Lukijalta: Käsittämätön bluffi lahtelaisvaltuutetulta

Tein Lahden kaupunginvaltuuston budjettikokouksessa seuraavan esityksen perheklinikan perustamisesta Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymään: Lahti käytti lastensuojelun kustannuksiin vuonna 2018 lähes 20 miljoonaa euroa. Panostamalla ennakoivasti perheiden auttamiseen ja ongelmien ratkaisuun, saadaan yhtymän arvion mukaan parannettua perheiden hyvinvointia sekä sen myötä merkittäviä säästöjä yhteiskunnalle.

Lahden kaupunginvaltuusto päättää lisätä ostoihin hyvinvointiyhtymältä kaksi miljoonaa euroa käytettäväksi yhtymän jo aiemmin esittämän perheklinikan perustamiseen.

Kuten toimintatapaani kuuluu, paneudun esille nostamiini asioihin perusteellisesti.

Tiedusteltuani asiaa yhtymän vastuulliselta henkilöltä aiemmin esittämän perheklinikan perään, sain seuraavan kirjallisen vastauksen: Yhtymän vuoden 2019 talousarvioon ei sisälly lisäresursseja perustason lasten ja nuorten mielenterveyspalvelujen vahvistamiseen.

Toiminnallista muutosta tehdään nykyisillä resursseilla =TA20 resurssit. Uuden lasten ja nuorten mielenterveyspalvelujen palvelumallin rakentaminen on aloitettu ja tavoitteena saada toiminta käyntiin viimeistään 1.8.2020.

Kyse ei ole perheklinikkamallista, johon sisältyi siis ajatus merkittävistä lisäresursseista.

Kun lisäresursseja ei ole, resursseja siirretään nyt perustasolle ja uusilla toimintamalleilla koetetaan vastata tarpeeseen. Selkokielellä tämä tarkoittaa sitä, että kunnat eivät ole olleet halukkaita myöntämään rahaa perheklinikan perustamiseen, eikä se näin ollen ole perusteilla, vaikka sillä käytännössä säästettäisiin ennaltaehkäisevästi moninkertaisesti perheiden pahoinvoinnin, mielenterveysongelmien ja huostaanottojen kustannuksista.

Esitystäni kannatti Pro Lahti -valtuustoryhmän Kalle Aaltonen. Vain muutama valtuutettu asettui äänestyksessä tukemaan esitystä. Vasemmistoliiton Elisa Lientola äänesti esitystä vastaan. Sitten hän kuitenkin jakoi sosiaalisessa mediassa vaihtoehtoista totuutta ja uhosi, että ilman perheklinikkaa ei yhtymäkokouksesta ole kotiin tulemista.

Tämän tehdessään hän hyvin tietää, ettei yhtymän hallitus 18.11. esittänyt 16.12. kokoontuvalle yhtymäkokoukselle talousarvioesityksessään perheklinikan perustamista, eikä muitakaan lisäresursseja tähän toimintaan.

Pidän erittäin valitettavana vääristellyn tiedon levittämistä valitettavan monelle perheelle ja lapsiperheelle omakohtaisesta kipeästi asiasta. En ole aiemmin luottamustehtävissäni törmännyt yhtä räikeään bluffiin.

Seppo Korhonen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Nikkilässä asuvat naapurukset loihtivat pihoilleen perennapuutarhan ja valon ja varjon valtakunnan – Avoimet puutarhat -tapahtuma houkutteli kurkistamaan raja-aitaa pidemmälle
 2. Vesijeteillä pörrääminen Lahden sataman alueella poikii valituksia – Vesijärvellä ajelua rajoitetaan, mutta poliisin mukaan "juuri kukaan jeteillä liikkuvista ei tiedä siitä", tarkista tästä paikat, joihin jeteillä ei ole asiaa
 3. Reportaasi: Seurasimme kuukauden ajan ensikertalaisia mansikkapellolla – suomalaiset vetivät vertoja jopa ukrainalaisille
 4. Bottas paahtoi voittoon dramaattisessa F1-avauskisassa – Hamilton putosi palkintokorokkeelta aikasakon takia
 5. Rikosmysteerejä, kirjallisuutta, parisuhdejuttuja ja Itämeri-tarinoita – tässä 11 podcast-vinkkiä kesään
 6. Humalainen kuski törmäsi autolla puuhun Hollolassa, kyydissä useampi matkustaja
 7. Pirjo-Liisa ja Kari Penttilä viihtyvät kesämökillä Hartolassa niin hyvin, että halusivat muuttaa sinne pysyvästi – "Kahden kodin ylläpitäminen ei tuntunut enää järkevältä"
 8. Evartti ja Elian Web nousivat Suur-Hollola-sankareiksi – "Tunne voittaa Suur-Hollola-ajo Evartilla on sanoinkuvaamaton"
 9. Melkein joka taloudessa on kaapeissaan hylättyä elektroniikkaa, vaikka se olisi arvokkainta kierrätystavaraa
 10. Jokimaan ravit: Mask Off on orimattilalaisen Tapio Perttusen uusi ikäluokkatähti
 11. Toinen halusi tietoa, toinen vapauksia – näin ex-jengipomo Keijo Vilhusesta tuli huumepoliisin tietolähde koko 2000-luvun ajaksi
 12. Suomessa todettu viisi uutta koronavirustartuntaa, yhteensä tartuntoja todettu 7 253
 13. Kemiönsaaren pikkukylissä voi nauttia saariston tunnelmasta ja mauista – merimatkaa kannattaa jatkaa Bengtskärin majakalle saakka
 14. Lukijalta: Kotihoidon hoitajien työhyvinvointi on otettava vakavasti
 15. Lahtelainen Jouni Hujanen pääsee lomatunnelmaan junassa matkalla Lappiin – ESS:n lomakyselyssä moni piti tärkeänä aikatauluttomuutta ja vapautta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.