Timo Heinonen: Suomen ei tule hyväksyä lyijykieltoa

Muutos nostaisi merkittävästi ammunnan kustannuksia.

Euroopan Unioni on esittämässä lyijyhaulien ja -ammusten laajaa kieltämistä. Esitys koskee erityisesti kosteikkoalueita, mutta sen määritelmä on niin lavean, että se käytännössä kieltäisi käytön isossa osassa Suomea.

EU:n määritelmä pitäisi sisällään ei vain järviä ja niiden rantoja, vaan myös turvealueet, lammet ja lätäköt ja jopa peltojen reunoissa olevat ojat. Kun näiden kaikkien ympärille ja ojien varsille molemmin puolin määriteltäisiin vielä 400 metrin turva-alue, niin kielto olisi aikalailla koko maan kattava ja ehdoton.

Suomen maa-alueista tulisi tällä rajoituksella katetuksi yli 3/4 ja nämä siis olisi jatkossa lyijyhaulien ja -ammusten käyttökieltoalueina. Täyskielto koskisi myös näille alueille sisältyviä ampumaratoja.

Esityksellä olisi toteutuessaan ensivaiheessa merkittävä vaikutus erityisesti haulikolla tapahtuvaan metsästykseen, mutta myös muuhun metsästykseen, ampumaurheiluun ja reserviläistoimintaan. Muutos nostaisi myös merkittävästi kustannuksia. Vaihtoehtoiset ampumatarvikkeet ovat lyijyhauleja kalliimpia ja osassa aseita ei niitä ole edes mahdollista käyttää.

Lyijyhaulien näin laajalle ja ehdottomalle täyskiellolle onkin vaikea löytää perusteita. Metsästäjäliitto on nostanut laajasti esille lyijyhaulikiellon ongelmia, kuten myös reserviläisjärjestöt. Lisäksi vaihtoehtoisten ammusmateriaalien haittavaikutuksista ei ole vielä luotettavaa ja tutkimustietoon perustuvaa tietoa mm. niiden vaikutuksista ihmisten ja eläinten terveyteen. Ratkaisu voisi olla myös tästä näkökulmasta hätiköity ja jopa väärä.

Suomessa on jo aiemmin vuonna 1996 vastuullisesti kielletty lyijyhaulien käyttö vesilintujen metsästyksessä. Tämä rajoitus onkin täysin riittävä maahamme ja jos Suomen Antti Rinteen (sd.) hallitus lopulta kuitenkin EU:n lyijyhauli ja -ammuskiellon päättäisi hyväksyä, niin se tulee ehdottomasti rajata koskemaan nykykäytännön mukaan vain pysyviä vesistöjä.

Samaan aikaan EU selvittää lisäksi vielä laajempaa kaikenlaisten lyijyammusten käyttökieltoa. Vaikka esitys ei koskisikaan muun muassa viranomaiskäyttöä, niin sillä olisi laajat vaikutukset esimerkiksi Suomen sotilaalliseen maanpuolustukseen. Lyijyammusten täyskiellon vaikutukset olisivat laajat, sillä merkittävin osin lyijylle ei ole olemassa vaihtoehtoja kivääri- ja pistoolipatruunoiden osalta.

EU:n suunnitelmat ovat saaneetkin täysin aiheellisesti osakseen kovaa vastustusta. Esitykset eivät ole perusteltuja metsästyksen osalta, mutta eivät myöskään kansallisen maanpuolustuksen eikä ampumaurheilunkaan suhteen.

Suomen ei pidäkään missään tapauksessa kuitata ja hyväksyä esitystä ja kansallisen edunvalvonnan tuleekin tehdä kaikilla eri tasoilla kaikki mahdollinen ja mahdotonkin, että esitystä ei Suomi tule hyväksymään.

Timo Heinonen,

Kansanedustaja (kok.),

puolustusvaliokunnan jäsen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Yksinyrittäjille tukea jaossa Lahdessa ensi vaiheessa noin 1,9 miljoonaa euroa
 2. Lahden moottoritiellä jonoa rajatarkastuspisteelle – autoilijoita jouduttu käännyttämään aiempaa enemmän
 3. Päijät-Hämeen keskussairaalassa 32 työntekijää asetettu karanteeniin - potilaissakin altistuneita
 4. Miten selviät, kun tulot romahtavat? Kerro kokemuksistasi ja jaa vinkkisi
 5. Heinolalaisfirma voitti sitkeän patenttiriidan – asian käsittely kesti yli kymmenen vuotta
 6. Pehmonallejen varastamisesta Lahdessa ja kovien huumeitten hallussapidosta yli vuosi linnaa
 7. Lahtelaiseen Koivistoisen Mansikkapaikkaan tulvii työhakemuksia – yritys rekrytoi tälle kaudelle ensisijaisesti kotimaista työvoimaa, mutta monilla marjatiloilla jännitetään, kuinka sadon käy
 8. Henkirikos Kärkölässä, nainen vangittiin toisen taposta epäiltynä
 9. Päivähoitoyrittäjät tivaavat Lahden kaupungilta tarkkoja syitä toiminnan keskeyttämiselle – "Olen kysynyt, jopa anellut"
 10. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista
 11. Halton, Merivaara ja Hermetel valmiina kumppaninsa kanssa tehohoitotilojen tuotantoon koronapotilaille – tilapäisiä tiloja voisi tarvittaessa rakentaa esimerkiksi messu- ja urheiluhalleihin
 12. Entisen kaatopaikan ympäristövaikutuksia tutkitaan Lahdessa
 13. Poikkeustila poikinut lähes sata kantelua oikeusasiamiehelle – "Voi olla, että niitä tulee lisää"
 14. Finnairin lomautetut työntekijät auttavat Päijät-Hämeen koululaisia läksyjen teossa, chat auki kahdesti viikossa
 15. Yhteys Lahden Myllysaareen on nyt poikki, silloista huonokuntoisin saa uudet puupalkit

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.