AMK-haku uudistuu

Ammattikorkeakoulujen pääsykokeisiin osallistuvat tekevät kokeen omalla kannettavalla tietokoneellaan. Venla Tirkkonen

Yliopistohakujen lisäksi myös ammattikorkeakouluun hakemisessa matematiikan osaaminen tulee aiempaa merkittävämpää rooliin. Niille, jotka ovat jättäneet lukiossa matematiikan kirjoittamatta tai joille matematiikka on tuottanut vaikeuksia, uudistus on tietysti harmillinen.

Matematiikan painottamista on perusteltu sillä, että matemaattiset taidot ennakoivat parhaiten opintomenestystä. Asiaa on epäilemättä tutkittu ennen uudistusten tekemistä, mutta kannattaa varmasti seurata, kuinka monelta mahdollisuudet opiskelupaikkaan katoavat tästä syystä.

Ammattikorkeakoulujen syksyn valintakokeet pidettiin viime viikon lopulla. Ammattikorkeakouluihin valitaan opiskelijoita myös pelkän todistuksen perusteella.

Motivaatio on opintomenestyksen tekijänä merkittävä, minkä vuoksi toivottavaa on, että motivoituneet korkeakouluihin pyrkivät löytävät väylän omalle alalleen tavalla tai toisella jatkossakin, vaikka matematiikan opiskelu ei olisi lukiossa sujunut.

Lukioiässä läheskään kaikki eivät kuitenkaan vielä tiedä, mitä haluavat tulevaisuudessa opiskella, mikä voi johtaa siihen, ettei matematiikan opiskeluun löydy motivaatiota etenkin, jos se tuntuu työläältä.

Ammattikorkeakouluihin hakemisen uudistukset auttavat niitä, jotka hakevat moniin korkeakouluihin. Yhdellä pääsykokeella voi hakea moneen paikkaan, ja kokeen voi tehdä missä tahansa ammattikorkeakoulussa kuten kotipaikkakuntaa lähimpänä olevassa, vaikka hakisi pelkästään muualle.

Yhteisessä valintakokeessa hakija tekee kokeen ne osat, jotka kuuluvat hänen hakukohteidensa vaatimuksiin. Kaikille yhteisiä osia ovat päätöksentekotaidot sekä kieli- ja viestintätaidot. Matematiikka on osana valintakoetta lähes kaikissa oppialoissa lukuun ottamatta humanistista alaa tai kasvatusalaa.Sosiaali-, terveys-, liikunta- ja kauneudenhoitoalalle tai humanistiselle alalle pyrkivät suorittavat koeosion, jolla mitataan eettisiä taitoja.

Aiemmasta poiketen kokeisiin ei voi valmistautua etukäteen. Siinä mielessä koe mittaa enemmän hakijoiden kykyjä ja osaamistasoa kuin pitkälle ulkoaoppimistaitoon perustuvat valintakokeet.

Uuden valintamenettelyn tuloksellisuutta saadaan odottaa siihen saakka, että ensimmäiset sen avulla valitut alkavat valmistua. Korkeakouluilla on jo rahoituksensakin vuoksi suuri paine siihen, että sisään tulevat opiskelijat ovat motivoituneita suorittamaan opintonsa tavoiteajassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.