Lahdessa kyläpolitikointi kukoistaa, vaikka kaupunkiseutu on Suomen viidenneksi suurin

Kimmo Kangas

Yleisesti tunnettua on, että Lahti on Suomen kahdeksanneksi suurin kaupunki. Vähän Kuopiota isompi, Jyväskylää jo selvästi pienempi.

Mutta tiesitkö, että Lahti on Suomen viidenneksi suurin kaupunkiseutu? Jyväskylän seutu jää selvästi taakse. Suuremmista kaupungeista Vantaa ja Espoo taas kuuluvat jättimäiseen yli 1,5 miljoonan asukkaan Hel­singin ­seutuun.

Määritelmällisesti kaupunkiseutu tarkoittaa keskuskuntaa ja sitä ympäröiviä lähikuntia, jotka ovat tiiviissä yhteydessä keskuskuntaan.

Lahden kaupunkiseudun kokoa selittää se, että kaupunkiseutuun kuuluu poikkeuksellisen suuri alue eli koko Päijät-Hämeen maakunta. Toisessa ääripäässä Kouvolan kaupunkiseutuun kuuluu ainoastaan yksi kunta eli Kouvola itse.

Joku voi tietysti kysyä, mitä merkitystä koko kaupunkiseudulla on. Arkielämään ajateltuna merkitys ei liene kummoinen. Heinolalainen elää elämäänsä, asui hän Lahden kaupunkiseudulla tai ei.

Tilastoissa Lahden maakunnan laajuisen kaupunkiseudun kuvaajat esimerkiksi ikärakenteen suhteen saattavat näyttää synkemmiltä kuin joillakin muilla tiiviimmillä kaupunkiseuduilla.

Kaupunkiseudun merkitys voi kuitenkin jatkossa olla nykyistä merkittävämpi. Aluetutkija Timo Aro pohti hiljattain viestipalvelu Twitterissä, että alue- ja työllisyyskehityksen avainkysymys 2020-luvulla on, seuraavatko ihmiset työpaikkoja vai päinvastoin työpaikat ihmistä.

Kuuden suurimman kaupunkiseudun (joihin Lahtikin siis kuuluu) alueella asuu yli puolet suomalaisista. Kymmenellä suurimmalla alueella asuu miltei kaksi kolmesta suomalaisesta.

Lahden seudulla olisi siis kokonsa puolesta kaikki mahdollisuudet päästä kaupungistumisen ja suurkaupungistumisen trendeihin mukaan.

Näin siis periaatteessa. Twiittiä seuranneessa keskustelussa Aro toteaa, että osa alueista on päässyt ”pitkälle yhteisessä sopimisessa ja tekemisessä”, kun taas toiset alueet ovat ”keskittyneet oman kunnan etujen osaoptimointiin seudullisten ratkaisujen sijaan”.

Auts. Aro ei mainitse kaupunkiseutuja nimeltä, mutta valitettava tosiasia taitaa olla, että Lahden kaupunkiseudun eli Päijät-­Hämeen kunnat kuuluvat tukevasti jälkimmäiseen joukkoon.

Perinteisestihän asetelma on ollut, että Lahden koetaan jyräävän ja sanelevan siinä missä pienemmät kunnat yrittävät joukkovoimalla harata vastaan ja pitää kynsin hampain kiinni esimerkiksi palveluistaan.

Jatkossa asetelma ei näytä yhtään otollisemmalta. Lahden suhteellinen painoarvo on vain kasvamassa, kun väestökäyrät keskuskunnan ulkopuolella näyttävät pikemminkin kaakkoon kuin koilliseen. Eikä Lahdellakaan kuolleen sydänkäyrää muistuttavalla kasvuennusteella ole syytä rehentelyyn.

Päijät-Hämeessä on varmaankin viimeiset hetket viritellä kestävää ja aidosti maakunnallista yhteistyötä. Ehkä palveluverkkoselvitysten ja elinkeinohankkeiden kartoista olisi syytä kumittaa kuntarajat kokonaan.

Yhteen hiileen puhaltaminen ei tietenkään ratkaise maakunnan moninaisia ongelmia, mutta ilman sitä Lahti on jatkossakin kokoaan pienempi seutu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Luhdan hotellihanke sai siunauksen rakennus- ja ympäristölupalautakunnalta – rakennuslupa sallii 17-kerroksisen tornitalon rakentamisen entisen Anttilan paikalle
 2. Lahtelainen urheiluravintola Peluri muuttaa – "Tartuimme tilaisuuteen, kun avautui mahdollisuus päästä vielä lähemmäs keskustaa"
 3. Ei sähköverkolle, ei lääkäreille, ei varuskunnalle, ei valokuidulle – Iitti sanoo melkein aina ei, ja sekös Johannes Niemeläistä riemastuttaa
 4. Henry Saleva seurasi humalaista rekkakuskia Nelostiellä yli 40 kauhuntäyteistä minuuttia: "Jos olisi osunut kohdalle, olisi varmasti ollut henki pois"
 5. Marin: Hallitus käsittelee torstaina rajojen terveysturvallisuutta, maskeja ja etätyötä
 6. Koulujen lukuvuosi alkoi Lahdessa, pienessä Kivijärven kyläkoulussa opettajia huolettavat koulukuljetusten olemattomat turvavälit – "Vesittää koko homman, jota täällä teemme"
 7. Nastolalaisen konkaripoliitikon autokokoelman kohtaloa puidaan nyt hallinto-oikeudessa
 8. Riskimaista Helsinki-Vantaalle saapuville ei pakkokaranteenia
 9. Ensimmäisen koulupäivän liikenne sujui Lahdessa rauhallisesti – poliisi muistuttaa tarkkaavaisuudesta erityisesti Launeen monitoimitalo Lähteen kohdalla
 10. Lauantaina ajetaan koronatauon jälkeen vihdoin rallia Päijät-Hämeessäkin
 11. Lahden Kortteliliigalle jäi luu käteen osapuolien vuokrakiistassa – uudet tilat olisi löydettävä nopeasti: "V*tuttaa"
 12. Vili Uuskallion Esalainen: Hämeenkadun ja Vesijärvenkadun kulman rappiotalo pahentaa Lahden keskustan turvattomuutta
 13. Sormet ovat tehtailijan silmät – lähes sokea Timo Laitinen on pyörittänyt huonekalutehdastaan Hollolassa kohta 50 vuotta
 14. Suomessa todettu 19 uutta koronavirustartuntaa
 15. Valtionvelka nousee arviolta 132 miljardiin euroon – VM:n budjettiehdotus ensi vuodelle on 61,6 miljardia euroa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.