Lukijalta: Ratkaiseeko sähköautoilu päästöongelman?

Maailmalta kantautuu tuloksia, että dieselauto voisi olla jopa sähköautoa ilmastoystävällisempi!

Ratkaiseeko sähköautoilu liikenteen päästöongelman? Kysymykseen on yksiselitteinen vastaus – ei! On harmillista, ettei julkisuudessa enempää avata, mitä tapahtuu raaka-öljyä jalostettaessa.

YLE on julkaissut aiheesta uutisen, tietopaketin jo 20.10.2016, jossa kerrotaan asiasta paljon. Samassa jutussa ST1 pääomistaja Mika Anttonen on lausunut, että sähköautoilu ei vähennä liikenteen päästöongelmaa ja leimaa sähköautoilun pelastajana höpö-höpö jutuksi. Hän samalla lausuu myös senkin, ettei vastusta sähköautoilua, mutta hänkin kaipaa avoimempaa tiedon jakamista.

Anttosta vaivaa, ettei ihmisillä ole mitään käsitystä päästöjen vähentämisen kokonaiskuvasta.

Raaka-öljyä jalostettaessa esimerkiksi lentopolttoaineeksi syntyy sivuvirroista autojen polttomoottoreissa käytettäviä bensaa ja dieseliä. Kun lentoliikenne kasvaa koko ajan, kasvaa näiden sivuvirtojenkin määrä tietenkin.

Missä nämä sivuvirrat käytetään, jos ei autoissa? Ei niitä maahankaan kaiketi voi kaataa? Jos läntinen maailma ei näitä käytä, laivataanko ne esimerkiksi Afrikkaan tai Aasiaan? Ja mitä niille siellä tapahtuu?

Biopolttoaineet tekevät voimakasta tuloaan. Uusissa metsäteollisuuden investoinneissa on otettu erittäin hyvin huomioon jalostuksessa syntyvät sivuvirrat. Näistä uusista investoinneista saadaan puuraaka-aine tarkasti hyödynnettyä, syntyy myös sivuvirtaa, josta voi jalostaa myös polttoaineita. Kuitenkin meillä vastustetaan näitä investointeja, jopa ilmaston tuhoajina.

Dieselmoottoritkin on jo melkein julistettu pannaan. Maailmalta kantautuu aina vaan selvempiä tuloksia siitäkin, että dieselauto voi olla jopa ilmastoystävällisempi vaihtoehto kuin sähköauto!

Hallituksella on kovat, jopa ehkä ylisuuret tavoitteet ilmastoasioissa. Ainakin aikataulut ovat liian kireät. Näistä johtuen meillä saatetaan tehdä hätiköityjä ja kalliita päätöksiä, jotka eivät johdakaan parhaaseen lopputulokseen.

Päättäjien tulisikin enemmän kuulla asiantuntijoita, henkilöitä, jotka joka päivä tekevät töitä esimerkiksi jalostuksen parissa. Eikä niin kuin nyt, että vain tutkijankammioissa ja erilaisissa kuplissa hääräävät sanelevat, miten tulisi menetellä.

Ilmastonhuoli on aiheellinen ja tärkeä. Siksi onkin tärkeää, että päätökset perustuvat realismiin ja tietämykseen.

Tapio TuominenLahti

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Heinäkuussa on vielä hiljaista, mutta elokuussa tanssitaan jo muutamalla Päijät-Hämeen tanssilavalla – katso, missä lavatansseja järjestetään
 2. Hammashoitokäynnit vähenivät jopa alle puoleen korona-aikana – jonojen purkuun voi mennä vuosia, arvioi Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja
 3. Heinolan kirkkoherra Janne Hatakka toivoo kirkolta suvaitsevaisuutta – "Olen surullinen, että emme mahdu samaan porukkaan, jos olemme jostain eri mieltä"
 4. Yön uutiskooste: Marinin hallituksen kykyihin luotetaan enemmän kuin Rinteen ja Sipilän
 5. Hykyn toimitusjohtaja Marina Erhola irtisanoutui THL:n ylijohtajan tehtävästä – "Ratkaisu tuntui oikealta"
 6. Suur-Hollola-ajo täyttää Lahden seudulla auki olevat hotellit – "Minilomille alkaa riittää kysyntää"
 7. Polttareitaan viettäneen kapellimestari Santtu-Matias Rouvalin musiikkiesitys herätti huomiota Lahden torilla – "Mahtavaa olla Lahessa"
 8. Päijäthämäläisen Salpausselkä Geoparkin haku Unesco-verkostoon käynnistyi – statuksen voi saada aikaisintaan vuonna 2022
 9. Valtio jakaa kunnille 2 miljardia euroa, mutta silti jopa Helsinki tekee kymmenien miljoonien eurojen tappiot – "Veronkorotuksissa joudutaan tekemään isoja arvovalintoja", sanoo kokenut kuntakonsultti
 10. Ministeri ja Kuntaliiton toimitusjohtaja vääntävät kuntien uusien tehtävien rahoituksesta julkisen talouden sukeltaessa – "Emme usko, että valtionkaan rahat riittävät"
 11. Lauri Ilolan Esalainen: Aion päihittää Novak Djokovicin, jos se edesauttaa tapahtumakesän jatkumista
 12. Heinolan Kailas-talon rakentaminen voi alkaa aikaisintaan ensi vuoden alussa
 13. Pääkirjoitus: Kuntapäättäjillä tiukka syksy – veronkorotuspaineet jopa ennätykselliset
 14. Henkilöauto suistui tieltä Lahdessa – katkaisi valopylvään ja puun
 15. Lahden eteläisen kehätien rakennustyöt aiheuttavat uusia liikenteen poikkeusjärjestelyjä – lue tästä useita katuja koskevat muutokset

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.