Ilmastonmuutoksen torjunnassa tulee sittenkin Plan B, ja se tehdään Lahdessa

Vili Uuskallio

Iskulause ”No Planet B” on yksi kansainvälisen ilmastoliikkeen sloganeista. Maapallon resurssien rajallisuudesta ja kestävän kulutuksen välttämättömyydestä muistuttavan sanonnan alkuperä on epäselvä, mutta sen tiedetään esiintyneen ainakin Kööpenhaminassa vuonna 2009 pidetyn ilmastokokouksen yhteydessä.

Sittemmin muiden muassa YK:n entinen pääsihteeri Ban Ki-moon on muistuttanut, että varasuunnitelmaa (Plan B) ei ole, koska meillä ei ole toista planeettaa.

Kansainvälisistä ilmasto­kokouksista ja muista päästövähennyspyrkimyksistä huolimatta maapallon ilmakehän hiilidioksidipitoisuus on jatkanut tasaisen jyrkkää kasvuaan. Jokainen valveutunut ihminen tietää, että tästä aiheutuu tuhoisia seurauksia erityisesti vuosisadan jälkipuoliskolla.

Kansainvälisen ilmastopolitiikan saamattomuus pakottaa kysymään, josko jonkinlainen varasuunnitelma kuitenkin pitäisi olla? Sellainen, jota määrätietoisesti noudattamalla hiilidioksidipäästöt saataisiin leikattua murto-osaan nykyisestä. Suunnitelma, jolla kenties voitaisiin torjua maapallon keskilämpötilan useiden asteiden nousu, yhteiskuntien romahdukset, massiiviset hätätilat ja ennennäkemättömät pakolaisvirrat.

Tietenkin Plan B tarvitaan, ja sellaista aletaan valmistella Lappeenrannan–Lahden teknillisessä yliopistossa. Kunnianhimoista urakkaa vetää kestävyystutkimuksen tutkijatohtori Janne M. Korhonen, joka aloittaa tammikuussa ilmastomobilisaatio­suunnitelmien laatimisen LUT-yliopiston Lahden yksikössä.

”Jos vaikka haluaisimme pelastaa maailman: PLAN B”, Korhonen otsikoi kirjoituksensa, jossa hän käy läpi tulevan työnsä lähtökohtia.

Ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos uhkaa vaarantaa nykyisten sivilisaatioiden olemassaolon perusteet. Korhosen mukaan tilanne on vakava, muttei toivoton.

Hiilidioksidipäästöjen alentaminen edellyttää kaikkien mahdollisten toimintojen sähköistämistä ja polttamisen rajoittamista tai lopettamista. Samaan aikaan metsittämistä on lisättävä, materiaalien kulutusta vähennettävä ja maatalousjärjestelmää muutettava.

Korhonen esittää laskelman, joka lähtee siitä, että tulevaisuudessa noin puolet maailman energiasta tuotettaisiin tuulivoimalla. Aurinkovoima tuottaisi noin kolmanneksen, ja loppu jakautuisi vesivoiman, ydinvoiman ja muiden energianlähteiden kesken.

Tässä tapauksessa tuulivoimaloita pitäisi rakentaa maapallolle vuosittain yhteensä noin 400 000 – 700 000. Tuulivoimaloiden tuotanto- ja asennusnopeus olisi noin 20- tai 30-kertaistettava nykyisestä.

Korhosen mukaan tällainen urakka olisi tehtävissä. Hän huomauttaa, että toisen maailmansodan aikana Yhdysvallat kasvatti esimerkiksi lentokonetuotantonsa peräti 32-kertaiseksi.

”Mikään luonnonlaki ei estä meitä toteuttamasta vastaavaa mobilisaatiota nyt. Jos haluaisimme, voisimme hyvin 30- tai vaikka 40-kertaistaa tuulivoiman ja muun vähähiilisen infrastruktuurimme tuotantonopeuden”, Korhonen kirjoittaa.

En voi kuvitella ilmastomobilisaatiota ajankohtaisempaa ja tärkeämpää tutkimuskohdetta. Toivottakaamme työlle mitä suurinta menestystä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. C-kirjain rintaan, kiekko päin tuomaria – Taavi Vartiaisella ei ollut ihan tavallinen lauantai-ilta
 2. "Ihan käsittämättömän makee juttu" - Tyhjästä rakennettu Finlandia Hike sai kehuja
 3. Poliisi: Missä hän on? Nuori tyttö kateissa, liikkuu ilmeisesti Lahden seudulla
 4. Lahti erotti kolme yhtymäkokousedustajaa – "Kenkää tuli, että tärähti"
 5. Finlandia Hike houkutteli osallistujia – kuuntele, kun ensimmäinen täyden matkan osallistuja ylittää maaliviivan
 6. Lahdessa kateissa ollut mies on löytynyt
 7. Tuuli-myrsky katkoo sähköjä lounaassa, etelässä ja idässä, tuuli voimistumassa osassa maata vaarallisen voimakkaaksi
 8. Tenava-Finlandiaan sentään löytyi lunta – "Sää ei kuitenkaan ole niin paha kuin ennusteet lupasivat"
 9. Peliitat pisti RoKin voittoputken poikki - Severi Lahtisen huikea yksilösuoritus toi voiton
 10. Hartolalaisen puhelinnumeroa käytettiin teknisen tuen huijaukseen – uhreina tuhansia suomalaisia
 11. Vuokramökin jätevesiä pumpattiin maastoon Asikkalassa – asukas ei uskaltanut ilmoittaa poliisille heti: teko ehti vanhentua
 12. Manserokkari myy soittimia Lahdessa – "Täällä on älyttömän kovia soittajia, oli genre mikä hyvänsä"
 13. Uusia asuntoja valmistuu Lahteen tänäkin vuonna sadoittain – Hennalassa upouusi koti maksaa 3 600 euroa neliöltä
 14. "Se tuntui täysin epätodelliselta" – lahtelainen lauluntekijä jatkoon Voice of Finlandissa
 15. "Isoja nukahduksia, joita ei saisi missään olosuhteissa tulla" – FC Lahti kompastui Hakaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.