Lukijalta: Voisinpa sanoa, että on parasta asua Suomessa

Voisimme hyvin ottaa oppia islantilaisista.

YK:n onnellisuusraportissa Suomi rankattiin keväällä toisen kerran peräkkäin maailman onnellisimmaksi kansaksi. Olisiko raportin taustalla ollut meille sellaiset itsestäänselvyydet kuten puhdas luonto, loputtomat metsät, kirkkaat järvet ja sosiaalinen turvallisuus?

Ollakseen maailman onnellisin kansa pitää kaikilla suomalaisilla, niin lapsilla kuin vanhuksillakin, olla hyvä olla. Suomen ei pidä olla maa, jossa lapsia enenevässä määrin otetaan huostaan entistä nuorempina. Suomen ei pidä olla maa, jossa kymmenet tuhannet nuoret ovat syrjäytyneitä ja ilman ammatillista koulutusta. Suomen ei pidä olla maa, jossa lisääntynyt vanhempien huono-osaisuus kertautuu lapsiin. Eikä Suomen pidä olla maa, jossa ikäihmisten huolenpitoa pidetään kauppatavarana. Mitä meidän siis tulisi tehdä ollaksemme aidosti maailman onnellisin maa?

Islanti, joka itse pitää itseään maailman onnellisimpana kansana, voisi olla mallinamme. Islantilaiset lapset on rankattu maailman kolmanneksi onnellisemmiksi ja islantilaiset naiset onnellisimmiksi monta vuotta peräkkäin.

Islanti on maa, jossa kaikki 330 000 kansalaista yksissätuumin päättivät vuonna 2001, että äiti ja isä jakavat vanhemmuuden. Lapsella katsottiin tuolloin olevan yhtäläinen oikeus molempiin vanhempiin ja nyt isät viettävät aikaa lastensa kanssa jo näiden ollessa pieniä.

Yhdeksän kuukauden mittainen vanhempainvapaa jaetaan siten, että isät pitävät siitä kolme kuukautta. Tasa-arvoa parhaimmillaan.

Ja lähes kaikki islantilaiset lapset (95 prosenttia) menevät tarhaan, kun lapsi täyttää kaksi vuotta. Siitä he jatkavat esikouluun, ala-asteelle ja eteenpäin. Koulun jälkeen kunnat hoitavat iltapäiväkerhotoiminnan, koska vanhemmat ovat vielä tuolloin töissä.

Kenenkään ei tarvitse mennä yksin kotiin koulun jälkeen. Kaikki saavat pelata ja harrastaa ja kaikki saavat yhtä paljon huomiota. Urheiluseurat vastaavat koulun loputtua lasten kuljetuksista harrastuksiin. Ja mikä parasta, hyväntuulisia harjoituksia vetävät ammattivalmentajat! Ei ihme, että islantilaiset ovat niin menestyneitä pallopeleissä!

Pienilukuisella kansalla on pokkaa pitää hauskaa, eivätkä he pelkää häviämistäkään. Lisäksi kunnat maksavat jokaiselle 6–18-vuotiaalle lapselle vuosittaisen usean sadan euron suuruisen tukimaksun, jonka voi käyttää kausimaksuihin, harrastuksiin tai vaikka taidekouluun. Ja kello viiden jälkeen mennään yhdessä kotiin, syödään, ollaan perheen kanssa, tehdään läksyt ja mennään nukkumaan. Niin yksinkertaista.

Ei mitään lasten iltapäiväyksinäisyyttä kotona ja lasten kello 18 tai 20 alkaviin treeneihin raijaamista ja vanhempien kentän laidalla notkumista odotellen, että harjoitukset loppuvat. Ne tappavat lopunkin innostuksen. Ja aika perheen yhdessäoloon vähenee.

Islannissa lapset tulevat osaksi vanhempien elämää eikä päinvastoin. Islantilaiset ovat onnellisia. Ja samalla päättäväisiä. He päättivät yhdessä myös lasten kotiintuloajoista.

Vapaa-ajanviettomahdollisuuksia kohennettiin lisäämällä koulujen, kotien ja harrastekerhojen välistä yhteistoimintaa. Motivoiva ammattilaisten ohjaama tekeminen koulun jälkeen vähensi kaduilla kuljeksimista ja ilkivallan tekemistä.

Mitä tapahtui? Nuorten alkoholi- ja huumekokeilut vähenivät suorastaan dramaattisesti, urheiluharrastukset lisääntyivät, lapset ovat maailman kolmanneksi onnellisempia ja lapsilla ja lasten vanhemmilla on läheiset ja lämpimät suhteet. (S. Rämö, 2018.)

Meidän ei tarvitse keksiä pyörää uudelleen, vaan voisimme ottaa islantilaisista oppia. Kun lapset (ja myös vanhukset) voivat hyvin, huomaamme tehneemme oikeita asioita. Tämä hyvä heijastuu meihin kaikkiin suomalaisiin, jolloin voimme hyvällä omallatunnolla sanoa olevamme maailman onnellisin kansa.

Riitta LallaVääksy

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. 7.8. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä on varmistunut kaksi uutta koronavirustartuntaa, molemmat potilaat palanneet ulkomailta
 2. Yhtymäkokous hyväksyi yhteisyrityksen perustamisen, kokoomuksen lahtelaiset edustajat uhmasivat kaupungin ohjeistusta ja äänestivät puolesta
 3. Lahtelaisen olympiavoittajan poika kisaa MasterChef-ohjelmassa
 4. Nastolalaislähtöistä Ylen suosikkimeteorologia Anniina Valtosta yritettiin uran alussa vanhentaa meikillä ja vaatteilla, kunnes esiintymiskouluttaja pisti pelin poikki
 5. Lähijunat siirtyvät talviaikatauluihin, vaikuttaa myös Z- ja G-juniin
 6. Suomessa on todettu 22 uutta koronavirustartuntaa, ei uusia kuolemantapauksia – Espoossa ilmennyt koronaa päiväkodissa ja hoivapalveluyrityksessä
 7. 80-vuotias nainen joutui varkauden kohteeksi Lahdessa – arvokas kaulakoru vietiin bussipysäkillä
 8. Nuori mies piilotti elintarvikkeita paitansa alle ja poistui kaupasta maksamatta Lahden Nastolassa – tilillä kymmeniä näpistyksiä
 9. Poikkeusvuosi aiheutti ruuhkapiikin elokuulle – katso 8 tärppiä Päijät-Hämeen urheilun supervilkkaaseen tapahtumaviikonloppuun
 10. Elokuva-arvio: Lauluja rakkaudesta on täysien tähtien dokumentti – lahtelaislähtöinen ohjaaja Anu Kuivalainen pääsee dokumentissa häkellyttävän lähelle kuvaamiaan ihmisiä
 11. Tältä näyttää Lahden Seurahuoneen tulevissa loft-huoneissa Sokoksen yläkerrassa: korkeutta lähes seitsemän metriä ja puuta kylpyhuoneessa
 12. Vankilataustaiset pääsevät ääneen Lahden torilla järjestettävässä Ex-criminal Day -tapahtumassa
 13. Lähes neljä viidestä Päijät-Hämeen pelastuslaitokselle viime vuonna tehdyistä palohälytyksistä oli vääriä – vahinkohälytyksen laskun maksaa kiinteistön omistaja
 14. Mannerheimin salonkivaunu töhrittiin Mikkelissä, spraymaali imeytyi ainutlaatuisen vaunun puupaneeleihin – Museojohtaja: "Kyllä tässä aika suuri vahinko on tehty"
 15. Alkometrejä saa halvimmillaan kympillä, täysin luotettavan laitteen hinta on yleensä kolminumeroinen – "Rattijuopumus se vasta typerää on, ja usein kallistakin"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.