Lukijalta: Ammattietiikka ohjaa hoitotyötä - missä hoitotyön, työkokemuksen ja pitkän palveluksen arvostus on työnantajan silmissä?

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän yt-neuvottelut päättyivät hoitajien irtisanomisiin ja lomautuksiin. SuPerin, Päijät-Hämeen keskussairaalan ammattiosaston pitkäaikaisena puheenjohtajana, jouduin toteamaan jälleen kerran, että hoitajien ääni ei kuulunut eikä näkynyt lopputuloksessa. Hoidon laadun ja potilasturvallisuuden varmistaminen tulee olemaan erittäin vaikeaa.

Sosiaali- ja terveydenhuolto luo perustan koko yhteiskunnan toimivuudelle ja turvallisuudelle. Keskussairaalan lähi- ja perushoitajat tekevät työtä lähellä potilaita, jotka ovat riippuvaisia hoitajien avusta. Heidän työtään ohjaavat vahvat ammattieettiset periaatteet, joissa korostuu hyvät vuorovaikutus- ja yhteistyötaidot, tutkitun tiedon hyödyntäminen sekä käytännön työtaidot. Ammatissa toimiminen edellyttää oman ammattitaidon jatkuvaa ylläpitämistä ja uudistamista.

Hoitajilla on työnantajaa kohtaan lojaliteetti- eli uskollisuusvelvoite. Tämä velvoite pitää sisällään julkisesta arvostelusta pitäytymisen ja salassapitovelvoitteen.

Keskussairaalassa lähes koko ikänsä ansiokkaasti työskennelleiden perushoitajien siirtäminen vastentahtoisesti, työnantajan yksipuolisella päätöksellä, sosiaalihuollon työtehtäviin, herättää kuitenkin itsessäni vahvan tunteen epäoikeudenmukaisesta ja lähes kohtuuttomasta työnantajan toiminnasta. Herääkin kysymys, missä hoitotyön, työkokemuksen ja pitkän palveluksen arvostus on työnantajan silmissä.

Potilailla on lakisääteinen oikeus hyvää hoitoon. Tutkimusten perusteella tiedetään, että potilasturvallisuus vaarantuu ja potilaiden kuolleisuus lisääntyvät hoitajien työmäärän ylittäessä hoitajamäärän.

Myös hoitajien eettisten periaatteiden mukainen toiminta on koetuksella, kun potilaita ei pystytä hoitamaan hyvin. Jatkuva työskentely eettisten periaatteiden vastaisesti ja joustaminen lisäävät sairastuvuutta, heikentää oleellisesti työssä jaksamista ja lisää hakeutumista muille aloille.

Suuri huoleni onkin, miten nykyisessä tilanteessa turvataan potilaiden hyvä hoito, laatu sekä ammattitaitoisen henkilökunnan riittävyys. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueen väestön keski-ikä ja sairastuvuus ovat valtakunnallisesti keskiarvoa korkeammat. Tämä näkyy myös keskussairaalassa hoidettavissa potilaissa.

Sairaaloiden vertailussa keskussairaalan toiminta on ollut tehokasta, mutta kuinka kauan tehokkuutta voidaan lisätä ilman, että se heikentää laatua ja turvallisuutta. Valtakunnalliset vertailut osoittavat suuriakin eroavaisuuksia hoidon turvallisuudessa.

Hyvinvoiva, ammattitaitoinen henkilöstö on vaikuttavan ja hyvän hoidon perusta. Ammattitaidon ylläpitämien ja jaksaminen ovat kuitenkin koetuksella säästöjen keskellä. Hoitajilta edellytetään joustoja ja jaksamista. En voi kuin ihmetellä, mihin on kadonnut työnantajan eettinen velvollisuus pitää hoitotyöntekijöistään hyvää huolta.

Tarja Aatonen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jatkuvat vahingonteot turhauttavat lahtelaisyrittäjiä – "Minua varoitettiin etukäteen, että kaikki kannattaa nostaa turvaan"
 2. Enemmistöllä lahtelaisvaltuutetuista on toistaiseksi kriittinen kanta yhtymän ja Mehiläisen yhteisyritykseen – kokoomus ja vasemmisto edustavat ääripäitä, ja monissa ryhmissä kaivataan lisää tietoa
 3. Poliisilla iso operaatio Lahdessa – ei aiheuttanut vaaraa sivullisille
 4. Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Vesikkelit ovat muuttaneet käsitystämme elimistön toiminnasta"
 5. Asikkalan Vääksyn Ranskalaisen kyläkaupan omistaja julkaisi Facebook-päivityksen nuorten kesätyöntekijöiden kaltoinkohtelusta – laaja tuki yllätti, ja kaupalle on tultu jopa Tampereelta asti
 6. Koronavirus vei melkein perheenisä Jukka Pylvänäisen hengen – "Tauti on opettanut elämän arvoa"
 7. Yön uutiskooste: Korona-aikana iso riski ulkomaanmatkan peruuntumisesta - pakettimatkan rahat varmimmin takaisin
 8. Lahden peräkonttikirppiksellä vanha tavara pääsee kiertoon – "Vierailu on meille jo itsestäänselvyys"
 9. Saara Larkion Esalainen: Vaalityö on jo alkanut ja Trumpin henki haisee mastokaupungissa asti
 10. FC Lahti keskeyttää oheismyynnin – SJK-pelissä ei ole kioskitoimintaa
 11. Valoihin pysähtyneet autot joutuivat kolariin Lahdessa – perään ajanut katumaasturi häipyi paikalta
 12. Koronakriisi on kurittanut nuoria pahemmin kuin muuta väestöä – Nuorisotyöttömyys kaksinkertaistui
 13. Tältä näyttää Vääksyyn tuleva uusi Yhteiskoulu – katso luonnoskuvat
 14. Nuoret ovat kirineet muita ikäryhmiä koronaviruksen tartuntatilastoissa, pääsyynä rento suhtautuminen rajoituksiin – "Kansa rupeaa jakautumaan"
 15. Pääkirjoitus: Vääksyn yhteiskouluhankkeella pitkä puinti, mutta selvä päätös

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.