Lukijalta: Työntekijöiden ehtojen heikentäminen jatkuu

Postin toiminnassa kyse on tietysti siitä rakenteellisesta muutoksesta, josta viime vuodet on yhteiskunnassa ollut puhetta. Näin sitä rakenteita muutetaan. Kuten maan edellinen hallitus, haluaa valtio edelleen heikentää yksilön toimeentuloa sen sijaan, että parantaisi työntekijän hyvinvointia. Toimeentulon heikentyminen ajaa entistä useamman yhteiskunnan apujen piiriin ja heikentää ostovoimaa sekä vähentää verotuloja, eikä lisää hyvinvointia.

Kyse ei ole ainoastaan Postin työntekijöiden palkkojen alennuksesta, vaan kaikkien meidän työntekijöiden. Tämän alennusleikin aloitti Juha Sipilä (kesk.). Hän avasi Pandoran lippaan tämäntyyppisiin työntekijöiden ehtojen heikentämisiin ja onnistuikin muun muassa viemään julkisten alojen työntekijöiden lomarahoista 30 prosenttia kolmeksi vuodeksi.

Nyt on tie auki muillekin. Näin tes-kierroksen alkuun vedetään matto alta hajota ja hallitse -strategialla. Nyt vain koko ansiotulosta pyritään viemään jopa 30 prosenttia, mikä on 2 000 euron kuukausipalkasta 600 euroa. Onko taivas vain rajana? Mitä seuraavaksi otetaan pois työntekijöiltä, jos tämä maaliin saadaan? Halpatyömarkkinoita rakennetaan.

Nykyhallitus on kirjannut keskeisinä tavoitteinaan: "Talouspolitiikan päämääränä on hyvinvoinnin lisääminen. Se tarkoittaa ekologisesti ja sosiaalisesti kestävää talouskasvua, korkeaa työllisyyttä ja kestävää julkista taloutta. Talouden vakauden ansiosta vältetään yllättävät, hyvinvointia heikentävät muutokset ihmisten elämässä. Hallitus kiinnittää erityistä huomiota päätösten vaikutuksiin pitkällä aikavälillä. Perinteisten taloudellisten mittarien tukena ja rinnalla päätöksenteon valmistelun tukena hyödynnetään mittareita, jotka kuvaavat taloudellista, ekologista ja sosiaalista hyvinvointia."

Yhteiskunnassamme ollaan olevinamme esimerkillisiä vihapuheiden ja tasa-arvon suhteen, kehittäminen on huippua ja lääketiede suorastaan uraauurtavaa. Silti omien kansanlaisten toimeentulolla ei ole väliä. Valtion yhtiöt etunenässä heikentävät toimeentuloa ja samalla johtoporras nostaa bonuksia.

Toimeentulotukiasiakkaat eivät ole tämän maan elättejä, vaan suurten yritystukien saajat, jotka eivät ota suomalaista töihin kuin palkattomiin kokeiluihin tai harjoitteluihin. Eikä työehtosopimuksissa sovituilla palkoilla, vaan ottamalla vuokratyövoimaa tai halpuuttamalla työsuhteen ehtoja yksipuolisesti.

Hyvinvointiyhtymäkin perustettiin voiton tavoittelumielessä, ja siinä ajatuksessa, että saadaan jaettua kustannukset, annettiin yksityisille mahdollisuus päästä verovaroihin. Näin kuntalaiset maksavat terveyspalveluistaan moneen kertaan ja usein huonosta sellaisesta.

Syy ei ole työntekijässä, vaan palvelun alasajon tavoitteessa, halvemman tuottajan/tekijän ollessa hakusessa. Julkisten palvelujen tehtävä on tuottaa palvelua verovaroin kuntalaiselle, ei tuottaa voittoa eikä kilpailla yksityisten kanssa eikä hassata verorahoja. Veronmaksaja maksaa monin verroin siitä palvelusta, mikä tuotetaan. Tavoitteena kun on yhtiöittäminen.

Maakuntamalliin pyritään edelleen menemään ja verotus sen mukaan, vaikka toisin väitetään. Näin meille tulee jo olemassa olevan verotuskäytännön lisäksi yksi veroporras lisää – maakuntavero, ja jälleen sen tavallisen ihmisen toimeentulo heikkenee entisestään. Leipäjonot kasvavat siis.

Mitä suurempi on toimintakenttä, sitä vähemmän yksilöllä on merkitystä ja laatua saa hakea. Keksitään aina uusia tavoitteita, mihin verovarat voidaan työntää, kunhan eivät vahingossa vain mene sen pienituloisen veronmaksajan käyttöön. Maakunnat tarvitsevat hallinnon, monta johtajaa ja asiantuntijaa ja niin edelleen, ja ne kaikki maksavat.

Satu Lehtola,

varavaltuutettu (sd.)

Lahti

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Uutiset kasvomaskisuosituksesta räjäyttivät kysynnän: maskit myytiin loppuun osasta apteekkeja – hintahaarukka 1–2 euroa
 2. Poliisi: Lahden keskustassa ammuttu luoti osui auton ikkunaan
 3. Kello 10 se avautui: Innokkaimmat tulivat jo eilen Kimolan kanavalle – Ari Vilamaa oli yksi ensimmäisistä sululla, yleisöä on kerääntynyt paikalle satamäärin ja veneitäkin on liikkeellä, katso kuvat
 4. Tähtihetket jäivät vähiin, Lahti ja Honka tasasivat pisteet
 5. Poliisi julkaisi Hämeen alkuvuoden rikostilastot – huumausainerikoksissa kasvua jopa neljännes, Päijät-Hämeessä törkeiden pahoinpitelyjen määrä nousi vuoden takaisesta
 6. Linnanmäellä heinäkuun lopussa vieraillut seurue altisti huvipuistossa muita koronavirukselle
 7. Pelicansin valmennustiimi on kasassa – Päävalmentaja Tommi Niemelä saa rinnalleen tuttuja ja täysin uusia kasvoja
 8. Hyvinvointiyhtymä: päivystysavun numerossa ruuhkaa, koronatestien tulokset valmistuvat viiveellä
 9. Hämeen poliisi jatkaa Lahden Liipolan väkivaltaisen ryöstön selvittämistä – alueen valvontakameroiden omistajia pyydetään ottamaan yhteyttä poliisiin
 10. LAB ja LUT avaavat kampuksensa kahden viikon päästä, syksyllä käytössä sekä lähi- että etäopetusta
 11. Suomessa kolmetoista uutta koronavirustartuntaa, Etelä-Savossa uusi tartunta noin kahteen kuukauteen
 12. Katinkullan perustajan Seppo Juurikon, 73, miljoonavelat vanhenivat vasta kuusi vuotta sitten – "En omista edes vaatteita, jotka minulla on ylläni"
 13. Kolme henkilöautoa paloi lunastuskuntoon Heinolassa
 14. Lahden Sykkeen Alko remontoidaan, myymälä suljettuna valtaosan elokuusta
 15. Lahtelaisen kirjailijan Pasi Pekkolan uusi romaani sivuaa #metoo-keskustelua – "Haluan itsekin olla osana sitä keskustelua kirjoittamalla"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.