Lukijalta: Köyhällä ei ole varaa halpaan terveydenhuoltoon?

Terveyskeskuslääkäri Terhi Sahi-Kalmari kirjoitti (23.11.) riipaisevat terveiset suoraan terveydenhuollon asiakasrajapinnasta. Kirjoituksesta aistii asiantuntijan ja potilaita kohtaavan ihmisen turhautumisen mahdottoman äärellä. Itsekin lääkärinä sekä kaupunginvaltuutettuna olen ristiriitaisissa tunnelmissa.

Lahden kaupunginvaltuusto linjasi 25.11. toiveekseen perusterveydenhuollon vahvistamisen sekä lasten ja nuorten mielenterveyspalveluiden kehittämisen. Kirjaus tuli talousarviokirjaan saatesanoiksi lähes 400 miljoonan euron menoerälle eli hyvinvointiyhtymän ostoille. Samat tavoitteet kirjattiin viime vuonna. Samansuuntainen viesti kuuluu myös lupaavasta hyvinvointiyhtymän muutosohjelmasta. Kokoussalissa istuessa kaikki tuntuu siis olevan hyvin.

Lääkärinä törmään päivittäin puuttuviin perusterveydenhuollon resursseihin, erikoissairaanhoidon jonossa uupuneisiin ja palveluviidakossa eksyneisiin potilaisiin. Palveluverkon selkiyttämisessä on siis paljon hyvää.

Lakkautettavalla Lahden itäisellä lähiklinikalla on yhtä lääkäriä kohden 3 500 asukasta – tutkitusti tehokas toiminta vaatisi noin 1/1 500 suhteen. Suhdeluku ei valitettavasti muuksi muutu, vaikka toiminnot keskitetään kaupunginsairaalaan.

Lahden talousarviotavoitteena on myös työterveyshuollon ennaltaehkäisevän roolin vahvistaminen. Näin kuuluukin olla, mutta ilman lisärahoitusta tämä painopisteen muutos merkitsee sairaanhoitopalveluiden supistamista. Se tarkoittaa, että kaupungin ja hyvinvointiyhtymän omat työntekijät ohjautuvat yhä useammin jo ennestään ylityöllistetyille terveysasemille.

Alaikäisten mielenterveyspalvelujen kehittäminen on yhtymässä Perheklinikka-nimellä työstetty visio, jonka on ajateltu liittyvän jo kovassa kehittämisvauhdissa olevaan perhekeskusmalliin. Perheklinikan toimeenpanemiseen ei myöskään rahoitus nyt käsiteltävässä talousarviossa riitä.

Sekä poliitikot että virkamiehet ja asiantuntijat ovat puheiden tasolla hyvin yksimielisiä perustason vahvistamisen tarpeesta. Ulkoistetun järjestämisvastuun systeemi näyttää kuitenkin olevan se, että maksaja ei voi lainkaan ohjata toimintaa. Tämä tuli maanantain talousarviovaltuustossa tuskallisen selväksi. Palveluiden järjestäjä taas ei voi korjata toimintaa omistajalle edulliseen suuntaan, koska maksajat eivät anna siihen tarvittavaa resursointia. Ongelmaksi tämä ikiliikkuja muodostuu, kun lasku myös jonossa uupuneesta potilaasta lankeaa lopulta kunnan maksettavaksi.

Perustason palvelut on pelastettava. Kyseessä ovat ne palvelut, jotka pitävät ihmiset ja sitä myöten alueemme elinvoimaisena. Ytimessä on asiakkaiden luottamus sekä osaava ja arvostettu henkilöstö. Olemme vaarassa menettää tuon jälkimmäisen voimavaramme, ellei puheita ja tekoja saada linjaan keskenään.

Toivon, että nykyinen virka- ja luottamusjohto onnistuu viestinnässä ja erityisesti henkilöstön huomioimisessa paremmin kuin edeltäjänsä. Visio on, mutta muutosta ei tehdä yksin.

Kun THL:lta tilattu selvitys lasten ja nuorten palveluista ja vaikuttavuuslaskelmat valmistuvat, on syytä käydä tarvittaessa ripeästi muutosneuvottelut omistajakuntien kanssa ja asettaa konkreettiset hyvinvointitavoitteet. Kustannustehokkuuteen tulee tarvittaessa investoida. Köyhällä ei ole varaa halpaan, sanotaan.

Henni Hyytiä-IlmonenKaupunginvaltuutettu (kesk.)työterveyslääkäriLahti

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Seurahuoneella kokoontunut vihreiden ministeriryhmä esitti ympäristövaateita syksyn budjettiriiheen ja kehui kaupungin ympäristötoimia –  sisäministeri Ohisalo: "Moni voisi ottaa oppia Lahdesta"
 2. Päijät-Hämeessä todettu yksi uusi koronavirustartunta – 26 hyvinvointiyhtymän työntekijää karanteenissa
 3. Lahden Demarit väläyttää terveyskeskuspalveluiden palauttamista yhtymältä kaupungille - myös vasemmistoliitto olisi valmis irrottamaan Lahden peruspalvelut ”villiintyneestä yhtymästä”
 4. Koronavilkku-sovellukselle tavoitellaan miljoonaa käyttäjää kuukaudessa – käyttö ei vaadi henkilötietoja
 5. Leo Laakko ja Kari Onninen edustavat Päijät-Hämettä Ilomantsin karhunveistokilpailuissa
 6. Uudenmaankadulla Lahdessa alkaa viikkoja kestävä päällystysurakka - näin se etenee
 7. Suomessa kaksi uutta koronaan liittyvää kuolemaa ja 17 tartuntaa – TS: Turkuun Skopjesta palanneen lentokoneen matkustajista monella koronatartunta
 8. Hämeen kauppakamari vauhdittaa yritysten hallitustyöskentelyä – hanke on yrityksille maksuton
 9. Tuore tutkimus: Moni nuori haluaisi itsenäistyä jo 18-vuotiaana, mutta aikataulu toteutuu harvoin – "Nuoria huolettavat etenkin rahaan liittyvät asiat"
 10. Kaksi ruorijuoppoa kiinni Päijänteellä – toinen puhalsi seulonta-alkometriin isot lukemat
 11. Ari Helmisen uutisanalyysi: EU tuo apua tulevaisuusinvestointeihin – Vanhasen kassakaapissa riskiskenaariot, joihin ei ole kaavaa
 12. Kuvatempaus: Saitko komean sienisaaliin? Lähetä meille kuva
 13. Uusi biojätteen keräilykokeilu käynnistyy Lahdessa – lakimuutosta ennakoiva konsepti saattaa laajentua koskemaan koko maakuntaa
 14. Salpauksen alueella Lahdessa puhdistetaan maaperää öljystä
 15. Kansallispuvut saivat kyytiä Lahden Uudenkylän juoksutapahtumassa – "Eihän tässäkään ole järjen hiventäkään, mutta hauskaa on"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.