Lukijalta: Maakunnan vaihtohanke vei palvelut Iitistä

Eräiden poliittisten suuntavaihtoehtojen muodostama ryhmittymä keskittyi kahdenkymmenen viimeisen vuoden ajan pääkysymyksenään maakunnan vaihtamisen ajamisen Päijät-Hämeeksi. Sen uskottiin ratkaisevan kaikki Iitissä itse aiheutetut ongelmat ja tuomaan vain parannuksia kunnan paheneviin taloudellisiin ja hallinnollisiin kysymyksiin.

Tämän tavoitteen saavuttamiseksi uhrattiin kaikki kouluja ja myytiin ne pilkkahintaan. Ajettiin terveydenhuolto alas, kun ei uskallettu kunnanjohtajan ja luottamusmiesjohdon toimesta alkaa vastustamaan huononnuksia ja puolustamaan kuntalaisten oikeuksia. Edunvalvonta oli täysin onnetonta ja puutteellista. Tähän on saatava parannus ja terveyskeskussairaala takaisin käyttöön.

Mainitsemani koalition toimintalinjana oli pitää hyvät välit, jota ajatelmaa hyväksi käytettiin niin Kymenlaaksossa kuin Päijät-Hämeessäkin. Lopputulos oli kuntalaisten kannalta katastrofi.Palvelut heikkenivät kaikilla sektoreilla. Nyt ruoka ostetaan Lahdesta.

Lisäksi huononnuksia on tulossa. Hammashoito, röntgen ja ensivasteambulanssi ovat siirtymässä pois kunnasta.

Kun Vasen Ryhmä otti jo vuonna 2015 talousarviokokouksessa esille Päijät-Hämeen hankkeet, ei yksikään valtuutettu kannattanut. Sen jälkeen jokaisessa kokouksessa ryhmä on ottanut esille, että terveydenhuollon huononnukset on otettava valtuuston käsittelyyn. Yksikään ryhmä sen paremmin kuin yksittäinen valtuutettukaan ei ole esitystä kannattanut.

Kun Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän johtajille soittaa, sieltä vastataan, mitä sinä moista valitat, meillä on kunnanjohtajan sekä hallituksen ja valtuuston puheenjohtajien allekirjoittamat hyväksynnät.

Aiheutettiin suuri katastrofi. Sitä yritetään peitellä mielikuva- ja kaunistelukirjoituksilla sekä ottaa etäisyyttä tehtyihin tuhmuuksiin. Moottoriradat, kanavat ja ylisuuret investointiratkaisut ovat talouden iso rasite.

Valtuustoenemmistö ei uskonut vuonna 2007 Lareal/Lacel hankkeenkaan tarkoitusta, vaan Iitin kunta lainasi suoraan kassasta 3,25 miljoonaa euroa, josta on vielä maksamatta 2,1 miljoonaa. Kun 30 vuotta on kulunut, on loppusumma lähes kaksinkertainen alkupääomaan nähden. Tilannetta pahensi vielä kunnanhallituksen enemmistön tekemä takaus kiinnitysten muuttamisesta pankin hyväksi. Siitä aiheutui lisävahinkoa. Ja mitä pankki nyt teki? Pisti konttorin kiinni ja asiointi kävi kelvottomaksi.

Päätöstä lainata suoraan kassasta 3,25 miljoonaa euroa, on pidettävä talousvaikeuksien alkusysäyksenä.

Tätä ratkaisua on seurannut lukuisa joukko enemmistön voimin tehtyjä veronmaksajille kalliiksi tulleita päätöksiä. Valuuttaa palaa ilman päätöksiä ihan pienen klikin pohjalta.

Terveyskeskussairaalan lopettamista ei käsitelty kunnanhallituksessa tai -valtuustossa. Tähän menettelyyn oli saatu hiljainen hyväksyntä niin sanotuilta johtavilta luottamusmiehiltä. Pienen vähemmistön vastustuksesta ei piitattu, vaan käveltiin niiden mielipiteiden yli.

Perustuslaki takaa kunnille laajan itsehallinto- ja päätösoikeuden, jota lakia mielestäni rikottiin. Asia olisi pitänyt ehdottomasti ottaa kunnanvaltuuston käsittelyyn. Ei otettu kuuleviin korviin, kun hyvät välit -linja on tärkeämpi kuin kuntalaisten elinehtojen puolustaminen.

Toinen asia, jos ja kun, maakunnan vaihto toteutuu ja 42 toimintoa siirtyy Hämeenlinnaan ja Lahteen, jonne ei ole julkista liikennettä, miten arkinen asiointi paranee? Miten käy pelastuslaitoksen, poliisin ja työvoimahallinnon toimintojen? Poliittisen klikin, mikä poltteli siltoja Kymenlaaksossa aina henkilötasolle asti, puuhastelu vaikuttaa aina rajalla olevien Iitin kunnan asukkaiden arjen toimintaan.

Vähemmistön näkemyksiä ei aina kannata jyrätä matalaksi. Kuntalaisten täytyy aktiivisesti ottaa kantaa, koska siihen valitut instanssit eivät sitä uskalla tehdä, kun hyvät välit ovat tärkeimmät.

Hannu Suhonen

valtuutettu, Vasen Ryhmä

Iitti

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mehiläispesien vuokraus kiinnostaa Lahden seudulla – pörriäisten puuhia voi tarkkailla omalla pihalla
 2. Mukkulan poika lähtee haastamaan salibandyväkeä tyhmillä kysymyksillä ja pöllyttämällä ajatusmaailmaa
 3. Uudessa lahtelaisessa autopesulassa asiakkaalle luvataan alle minuutin jonotusaikaa
 4. Palokunta sammutti maastoa Lahdessa, taustalla ehkä nuotioleikit
 5. Entinen kauppiaspariskunta pyörittää Padasjoella tofutehdasta ja kampaamoa, kesällä avataan tehtaanmyymälä ja kahvila
 6. Poliisi mittasi reiluja ylinopeuksia Lahdessa ja Orimattilassa – viikonloppuyö oli poliisin mukaan kiireinen
 7. Niinistön isännöimissä Kultaranta-keskusteluissa framilla oli EU – Marinin mukaan jokaisen jäsenmaan on kyettävä tulemaan vastaan
 8. Korona-arki näkyy myös Lahden jätemäärissä – sekajätteen määrä kasvoi, energiajätteen väheni
 9. Harhaanjohtava aleilmoittelu halutaan kuriin – säännösten rikkominen voi johtaa seuraamusmaksuun
 10. "Tämä voisi olla paikka, missä viinaa on keitetty" – Jättiläisten temppelin löytäjä etsi pirunkuoppaa ja löysi makkaratikun
 11. Vaihtopenkki: Suomalainen jalkapallo on "letkuissa", tätä puitiin A-studiossa
 12. "Alkututkinnosta tuli kahden ja puolen vuoden pääsykoe" – Yliopistoon pääsivät kaikki ylioppilaat, kunnes tilat tulivat vastaan
 13. Pyöräilyliitto listasi parhaat reittivinkit jokaisesta maakunnasta
 14. Lahden maauimala avataan yleisölle varovasti - näin polskitaan juhannukseen saakka
 15. Löytyykö sinunkin olohuoneestasi tämä ei-toivottu sisustuselementti? Asiantuntijat kertovat, mitä pyykin kuivatuksessa on syytä muistaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.