Kaavoitus kaipaa lisäväkeä

Rakennusliike NCC haluaisi rakentaa Lahden kansanopiston tontille kaksi kerrostaloa. Sami Lettojärvi

Lahdessa moni hanke kaipaa tällä haavaa kaupungin kaavoitusviranomaisen ratkaisua. Kaupungin kaavoitus on ruuhkautunut resurssipulan takia, mikä viivästyttää hankkeiden eteenpäin viemistä ja suunnittelua.

Olisi tärkeää hankkeiden takana olevien rakennuttajien vuoksi, että ratkaisuja tai ainakin suuntaviivoja saataisiin nopeasti, koska tulevaisuutta palvelevat myös ne päätökset, joilla hanke evätään tai joilla esimerkiksi rakennusoikeutta rajataan ehdotettua selvästi pienemmäksi. Tällöin rakennuttaja voisi joko muuttaa suunnitelmiaan tai panna paukkunsa muihin hankkeisiinsa.

Rakennusliike NCC havittelee rakennusoikeutta Lahden kansanopiston tontille. Kerrostalojen lisäksi NCC on kertonut kaupungille, että voisi rakentaa talojen yhteyteen pysäköintihallin.

Halli olisi yksi ratkaisu Lahden kaupunginsairaalan pysäköintiongelmiin, jotka pahenevat, kun Lahden lähiklinikoita vähennetään ja niiden asiakkaat siirtyvät käyttämään keskustan lähiklinikan palveluita.

Hankekokonaisuus odottaa kuitenkin kaavoittajan ratkaisua eikä asia ole vielä edistynyt. Lahden kaupungin kaavoitusarkkitehti Päivi Airas totesi maanantaina (ESS 5.11.), ettei hän pidä NCC:n suunnitelmia kaupunkikuvan ja rakennetun kulttuuriympäristön kannalta toivottavina. NCC haluaisi rakentaa tontille kaksi 7–8-kerroksista asuintaloa.

Kaavoitusarkkitehdin tehtävänä on katsoa uusien hankkeiden vaikutusta kokonaisuuteen. On selvää, ettei kaupunkiin voi rakentaa mitä tahansa minne tahansa.

Olisi silti tärkeää, että tällaisissa tilanteissa rakennusliikkeet saisivat jotakin suuntaviivoja siitä, millaisilla hankkeilla etenemisen mahdollisuuksia voisi olla ja miten ehdotuksia kannattaisi muokata, jos ehdotetut esitykset eivät ole toivottavia. Muuten sekä kaavoitusprosessi että hankkeiden mahdollinen toteuttaminen pitkittyvät entisestään.

On sanottu, että kaupungin elinvoimaisuus näkyy siinä, minkä verran kaupungissa törröttää nostokurkia. Lahdessa niitä näkyy tällä haavaa monella puolin kaupunkia. Rakentaminen on vilkasta, ja Ranta-Kartanon pitkään suunniteltu asuin- ja hotellialue on menossa eteenpäin.

Kun kaupungilla on sekä takana että edessään taloudellisesti tiukkoja vuosia, voivat kaavoituksen lisäresurssit olla kiven takana. Ne ovat kuitenkin panostuksia pitkälle tulevaisuuteen ja voivat auttaa siinä, etteivät asuintoja ja työpaikkoja luovat hankkeet kaadu ainakaan kaavoituksen hitauteen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.