Lukijalta: Ilmastoraivolle lisäkierroksia politiikasta

Tieteessä tehdään virheellisiä havaintoja siinä missä inhimillisessä toiminnassa yleensäkin.

Ilmastonmuutoskeskustelu alkaa olla raivon asteella. Voidaan puhua ilmastoraivosta kaikkien muiden raivojen rinnalla. Ilmastoraivon ydin löytyy siitä, että osa ihmisistä on ottanut puheen ilmastonmuutoksesta tosissaan ja toinen osa ei, tai ainakin epäilee.

Raivo saa lisäkierroksia politiikasta, koska politiikka perustuu kuriin saattamiseen. Jokin kansanosa on aina saatava kuriin hinnalla millä hyvänsä. Jos ei maanviljelijät, niin ainakin lehmät, jotka röyhtäilyllään ovat tuhoamassa koko maapallon.

Ilmastonmuutos on kurinpitoon vähintäänkin taivaan lahja. Se tuo hallitukselle legitimiteettiä ja saa politiikan näyttämään tarpeelliselta. Ja mikä parasta, ilmastonmuutos tarjoaa keinon saada lisää veroja ja muita ympäristön pelastamiseksi tarpeellisia maksuja.

Vaikka kukaan ei voi olla varma siitä, että ihminen on ilmastonmuutoksen aiheuttaja, niin suojelu on aina hyvä asia siinä missä pyrkimys puhtaaseen ilmaankin, sanotaan. Likaisen ilman tekeminen on aina paha asia. Sen lapsetkin saivat aikoinaan kokea ihan tuntoaistin avulla.

Ilmastonmuutoskeskustelu näyttäytyy lähinnä poliittisena ilmiönä. Vieläpä sellaisena, joka ohittaa perinteisen taloudellisen intressin ja alistaa sen sitä ylempien voimien palvelemiseen.

Vihreä aate muistuttaa päivä päivältä muinaisia luonnonuskontoja, joiden keskeisenä ajatuksena on ollut luonnon lepyttäminen. Jos maa uhkaa kuivua, niin pistetään pystyyn reipas sadetanssi.

Koska mitään järkevää käsitystä tehokkaista tai edes tarpeellisista toimenpiteistä ei ole, ilmastonmuutoksen torjuminen, luonnonsuojelu ylipäätään, johtaa irrationaaliseen käyttäytymiseen. Esimerkiksi määräykseen järjestää jätteiden käsittely kiinteistöille, joilla ei asu ristinsielua, tai latauspisteiden laitattaminen pitkin ja poikin tietämättä, onko sähköauto edes ekologinen ratkaisu. Niin kutsuttu paskalaki on eräänlainen mansikka kakun päällä.

Kysymys ilmaston lämpenemisestä ihmisen toiminnan vuoksi herättää epäilyksiä. Ilmaston lämpötila on vaihdellut kautta aikain. Mikä on ihmisen osuus esimerkiksi hiilidioksidin osalta? Kuinka paljon enemmän luonto itse tuottaa kysymyksessä olevaa ainetta? Vai onko tilanne päinvastainen?

Väitetään myös, että hiilidioksidin määrän kasvu on seuraus ilmaston lämpenemisestä eikä päin vastoin. Kuitenkin hiilidioksidin määrän lisääntymistä ilmakehässä pidetään ilmaston lämpenemisen syynä.

Miten voidaan olla varmoja laskelmien oikeellisuudesta? Tieteessä tehdään virheellisiä havaintoja siinä missä inhimillisessä toiminnassa yleensäkin. Äskettäin suomalaiset hiilinielulaskelmatkin näyttävät olleen mittavasti pielessä.

Pertti Salminen

Lahti

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Reportaasi: Seurasimme kuukauden ajan ensikertalaisia mansikkapellolla – suomalaiset vetivät vertoja jopa ukrainalaisille
 2. Pirjo-Liisa ja Kari Penttilä viihtyvät kesämökillä Hartolassa niin hyvin, että halusivat muuttaa sinne pysyvästi – "Kahden kodin ylläpitäminen ei tuntunut enää järkevältä"
 3. Vesijeteillä pörrääminen Lahden sataman alueella poikii valituksia – Vesijärvellä ajelua rajoitetaan, mutta poliisin mukaan "juuri kukaan jeteillä liikkuvista ei tiedä siitä", tarkista tästä paikat, joihin jeteillä ei ole asiaa
 4. Lahtelainen Jouni Hujanen pääsee lomatunnelmaan junassa matkalla Lappiin – ESS:n lomakyselyssä moni piti tärkeänä aikatauluttomuutta ja vapautta
 5. Kemiönsaaren pikkukylissä voi nauttia saariston tunnelmasta ja mauista – merimatkaa kannattaa jatkaa Bengtskärin majakalle saakka
 6. Toinen halusi tietoa, toinen vapauksia – näin ex-jengipomo Keijo Vilhusesta tuli huumepoliisin tietolähde koko 2000-luvun ajaksi
 7. "Olen jonkin verran riskinottaja" – Antti Eskelinen, 57, on hypännyt yli 2 800 kertaa laskuvarjolla, osallistunut ralliin Afrikassa ja pyöräillyt Istanbulista Travemündeen
 8. Kesäkuu oli harvinaisen lämmin – Lahdessa oli viime kuussa 13 hellepäivää, vettä saatiin odotella
 9. Koronakevät on lisännyt palautumisen tarvetta – näillä vinkeillä vaihdat vapaalle onnistuneesti
 10. Hämyisten metsien pikkulintuja – Kuusamossa lauloivat sinipyrstöt, Viiankiaavalla mäkättivät taivaanvuohet
 11. Omatoimipuutarha tuo iloa varttuneemmalle väelle Lahdessa –  "Ikäihmisillä on vähemmän mahdollisuuksia olla luonnon keskellä kuin nuorilla"
 12. Kaiken nähnyt Markku Nieminen puolustaa Suur-Hollolan kaksipäiväistä kilpailumallia – tapahtuma lukeutuu aina vuoden tärkeimpiin
 13. Oletko todellinen Päijät-Hämeen tuntija? Testaa tietosi kuvavisassa
 14. Ira Blomberg-Kantsilan kolumni: Rinnat eivät ole naisen kruunu
 15. Kesä toi sirkuksen taas Orimattilan Mallusjoelle – hevosmaneesi muuttui jo seitsemättä kertaa sirkusareenaksi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.