Lukijalta: Onko saamelaisiin kohdistunut pilkka tietämättömyyttä?

Sami Korkiakoski

On ongelmallista aina, kun valtaväestö tekee vähemmistöstä huumoria. Perusasetelma ei miksikään muutu, vaikka sitä julkisuudessa käännellään ja väännellään.

Julkisuudessa on noussut kohu Pirkka-Pekka Peteliuksen saamelaissketseistä sekä henkilön itsensä anteeksipyynnöstä saamelaisille.

Peteliuksen anteeksipyyntöön on suhtauduttu todella kirjavasti. Paras kokonaiskuva saadaan sieltä, keihin pilkka kohdistui silloin 1980-luvulla.

Television yhtenäiskulttuuri tuotti pahimmoilleen vuosiksi saamelaisilla pilahahmoilla syrjiviä käsityksiä, joilla voitiin oikeuttaa kaduilla huutelu saamelaista alkuperää oleville ihmisille.

Historiassa saamelaisten oikeudet ovat edenneet pitkän kivulloisen tien. Saamelaisten oikeuksiin herättiin vuonna 1973, kun perustettiin saamelaisvaltuuskunta ja vasta vuonna 1995 saamelaiset saivat tunnustetun aseman suomalaisessa lainsäädännössä.

Saamelaisilla on nykyään saamelaiskäräjät, joissa käsitellään saamelaisasioita. Saamelaiset eivät ole maahanmuuttajia, vaan he asuvat neljän maan alueella ja vaikuttavat paikallisesti omalla alueellaan.

Ongelmallista on, ettei Suomessa kouluissa käsitellä saamelaiskulttuuria kuin aukeaman verran ja näin ollen saamelaiskulttuuri jää valtaväestölle lähinnä kuriositeettiasteella vaikuttavaksi ilmiöksi.

Perinteiseen saamelaismääritelmään saamelaiseksi määritellään kolme sukupolvea nykypolvesta. Kaikki ei lasketa saamelaiseksi. Statuksettomat saamelaiset sekä metsälappalaiset eivät lasketa perinteisen saamelaismääritelmän mukaan oikeaksi saamelaisiksi ja näin ollen heillä ei ole oikeutta päättää esimerkiksi asioista saamelaiskäräjillä.

Lisätietoja tästä löytyy Liken kustantamasta Veli-Pekka Lehtolan -kirjasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Seurahuoneella kokoontunut vihreiden ministeriryhmä esitti ympäristövaateita syksyn budjettiriiheen ja kehui kaupungin ympäristötoimia –  sisäministeri Ohisalo: "Moni voisi ottaa oppia Lahdesta"
 2. Päijät-Hämeessä todettu yksi uusi koronavirustartunta – 26 hyvinvointiyhtymän työntekijää karanteenissa
 3. Lahden Demarit väläyttää terveyskeskuspalveluiden palauttamista yhtymältä kaupungille - myös vasemmistoliitto olisi valmis irrottamaan Lahden peruspalvelut ”villiintyneestä yhtymästä”
 4. Koronavilkku-sovellukselle tavoitellaan miljoonaa käyttäjää kuukaudessa – käyttö ei vaadi henkilötietoja
 5. Leo Laakko ja Kari Onninen edustavat Päijät-Hämettä Ilomantsin karhunveistokilpailuissa
 6. Uudenmaankadulla Lahdessa alkaa viikkoja kestävä päällystysurakka - näin se etenee
 7. Suomessa kaksi uutta koronaan liittyvää kuolemaa ja 17 tartuntaa – TS: Turkuun Skopjesta palanneen lentokoneen matkustajista monella koronatartunta
 8. Hämeen kauppakamari vauhdittaa yritysten hallitustyöskentelyä – hanke on yrityksille maksuton
 9. Tuore tutkimus: Moni nuori haluaisi itsenäistyä jo 18-vuotiaana, mutta aikataulu toteutuu harvoin – "Nuoria huolettavat etenkin rahaan liittyvät asiat"
 10. Kaksi ruorijuoppoa kiinni Päijänteellä – toinen puhalsi seulonta-alkometriin isot lukemat
 11. Ari Helmisen uutisanalyysi: EU tuo apua tulevaisuusinvestointeihin – Vanhasen kassakaapissa riskiskenaariot, joihin ei ole kaavaa
 12. Kuvatempaus: Saitko komean sienisaaliin? Lähetä meille kuva
 13. Uusi biojätteen keräilykokeilu käynnistyy Lahdessa – lakimuutosta ennakoiva konsepti saattaa laajentua koskemaan koko maakuntaa
 14. Salpauksen alueella Lahdessa puhdistetaan maaperää öljystä
 15. Kansallispuvut saivat kyytiä Lahden Uudenkylän juoksutapahtumassa – "Eihän tässäkään ole järjen hiventäkään, mutta hauskaa on"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.