntijat ovat osin eri linjoilla muutoksen syistä

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.