Kannabiskeskustelua leimaa uhkakuvamaalailu

Janne Nieminen

Pistäydyin syyskuussa Kööpenhaminassa, ja uteliaina turisteina teimme matkakumppanin kanssa kävelykierroksen Christianian vapaakaupungissa. Vuonna 1971 joukko hippejä perusti entiselle kasarmialueelle Tanskan laista irrallisen vyöhykkeen, joka tunnetaan ennen muuta liberaalista päihdepolitiikasta. Kovat huumeet ovat vapaakaupungissa kiellettyjä, mutta kannabiksen myynti ja käyttö on vapaata.

Asiaan törmäämistä ei voinut vierailija välttää, sillä keskusaukiolla kauppa kävi vilkkaasti, sätkät sauhusivat siellä täällä ja hamppupensaita kasvoi keskellä vehreää maisemaa. En ryhtynyt ostoksille, mutta tarkkailin sivusta myyntikojujen asiakasvirtaa. Oli yllättävää havaita, että pilveä polttelivat hyvin tavallisen oloiset ja kaikenkirjavat ihmiset. Kojuilla pistäytyi esimerkiksi isoäidiltä näyttäviä rouvia ja opiskelijoiden oloisia nuoria naisia. Toiset pelasivat pössyttelyn ohella shakkia, joku luki kirjaa. Toiminta näytti hämmentävän arkiselta ja uhkattomalta.

Aihe on Suomessakin ajankohtainen, sillä kannabiksen käytön rangaistusten poistamista vaativa kansalaisaloite sai viime kuussa täyteen tarvittavat 50 000 allekirjoitusta ja etenee siten eduskunnan käsiteltäväksi.

Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja AnttiLindtman ilmoitti heti, ettei dekriminalisoinnille ole tarvetta. Tukea tuli esimerkiksi keskustalta. Etlarin entinen päätoimittaja ja nykyinen Iltalehden uutispäätoimittaja PerttuKauppinen kritisoi Iltalehden pääkirjoituksessa (29.10.) päättäjien kiirettä teilata kansalaisaloite heti kättelyssä. Hänen mukaansa poliitikot ”halveeraavat tietoon perustuvaa päätöksentekoa ja koko kansalaisaloitejärjestelmää” perustamalla kantansa tutkimustiedon sijasta ”luutuneisiin periaatteisiin”.

Hämeen poliisin poliisipäällikkö IlkkaKoskimäki esitti vastakohtaisen kannan tämän lehden haastattelussa (29.10.) Hänen mukaansa dekriminalisointi lisäisi kansalaisten turvattomuutta, sillä jo nyt suurimpaan osaan rikoksista liittyvät huumeet.

– Monet ryöstöistä ovat epätoivoisia tekoja, jotka tehdään huumausaineiden vaikutuksen alaisina tai aineiden saamiseksi, Koskimäki sanoi ESS:lle.

Hänen mukaansa moni lahtelainen on lisäksi kyllästynyt ”varkaisiin” ja ”sekavana kaupungilla pyöriviin käyttäjiin”. Vaikka päihdeongelma on Lahdessa todellinen, kannabiksen niputtaminen osaksi kaikkia huumerikollisuuden lieveilmiöitä kuulostaa hieman yliampuvalta.

Kysymys ei ole silti yksinkertainen, enkä ota kantaa sen paremmin rangaistavuuden poistamisen kuin sen säilyttämisenkään puolesta. Olen kuitenkin Kauppisen kanssa samaa mieltä siitä, että eduskunnan olisi syytä käsitellä asia puhtaalta pöydältä ilman ennakkoasenteita tai kiihkoilua. Kannabiskeskustelua kun leimaa usein melko kärjistynyt uhkakuvien maalailu. Siinä käyttäjät nähdään ainoastaan sameasilmäisinä hämäräveikkoina ja kannabiksen polttelu esitetään automaattisesti turmioon ja rikollisuuteen ajavana toimintana. Ainakin pikaisen Christianian-visiitin perusteella monen ainetta käyttävän elämäntilanne on vähemmän dramaattinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

 1. Lahden torilla on lähes autiota: tällaista "markkinapäivää" ei ole ennen nähty
 2. Lahtelaiskoulujen etäruokailu kerää vahvasti suosiota – satoja ateriapakkauksia on silti jäänyt jakamatta
 3. Lahden keskustan ilmaiset parkkipaikat tuovat helpotusta ravintoloitsijoille - "Tämä on niin hyvä idea, että tätä kannattaa jatkaa koronan jälkeenkin", sanoo Mamma Marian toimitusjohtaja
 4. Lahden Mukkulan ostoskeskuksen polttajia ei pystytty tunnistamaan videolta – kahden miehen syytteet kaatuivat käräjillä
 5. 1.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Varmistettuja tartuntoja yhteensä 32 - "Sairaalahoitojaksot vaihdelleet muutamasta päivästä useampaan viikkoon"
 6. Mökki ja auto tuhoutuivat tulipalossa Hartolassa
 7. Tuoliltanousu on hyvä jumppaliike seniorille – liikuntaa ei kannata unohtaa, vaikka ryhmätoiminta on tauolla
 8. LASBin päävalmentaja vaihtuu, uusi luotsi löytyi tiimin sisältä
 9. Hämeen poliisi: Koronavirusepidemia näkyy kotihälytyksissä, perheväkivallan lisääntymisestä on jo merkkejä
 10. ESS:n uusi juttusarja äänikirjoista alkaa - ensimmäisessä osassa perinteinen mies ja liberaali nainen ovat avioliiton raunioilla
 11. Poikkeustila iskee urheiluseuroihin – "Varainhankinta ja yhteistyökumppaneiden saaminen on tässä tilanteessa tosi vaikeaa"
 12. Mitkä Päijät-Hämeen ravintolat myyvät nyt aterioita ruoan noutajille tai kotiinkuljetuksella? Keräämme listaa, kerro meille ravintolastasi
 13. Lahden Lähimmäispalvelu perustaa verkkoon Korvikekerhon paikkaamaan kaupunginosakerhojen toimintaa
 14. Vierumäen Metalli konkurssiin – työntekijät lopettaneet jo vuodenvaihteessa
 15. Hollolan tulos ennakoitua vähemmän pakkasella

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.