Lukijalta: Hoidottako hautaan?

Yli 90-vuotias yleensä pirteä äitini oli tiistaina 10.10. yhteydessä terveyskeskukseen asianaan jo jonkin aikaa jatkunut lievä kuumeilu ja poikkeuksellinen voimattomuuden tunne. Pikaisen puhelun perusteella ja potilasta näkemättä sairaanhoitaja totesi, että oireet ovat luonnollisia vanhalle ihmiselle.

Koska kuitenkin edellisestä lääkärikäynnistä oli jo aikaa niin hän armollisesti suostui laittamaan lähetteen ja kehotti varaamaan ajan laboratorioon. Mitään tarkempia ohjeita ei annettu.

Äitini meni tiistaina 15.10. laboratorioon, jossa ihmeteltiin, mitä kokeita hänestä pitäisi ottaa ja kysyttiin onko hän ollut syömättä. Koska kukaan ei ollut ilmoittanut otettavia kokeita, käynti jäi turhaksi.

Hänelle varattiin uusi aika perjantaille 18.10. Käynnin yhteydessä ilmoitettiin, että kokeisiin liittyen hänelle varataan aika lääkärille lähes kuukauden päähän perjantaille 15.11.

Koska lääkärille pääsy näytti venyvän, varasin ajan geriatrille yksityisestä lääkärikeskuksesta heti maanantaille 21.10., koska olin äitini tilasta erittäin huolestunut.

Perusteellisesti äitini tutkittuaan ja kuultuaan äiti passitettiin välittömästi keuhkoröntgeniin. Sen perusteella hänet lähetettiin keskussairaalaan jo seuraavana aamuna. Siellä äidilläni todettiin levinnyt syöpä ja hänet otettiin palliatiivisen sairaalan erinomaiseen hoitoon jo samalla viikolla.

Oltuaan jo pari viikkoa palliatiivisessa hoidossa äitini sai torstaina 14.11. terveyskeskuksesta puhelun, jossa ilmoitettiin, että hänen lääkärin aikansa on siirretty eteenpäin marraskuun loppupuolelle. Samalla todettiin arvoituksellisesti, että hänen ei tarvitse maksaa seuraavan päivän 15.11. peruuttamatonta käyntiä! Sairaala oli äidilleni luvannut perua ajan, mutta näin ei siis ollut tapahtunut.

Tapauksen kulku herättää väistämättä ihmetystä. Suhtaudutaanko terveyskeskuksessa sinne soittaviin vanhuksiin vakavasti vai vähättelevästi? Paljonko resursseja tuhlautuu turhiin käynteihin jos lähetteet eivät ole kunnossa? Pääseekö vakavasti sairas asialliseen hoitoon vasta hakeuduttuaan ensin yksityiselle puolelle?

Onneksi äitini lopulta on päässyt hyvään hoitoon ennen kuin olisi ehtinyt kuolla pääsemättä lääkäriin.

Terveydenhuollosta huolestunut

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu