Metsittäminen yksipuolistunut

Kuusi on suosituin puulaji metsänviljelyssä monesta syystä. Puulajiston yksipuolistuminen kuitenkin huolestuttaa. Pirjo Kamppila

Asiantuntijat ovat huolissaan Suomen metsänviljelyn yksipuolistumisesta. Kun esimerkiksi Päijät-Hämeessä vuonna 1996 kuusen osuus oli 30–45 prosenttia, se oli viime vuonna jo 60–75 prosenttia. (ESS 4.11.) Sama ilmiö on nähtävillä koko maassa Lappia ja Kainuuta lukuun ottamatta – niissä maasto on monissa paikoissa kuuselle liian karua.

Koko maassa kuusien osuus oli viime vuoden metsänviljelystä 52 prosenttia, kun se vielä vuonna 1996 oli vain 33 prosenttia. Männyn osuus oli metsänviljelyssä 54 prosenttia vuonna 1996 ja viime vuonna 45 prosenttia.

Vaikka koivun osuus oli parikymmentä vuotta sittenkin vain kymmenen prosentin korvilla, viime vuonna osuus oli enää kaksi prosenttia metsänistutuksista. Muiden puulajien istutus on hyvin vähäistä.

Yhtenä syynä kuusen suosioon ovat hirvet. Niille maistuvat koivun- ja männyntaimet, mutta eivät kuusentaimet. Hirvikannan säätely auttaisikin yhtenä tekijänä pitämään metsänviljelyn monipuolisena.

Kuusen kasvu on myös yleensä no­peaa, kuusitaimikot ovat helppohoitoisia ja puukaupassa kuusesta maksetaan parempaa hintaa kuin männystä tai koivusta. Kuusen kysyntä on myös säilynyt hyvällä tasolla, ja suomalaiselle kuusisahatavaralle riittää kysyntää myös ulkomailla.

Vaikka kuusikot voivat vielä hyvin Etelä-Suomessakin, metsänviljelyn yksipuolistuminen voi aiheuttaa ongelmia tulevaisuudessa. Kuuset ovat herkkiä kuivuudelle, myrskyille ja hyönteistuhoille, joita ilmaston lämpenemisen oletetaan lisäävän.

Talvien lauhtuminen jouduttaa tuhohyönteisten leviämistä ja siihen pitäisi varautua ennakolta. Vaikka kuusen korkea hinta houkuttelee, istutusten monipuolistamisella varmistaa tuloja siinäkin tilanteessa, että tuhohyönteinen tekee kuusikosta selvää.

Vanha viisaus siitä, ettei kaikkia munia kannata panna samaan koriin, pätee siten myös metsänviljelyssä. Koska puunkasvu vaatii aina aikaa, ilmastonmuutos on järkevää ottaa huo­mioon istutuksia suunniteltaessa.

Uusien metsitettävien alueiden löytäminen on sen sijaan Suomessa vaikeaa, koska maan pinta-alasta on jo nyt 78 prosenttia metsää. Metsitys on hallitusohjelmassa esillä merkittävänä ilmastotekona, mutta sillä ei kyetä ratkaisemaan ongelmaa.

Sitäkin taustaa vasten on tärkeää, että ilmaston lämmetessä suomalaista metsänkasvua pidetään yllä riittävän monipuolisella metsänviljelyllä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Suomessa on todettu koronavirustartunta työikäisellä suomalaisella naisella – potilas hoidossa Husissa
 2. Ilmanlaatu on nyt poikkeuksellisen huono Lahdessa ja Hollolassa – voi aiheuttaa oireita astmaatikoille
 3. Onko tässä Lahden tämän hetken lumisin maisema? Katso kuvat Salppurin kisoihin koristautuneista näyteikkunoista
 4. Joka kuntaan tulossa sähköauton pikalatauspiste – hallitus sopimassa lakiesityksestä, joka on EU-vaatimuksia tiukempi
 5. Orimattila ottaa käyttöön palvelusetelin yksityisiin päiväkoteihin – yksityinen toimija voi pyytää lisämaksua, jos tarjolla on lisäpalveluita
 6. Helsinki-Vantaalla ulosmarssi – merkittäviä vaikutuksia lentoliikenteeseen
 7. Pääseekö lahtelainen Teatteri Vanha Juko vihdoin nauttimaan valtionosuuksista?
 8. Uudenkylän asevarikon räjähdyksen syy jäi mysteeriksi – heinolalaisnaisen digitoima kaitafilmi paljastaa karut tuhot, jotka monet muistavat
 9. Uudella Temptation Island -kaudella mukana lahtelainen pariskunta
 10. Lahden kaupunginorkesterin soittaja voitti KKO:ssa riidan vakuutusyhtiötä vastaan
 11. Syyttäjä vaatii Jari Sillanpäälle 8–9 kuukauden ehdollista vankeutta
 12. Iltalehti: Europarlamentaarikko Teuvo Hakkarainen kihlautui
 13. Näppis: Onko järkeä pitää Salpausselän kisat korona-viruksen aikana, lähes lumettomassa Lahdessa?
 14. Ikäihmisten joukko muutti Nastolassa tuliteriin tiloihin - "Me ollaan niin ylpeitä tästä talosta"
 15. Kirja-arvio: Lahtelaisen Tero Seppäsen esikoisromaanissa näkyy kirjoittajan tausta poliisina ja syyttäjänä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.