Ikäkriisi on hokema, jolta ei välty edes nuorena

Millamari Uotila

Täytin viime viikolla kolmekymmentä vuotta. Kuten asiaan kuuluu, moni ystävä kysyi, miltä nyt tuntuu. Tuntuuko erilaiselta? Ainakin kolmesti kysyttiin, pukkaako ikäkriisiä. Yhdellä kysyjistä kolmenkympin kriisi oli kestänyt viikon, toisella kriisi osui jo kahdenkympin kohdalle.

Omaa ikää tulee mietittyä harvoin, mutta joissakin tilanteissa numerot muuttuvat konkreettisiksi. Kolmekymppinen ei enää meinaa mahtua nuoren määritelmään. Vakuutuksista sain viimeisen kerran nuoruusalennusta.

Oma ikä saa erilaisia sävyjä, kun sitä peilaa muihin ihmisiin. Jos veljeni esikoinen on pian jo kahdeksantoista, en minäkään voi olla ihan nuori. Myös omat vanhemmat ikääntyvät väistämättä. Milloin isän tumma tukka oikein muuttui valkoiseksi?

Ystäväpiirissäni on viime vuosina ostettu koteja, hankittu tontteja, vietetty häitä ja saatu lapsia. Kaikki tämä on tapahtunut mitä luontevimmin, ja aihetta juhlaan on ollut paljon. Mutta silti: ihan äsken mietittiin, miten pääsemme kotibileisiin Hämeenlinnaan, kun vanhemmat eivät lainaa autoa, eivätkä junat kulje yöllä.

Muotikin on ehtinyt tehdä täyskierroksen. Teinitytöt pukeutuivat ainakin vielä hetki sitten pieniin toppeihin, trumpettihousuihin ja venyviin kaulakoruihin, joita kutsutaan nykyään chokereiksi. Sellainen oli muoti, kun minä olin kaksitoistavuotias. Kollega lohdutti, että muodin syklit ovat varmasti nopeutuneet. Mutta silti: vuosituhannen vaihde tuli jo muotiin.

Vaikka aika tuntuu hurahtaneen nopeasti, en kaipaa mihinkään toiseen ikään. Siksi kriisiä ei ehkä näykään, ja kysymykset siitä tuntuvat vähän hassuilta. Parikymppisenä elämä oli toki huolettomampaa. Toisaalta paineet olivat erilaiset. Kaikki valinnat tuntuivat kohtalokkailta, aivan kuin ne määrittäisivät peruuttamattomasti loppuelämän suunnan: valitsenko varmasti oikean opiskelupaikan ja oikean alan, osaanko, pystynkö, pärjäänkö.

Kolmekymppisenä itseään alkaa jo vähän tuntea. Tietää, mitä ­haluaa ja tarvitsee, mikä on tärkeää ja minkä asioiden edessä kannattaa vain suosiolla nostaa kädet pystyyn. Kaikkea ei tarvitse osata tai jaksaa.

Kiire elää on hellittänyt. Nyt kaiken ei tarvitse tapahtua heti, vaan elämä saakin mennä vaiheissa.

Ikäkriisi on aika turhanaikainen keksintö, hyvinvoivan länsimaisen ihmisen vaiva. Sellaisille koohotuksille pitää laittaa kampoihin. Elämä pitää kyllä huolen siitä, että kriisejä osuu kohdalle muutenkin. Ystäväpiirissä on viime vuosina paitsi juhlittu myös surtu: avioeroja, työttömyyttä ja sairastumista. Nämä kriisit ovat tulleet pyytämättä ja yllättäen, eikä niillä ole ollut mitään tekemistä iän kanssa.

Ikäkriisi kumpuaa usein odotuksista, joita ikään liitetään: olenko saavuttanut riittävästi. Esimerkiksi työelämässä osaamistamme haastetaan iän perusteella. Toimittajana olen ollut aiheesta ja arvostelijasta riippuen joko liian­ vanha tai liian nuori ymmärtääkseni. Tytöksikin on kutsuttu, joskus hyvällä, mutta varsinkin pahalla. Voisin siis potea käänteistä ikäkriisiä: olen aina vain liian nuori. Onneksi tämä vika korjautuu kuulemma iän myötä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Reportaasi: Seurasimme kuukauden ajan ensikertalaisia mansikkapellolla – suomalaiset vetivät vertoja jopa ukrainalaisille
 2. Pirjo-Liisa ja Kari Penttilä viihtyvät kesämökillä Hartolassa niin hyvin, että halusivat muuttaa sinne pysyvästi – "Kahden kodin ylläpitäminen ei tuntunut enää järkevältä"
 3. Vesijeteillä pörrääminen Lahden sataman alueella poikii valituksia – Vesijärvellä ajelua rajoitetaan, mutta poliisin mukaan "juuri kukaan jeteillä liikkuvista ei tiedä siitä", tarkista tästä paikat, joihin jeteillä ei ole asiaa
 4. Lahtelainen Jouni Hujanen pääsee lomatunnelmaan junassa matkalla Lappiin – ESS:n lomakyselyssä moni piti tärkeänä aikatauluttomuutta ja vapautta
 5. "Olen jonkin verran riskinottaja" – Antti Eskelinen, 57, on hypännyt yli 2 800 kertaa laskuvarjolla, osallistunut ralliin Afrikassa ja pyöräillyt Istanbulista Travemündeen
 6. Koronakevät on lisännyt palautumisen tarvetta – näillä vinkeillä vaihdat vapaalle onnistuneesti
 7. Kemiönsaaren pikkukylissä voi nauttia saariston tunnelmasta ja mauista – merimatkaa kannattaa jatkaa Bengtskärin majakalle saakka
 8. Yön uutiskooste: Suurin osa vanhemmista maksaa elatusavun ajallaan ja ongelmitta
 9. Toinen halusi tietoa, toinen vapauksia – näin ex-jengipomo Keijo Vilhusesta tuli huumepoliisin tietolähde koko 2000-luvun ajaksi
 10. Omatoimipuutarha tuo iloa varttuneemmalle väelle Lahdessa –  "Ikäihmisillä on vähemmän mahdollisuuksia olla luonnon keskellä kuin nuorilla"
 11. Kaiken nähnyt Markku Nieminen puolustaa Suur-Hollolan kaksipäiväistä kilpailumallia – tapahtuma lukeutuu aina vuoden tärkeimpiin
 12. Oletko todellinen Päijät-Hämeen tuntija? Testaa tietosi kuvavisassa
 13. Ira Blomberg-Kantsilan kolumni: Rinnat eivät ole naisen kruunu
 14. Kesä toi sirkuksen taas Orimattilan Mallusjoelle – hevosmaneesi muuttui jo seitsemättä kertaa sirkusareenaksi
 15. Pääkirjoitus: Turvallisuudesta vesillä on huolehdittava, kun liikkujamäärät kasvavat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.