Lukijalta: Karsitaanko vain kuivat oksat vai kaadetaanko koko jalopuu?

Kaupunginhallitus on lakkauttamassa Työn Paikka oy:n 30.6.2020 mennessä.

Moinen päätös ja sen perusteet hämmästyttävät, mutta samalla ihmettelen, miten kaupunginhallituksen ja yhtiön toimitusjohtajan julkisuudessa esittämät arviot Työn Paikan kannattavuudesta ja merkityksestä voivat olla niin kaukana toisistaan. Miten euroja ja arvoja voi mitata noin eri tavoin?

En ole huomannut kaupunginhallituksen tai toimitusjohtajan kirjoituksissa itsekritiikkiä; onko kaupungin konserniohjaus mokannut tai onko yhtiön johto tehtävänsä tasalla.

Vastuussa olevat saavat jatkaa, mutta duunarijoukko jätetään heitteille. Kaiken lisäksi yhtiön ihmisiä käsitellään tekstissä kuin möhkälettä, ei yksilöinä, joista jokainen tekee parhaansa.

:ssa (11.11.) olleessa Työn Paikan lakkautus -mielipiteessä kirjoittaja toteaa: ”...vaikka yhtiö on tehnyt yhteiskunnallisesti tärkeää ja hyvää työllistämistyötä, kaupunginhallitus näkee, ettei yhtiöllä ole menestymisen mahdollisuuksia”. Mitä on menestys yhteiskunnallisena arvona? Kirjoittaja jatkaa: ”Kaupunki vastuullisena omistajana haluaa olla tekemässä muutosta hyvässä yhteistyössä yhtiön työntekijöiden kanssa.”

Mitä on tuo muutos, johon Patinan tai Työn Paikan työntekijöitä halutaan mukaan? Sitä ei tiedä edes kirjoittaja, joka tarjoaa lupausten rämeen: ”Tavoitteena on, että..”, ”Kaupunginhallitus on edellyttänyt”, ”Monien kiinnostuneiden tahojen kanssa käydään jo neuvotteluita” ja ”Maan hallituksen työllisyyskokeilu antaa uusia mahdollisuuksia”.

Ei konkretiaa! Ei realistisia aikatauluja! Jopa mainittu työllisyyskokeilukin on Lahdelle vielä ohutta yläpilveä.

Noilla perusteilla kaupunginhallitus on kaatamassa puun, jossa on vihreitä oksia ja hieno latvus. Näihin luen Katsastajankatu 14:ssa toimivat Pienkonehuolto oy:n, jolla on jopa Husqvarnan ja Jonseredin merkkihuolto sekä Patinan. Ainakin niiden tulee saada jatkaa ilman minkäänlaista lopettamisen uhkaa siihen asti, kunnes kaupungilla on tarjota faktaa.

Loppujen lopuksi. Kysymys ei ole tuottavuudesta ja pääomasta, vaan ihmisen tarpeesta tehdä jotain mielekästä tai vain tuntea olemassaolonsa hyväksyttäväksi, sekä yhteiskunnan roolista sosioekonomisten luokkaerojen vähentämisessä.

Jotain ajastamme kertoo myös se, että kun ylätaso kiistelee, niin normilahtelainen vaikenee. Ranskassa kansa olisi jo noussut barrikadeille Työn Paikan ja Patinan puolesta. Tukea Työn Paikalle ja Patinalle! Jos toinen lakkautetaan, kuolee toinenkin!

Tapani Ripattivaltuutettu (sd.)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koiviston auton kuljettajat huolissaan työturvallisuudesta – vain harva matkustaja käyttää maskia: "Olemme kohta kaikki karanteenissa eivätkä bussit kulje"
 2. Kaksi peräänajoa Nelostiellä, molemmat onnettomuuspaikat raivattu ja liikenne sujuu
 3. Puolustusvoimat ei luovukaan Hälvälän harjoitusalueesta, taustalla "muuttunut tarve"
 4. Lahti johtaa – maalintekijänä Lahti
 5. Lahdessa on nyt poikkeuksellisen paljon rottia – epäsiistit pihat ja jätekatokset houkuttelevat tuholaisia
 6. Käräjäoikeus vangitsi tällä viikolla kaksi lahtelaismiestä epäiltyinä muun muassa pyörävarkauksista – poliisin hallussa on pyöriä, joiden alkuperä ei tiedossa
 7. Lahden eteläisen kehätien varrelle tulee opiskelijoiden suunnittelemaa taidetta – betoni peittyy näyttävillä maalauksilla
 8. Perussuomalaisilla 24 kuntavaaliehdokasta Lahdessa
 9. Päijät-Hämeen maakuntajohtaja vaatii valtiolta nopeita työllisyystoimia – "Kriisi on päällä ja työttömyys on 1990-luvun lamavuosien tasolla"
 10. Eläkeputken poisto ja ansiosidonnaisen porrastus VM:n rohtoja työllisyyteen
 11. Lahden demariryhmä vaatii kokoomuskaksikolle potkuja kaikista luottamustoimista – "En ole kuullut mitään näin naurettavaa", kommentoi Francis McCarron
 12. Vain yksi vaihtuu voittavasta kokoonpanosta – tässä FC Lahden miehitys RoPSia vastaan
 13. Ilkka Koskimäki siirtyy Hämeestä Itä-Uudenmaan poliisipäälliköksi
 14. Lahtelaistaustainen luonnonsuojelun emeritusprofessori Pekka Kauppi hakkaisi ja säästäisi metsiä ja haaveilee, että Tiirismaan masto siirrettäisiin muualle
 15. Sadevesikaivoon heitetty tupakantumppi voi päätyä kalan vatsaan – Lahdessa kampanjoidaan vesistöjen roskaantumista vastaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.