Lukijalta: Vedätystäkö Nastolan hyvinvointiasema?

Heti Lahteen yhdistymisen jälkeen alkoi peruskorjauksen viivyttäminen.

Lahden kanssa lyötiin hynttyyt yhteen ja perustettiin Lahti-niminen kaupunki kolme vuotta sitten. Laadittiin yhdistymissopimus, jossa Lahti lupasi peruskorjata Nastolan terveysaseman. Tämä piti toteuttaa vuosina 2017–2018.

Peruskorjauksen viivyttäminen alkoi heti. Lahden budjetissa hyväksyttiin vuoden 2018 lopulla vuodeksi 2019 suunnittelurahaa 114 000 euroa ja investointivuosiksi 2020 4,49 miljoonaa ja 2021 8,99 miljoonaa euroa. Heti vuoden 2019 alussa kaupunginhallitus siirsi terveysaseman rakentamista myöhemmäksi.

Viimeisemmän kaupungin suunnitelman mukaan on linjattu, että sote-asema olisi Nastolan Rakokivessä sille suunnitellussa paikassa. Näin saataisiin pienempi ja tiloiltaan toimivampi terveysasema. Nyt syksyllä ilmestyi ensi vuoden talousarviokirjanen, josta oli pyyhitty investointivuosilta Nastolan hyvinvointiasema pois kokonaan.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän (hyky) palveluverkko oli Lahden kaupunginhallituksessa esillä nyt marraskuussa, jossa pyydettiin lausunto Lahden kaupungilta sote-palveluverkkoon liittyen. Tämän pohjalta Nastolassa olisi laajan palvelun sote-keskus.

Kaupunginhallitus antoi lausuntonsa palveluverkkoselvitykseen, jossa se siirsi Nastolan sote-aseman rakentamisvelvoitteen hykylle kertoen, ettei Lahden kaupunki tarvitse omiin toimintoihinsa uuden sote-aseman tiloja.

Lahti on suurin osakasomistajakunta sote-palveluostoissaan hykyltä. Tuntuu merkilliseltä kun kaupunki soutaa, huopaa ja vedättää Nastolan hyvinvointiaseman kanssa siirtäen yhdistymissopimuksen velvoitteitaan velkaiselle hykylle. Huomioiden hykyn tilanne Lahden velvollisuus olisi rakentaa hyvinvointiasema Nastolan Rakokiveen sinne varatulle tontille ja sopia investointiin liittyvät asiat hykyn kanssa.

Nykyinen terveysasema kamppailee sisäilmaongelmien kanssa, jossa henkilöstön työhyvinvointi ja terveys kärsivät työskennellessään näissä tiloissa. Paikka on jatkoajalla odottaen peruskorjausta tai parempaa vaihtoehtoa uuden sote-aseman rakentamista.

Nykyisen terveysaseman ratkaisut vaikuttavat myös kouluverkkoratkaisuihin Nastolassa. Aikaa on vähän. Niinpä olisikin pikaisesti alettava uuden aseman suunnittelu ja rakentaminen. Nyt onkin Lahden suurimpana yhtymän osakaskuntana tehtävä myönteisiä päätöksiä hykyssä asian tiimoilta, että tämä sote-asema rakentuu Nastolaan.

Asukkaille on tärkeintä, että terveysaseman palvelut ovat tarjolla täällä Nastolassa. Heille sopii myös vanhan aseman peruskorjaus tai tämä uuden rakentaminen Rakokiveen.

Rakokivessä on paikka mihin hyvinvointiaseman voi rakentaa. Sote-palvelujen käyttäjiä on runsaasti Nastolassa ja Lahden itäisen Nastolan kaupunginosan asukkaat arvostavat näitä palveluita, ja heistä etenkin lapsiperheet, paljon sairastavat ja ikääntyvät kokevat nämä palvelut tärkeimmiksi. Asemaa käyttäisivät lisäksi muun muassa Iitin ja Orimattilan asukkaat. Muutkin voivat valita Nastolan aseman lähiasemakseen niin halutessaan.

Nastolan kaupunginosan asukkaat odottavat luotettavia päätöksiä ja tiedotusta hankkeen vaiheista ja aikatauluista uuden aseman toteutuksessa. Ihmettelevät myös kaupungin viivyttelyä sote-aseman suunnittelussa ja toteutuksessa sekä ajattelevat, että tämä on tarkoitusperäistä peliä, vedätystä, ellei jopa epärehellisyyttä yhdistymissopimuksessa luvattujen asioiden toteuttamisen osalta.

Muut kunnat myös seuraavat Lahden ja Nastolan yhdistymissopimuksen sovittujen asioiden toteutumista. Tällainen toiminta herättää herkästi epäröintiä muihinkin kaupungin tekemiin sopimuksiin lähikuntien kanssa, kun he seuraavat tätäkin toimintaa Lahden osalta. Ei näytä hyvältä ulkopuolisen silmissä.

Sote-asemaa odotellessa!

Sinikka Ruuska

Kaupunginvaltuutettu (sd.)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.