Lukijalta: Lapsen oikeudet on huomioitava paremmin laissa

Varhaiskasvatus on ollut viime vuosina monien muutosten kohteena. Yksi keskeinen asia on ollut ryhmäkoot, joita ensin kasvatettiin ja lopulta niitä ollaan palauttamassa entiselle tasolle. Osoittaa viisautta korjata tehdyt virheet.

Riittävän pieni ryhmäkoko on edellytys turvalliselle ja yksilölliselle kasvatukselle ja hoivalle. Se myös mahdollistaa työntekijöiden hyvinvoinnin.

Toinen suuri edistysaskel on subjektiivisen päivähoito-oikeuden palauttaminen kaikille, mikä edistää lasten hyvinvointia ja ehkäisee syrjäytymistä.

Pienet ryhmät ovat välttämätön edellytys yksilölliselle hoivalle ja kasvatukselle. Isossa lapsiryhmässä työntekijä ei pysty keskittymään lapsen kehityksen ja kasvun tukemiseen. Isot ja äänekkäät ryhmät ovat myös terveysriski lapsille ja päiväkotien työntekijöille. Useissa tutkimuksissa on havaittu, että melu- ja keskittymishaitat sekä lasten sairastavuus ovat suoraan verrannollisia lapsiryhmän kokoon.

Lapsi tarvitsee perustarpeista huolehtimisen lisäksi aikuisen läsnäolon, huomion sekä kannustuksen ja ohjauksen kasvun tukemiseksi. Mitä pienempi lapsi on, sitä enemmän yhteistä aikaa kuluu perustarpeiden tyydyttämiseen.

Varhaiskasvatuslaki vaatii kuitenkin vielä korjauksia, jotta lasten oikeudet toteutuvat paremmin. Laissa pykälä 36 mahdollistaa tilapäisen henkilöstömitoituksesta poikkeamisen. Pykälä on poistettava laista kokonaan, sillä vaihteleva ja liian väljä tulkinta johtaa jatkuvaan henkilöstövajeeseen päiväkotiryhmissä.

Lasten turvallinen ja laadukas varhaiskasvatus edellyttävät riittävää kasvattajamäärää kaikkina toimintapäivinä, koko päivän ajan ja kaikissa lapsiryhmissä. Jotta kasvattajat voivat tehdä työtään hyvin, tulee heitä olla riittävästi lapsimäärään suhteutettuna.

Kannattaa myös huolehtia lasten hyvinvoinnista vastaavista hoitajista, sillä ammattitaitoisista lastenhoitajista on paikoittain jo kova pula. Lastenhoitajista tulee kunta-alalta eläköitymään seuraavan 15 vuoden aikana lähes puolet nykyisestä työvoimasta.

Tahti on hurja, uusia lastenhoitajia tarvitaan jatkuvasti lisää. Nyt suuri osa lastenhoitajista tekee varhaiskasvatuksen opettajan sijaisuutta, joka aiheuttaa lisää pulaa hoitajista.

Tällä viikolla on vietetty lapsen oikeuksien viikkoa. Laadukas varhaiskasvatus on jokaisen lapsen oikeus. Moniammatillisella yhteistyöllä saadaan hyviä tuloksia lasten parhaaksi. Varhaiskasvatukseen kannattaa sijoittaa, sillä se on erinomaista ennaltaehkäisevää työtä.

Silja PaavolaPuheenjohtajaSuomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Louhosluvan hakijan ja mökkiläisten välit tulehtuivat Hollolan Sarvassa – "Vahinko on kevyen kranaatinheittimen iskemää pahempi"
 2. 17-vuotiaan vastikään saama ajokortti lähti hyllylle Hollolassa
 3. Yhdessä työt ja yöt – Virpi Kesonen ja Ilkka Koskinen vaalivat Lahden upseerikerhon perinteikästä miljöötä
 4. Rajoitusten höllentäminen ei tuonut ryntäystä takaisin Veikkauksen pelikoneiden äärelle
 5. Koulu alkaa Lahdessa uuden normaalin mukaisesti – ulkomaanmatkan jälkeisestä karanteenista odotetaan vielä virallista ohjetta
 6. Nähtiinkö yhtymäkokouksessa puolueiden juoni vai yksittäisten kokousedustajien irtiotto? – "Tämä vaikuttaa kokoomuksen ja keskustan sopimalta taktiikalta"
 7. Sään puolesta lomalotto ei suosinut tänä vuonna heinäkuussa lomailleita – yöt olivat Lahdessa viileitä, myös sateita oli tavallista enemmän
 8. Kolmasosa Bukarestin-lennon matkustajista kieltäytyi vapaaehtoisesta koronatestistä Helsinki-Vantaalla – testin muuttamista pakolliseksi pohditaan
 9. Poikkeusvuosi aiheutti ruuhkapiikin elokuulle – katso 8 tärppiä Päijät-Hämeen urheilun supervilkkaaseen tapahtumaviikonloppuun
 10. Lahtelaislähtöinen Anu Kuivalainen sai idean kehuttuun dokumenttiinsa omasta viidenkympin kriisistään – "Rupesin miettimään pitkää parisuhdetta eläneenä, kuinka kauan siinä on vielä kivaa"
 11. Valtteri Bottas kurvasi toiseksi Britannian gp:n vapaissa harjoituksissa Silverstonen radalla
 12. Pajulahden Masto cupiin osallistuu yli 2 500 jalkapalloilijaa – avausottelussa vastustajansa kaataneen FC Folkin pelaajat saapuivat Lahteen Haapavedeltä asti
 13. Helleraja rikkoutui Lahdessa lauantaina, myös sunnuntaille luvassa aurinkoa
 14. Kaasujalka oli jälleen raskas Viitostiellä Heinolassa
 15. 7.8. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä on varmistunut kaksi uutta koronavirustartuntaa, molemmat potilaat palanneet ulkomailta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.