Uteliaiden juhlapäivään uusia rajoituksia

Hanna Myyrä

Tänään julkaistaan vuoden 2018 verotiedot. Tiedotusvälineet, Etelä-Suomen Sanomat muiden mukana, julkaisevat varakkaiden ja tunnettujen henkilöiden verotettavat ansiotulot ja pääomatulot sekä maksetut verot.

Aiemmista vuosista poiketen verohallinto rajasi suoraan tiedotusvälineille luovutettavien tietojen tulorajan 100 000 euroon. Tällä alueella se merkitsi suoraan saatavan listan supistumista aiemmasta 5 000 henkilöstä noin 2 000 henkilön verotietoihin. Päijät-Hämeessä suurituloisia on sen verran vähän, että verohallinnon lähettämillä listoilla oli ennen runsaasti alle 100 000 euroa ansaitsevia.

Toki kuka tahansa voi hakea kenen tahansa verotiedot verotoimistosta, jos ne sattuvat kiinnostamaan ja aika monia varmasti myös kiinnostaa.

Verotietojen julkisuuteen sovellettiin myös uutta tietosuoja-asetusta, mikä on aiheuttanut paljon kysymyksiä. Yli 100 000:n ansiotulot saaneiden oli mahdollista kieltää tietojensa lähettäminen medioiden käyttöön perustellusta syystä.

Perustelut ovat monien asiantuntijoiden mielestä niin väljiä, että niiden avulla pystyy kieltämään tietojensa luovuttamisen turhan herkästi. Kritiikkiä on herättänyt myös se, etteivät toimitukset saa tietoa siitä, keiden tiedot on jätetty listalta eikä siitä, millä perusteella ne on listalta raakattu. Lisäksi asiantuntijat ovat kysyneet, onko tietosuoja-asetusta sovellettu tässä oikein.

Verohallinto poisti yli 100 000 euroa viime vuonna tienanneiden listalta 231 ihmisen tiedot. Nekin saisi haettua verotoimistosta, jos tietäisi, kenen tietoja hakea.

Siinäpä on toimituksilla työtä, kun yrittävät pitkistä listoistaan päätellä, keiden tiedot puuttuvat.

Päätoimittajayhdistyksen puheenjohtaja, vastaava päätoimittaja Arno Ahosniemi oli Ylen uutisten haastattelussa uusista rajoituksista huolissaan, sillä ne ovat poikkeuksia suomalaisesta avoimuudesta ja voivat estää myös merkittävien tietojen julkituloa.

Tietoja ei julkaista pelkästään uteliaisuuden tyydyttämiseksi, sillä avoimessa yhteiskunnassa ihmisten kuuluu saada tietoa siitä, minkä verran heidän asioistaan joko yhteiskunnassa tai työelämässä päättävät ihmiset ansaitsevat. Toisenlaisiakin yhteiskuntia on, ja niissä valtaa pitävien taloudellisten etujen valvonta on paljon hankalampaa.

Oli verotietojen julkisuudesta mitä mieltä tahansa, tiedot ovat kyllä yleensä ihmisiä kiinnostaneet. Julkkisten ja rikkaiden tuloista kertovia juttuja luetaan myös tämän lehden verkkosivuilta ahkerasti. Toisin kuin paperilehden jutuista, tiedotusvälineet saavat verkkojuttujen lukemisesta koko ajan tuoreita lukemia.

On varmasti selvää, että verotietoja luetaan pitkälti silkasta uteliaisuudesta. Kun Suomessa pidetään tiukasti kiinni palkkasalaisuudesta, valottavat verotustiedot sitä, minkä verran kukin suunnilleen tienaa.

Verotustiedot eivät kuitenkaan kerro koko totuutta. Henkilöillä voi olla syystä tai toisesta paljon verovähennyksiä, mikä pienentää verotettavien ansiotulojen määrää, tai merkittävä osa tuloista tulee osinkotuloina, jolloin todelliset ansiot ovat paljon suuremmat kuin ansiotuloista voi päätellä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.