Ikääntynyt työnhakija ei jää Lahdessa yksin

Hanna Myyrä

Päijät-Hämeessä on viime viikkoina kerrottu monista irtisanomisiin johtaneista yt-neuvotteluista. Työpaikan menettäminen on kova isku kenelle tahansa, ja irtisanotut saavat varmasti myötätuntoa osakseen – ainakin aluksi. Aika pian alkavat äänenpainot muuttua ja työtön saa osansa siitä huutelusta, jossa heidät leimataan laiskoiksi työnvieroksujiksi. Se on hirveän epäoikeudenmukaista.

Työttömäksi joutuva ei menetä pelkästään toimeentuloaan, vaan työpaikan menetys vaikuttaa ­sosiaalisiin suhteisiin ja varmasti aika monella myös identiteettiin.

Jos työttömäksi joutuessaan sattuu olemaan yli 50-vuotias, joutuu kohtaamaan myös työmarkkinoiden ikäsyrjinnän. Tämä on ainakin yksi ongelma, josta sekä hallituspuolueen että opposition edustajat näyttävät olevan samaa mieltä.

Työministeri Timo Harakka (sd.) on nostanut ikäsyrjinnän tänä syksynä pöydälle. Hän on saanut paljon viestiä siitä, että yli 50-vuotiaiden kokemus sivuutetaan. Siksi moni luovuttaa. (Yle 12.10.) Harakka on esittänyt ikääntyneiden palkkaamiseen korotettua palkkatukea, jotta työnantajat ”ottaisivat riskin” ja palkkaisivat päälle viisikymppisen.

Ikäsyrjintään otti kantaa myös kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo 50-vuotissyntymäpäivähaastattelussaan marraskuun alussa. (Iltalehti 3.11.)

– Hyvänen aika sentään, viisi- ja kuusikymppiset ovat tänä päivänä täydessä iskussa. Ja jos ei saa edes kutsua työhaastatteluun, niin kyllä minä peräänkuulutan silloin työnantajilta vastuuta, kun se työvoimapulakin on kuulemma suuri, Orpo jyrisi.

Toivoa sopii, että asiaan löytyy ratkaisuja, sillä väestön ikääntyessä on tärkeää, että kaikki työkykyiset voivat olla töissä. Merkittävää on, että työnantajien asenteet muuttuvat. Viisikymppisillä on yleensä monipuolista työkokemusta, he ovat tottuneet työelämän jatkuviin muutoksiin ja heillä on vielä pitkästi työuraa jäljellä.

Viisikymppiset pitäisikin nähdä uusiksi nelikymppisiksi myös työmarkkinoilla.

Ikääntyvientyönhakijoiden ei tarvitse kuitenkaan tarvitse jäädä Lahdessa yksin. Vauhdittamo Lahti antaa ohjausta ja neuvontaa esimerkiksi osaamisen täydentämiseen ja sen avulla on löytynyt myös työpaikkoja. Lisäksi muun muassa 4H-yhdistyksellä on meneillään e.Työ -hanke, jolla se pyrkii löytämään jatkopolkuja alle 29- ja yli 54-vuotiaille työttömille.

Marraskuun lopussa Sibeliustalossa järjestetään Kokenut osaaja -uratapahtuman, joka on suunnattu ennen kaikkea kokeneille ja koulutetuille asiantuntijoille sekä työnantajille, jotka etsivät osaajia.

Tämäntyyppiset hankkeet voivat antaa eri-ikäisille työnhakijoille sitä, mitä he uuden työpaikan löytämiseksi kaipaavat: toivoa. Vaikka aina ei onnista, saa mahdollisuuksia etsiä onnistumiseen keinoja. Se on tärkeää, jotta turhiksi jääneet työnhakuyritykset eivät lannista kokonaan.

Ne paikkaavat aukkoa, joka työvoimaviranomaisten palveluista vielä nykyresursseilla puuttuu. Yksilöllisten palveluiden tarjoamisessa Suomi on ollut kehnompi kuin muut Pohjoismaat, joten tilausta näille hankkeille on.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.