Harmauden ei tarvitse olla myös pään sisällä

Marjaana Lahola

Vuoden harmain päivä tulee taas.

Marraskuun fyysinen ja henkinen harmaus on kaiverrettu niin syvälle suomalaiseen sielunmaisemaan, että lonkerofirma keksi viime vuonna kääntää sen juhlapäiväksi. ”Vuoden harmainta päivää” vietetään marraskuun kolmantena lauantaina, siis tällä viikolla.

Markkinoinnistahan Hartwallin kampanjassa on kyse, mutta ajatus ilosta marraskuun keskellä on totta kai kannatettava. Se sopii myös oikein hyvin suomalaisten sarkastiseen huumorintajuun.

Marraskuun keskelle voitaisiin kuitenkin tuoda myös värejä.

Esimerkki yksi: pukeutuminen.

Ihmisten syksyinen tapa pukeutua mustaan ja harmaaseen jaksaa ihmetyttää. Kun keväällä vaatteet sekä vähenevät että saavat väriä, syksyllä päälle laitetaan kerros toisensa perään mahdollisimman tummia vaatteita.

Vaatteiden valmistajat ja kauppiaat tuntuvat usein sortuvan aivan samaan ajatteluun kuin itse pukeutujat. Värikkäitä vaatteita on huomattavasti helpompi löytää vaatekauppojen hyllyiltä keväällä.

Masentuneet ihmiset kuvailevat joskus, että tuntuu, että maailmasta ovat kadonneet värit. On outoa ajatella, miksi haluaisimme tarkoituksella tähdätä tuohon värien kadottamiseen.

Syksy hehkuu punaisen ja keltaisen väreissä, joten mustan takin kaveriksi voi hyvin ottaa vaikka oikein värikkään hatun.

Esimerkki kaksi: juhlat.

Kun talvella on joulu, keväällä pääsiäinen ja vappu ja kesällä juhannus, syksy on pitkään ollut vailla omaa vuodenaikajuhlaansa. Lokakuun lopun pelottelujuhla halloween korjaa osittain puutetta, mutta ymmärrettävästi se jakaa mielipiteitä ja vie osan mielestä tilaa suomalaiselta pyhäinpäivältä.

Antakaapa kun annan vaihtoehtoisen ratkaisun: kekri.

Suomalainen sadonkorjuujuhla ehti jossain kohtaa jo melkein kadota pölyisten historiateosten uumeniin, mutta sen uusi nouseminen olisi täydellinen vaihtoehto amerikkalaiselle halloweenille.

Wikipediankin kuvaus kekristä on houkutteleva: ilon juhla, jolloin laulettiin, leikittiin ja tanssittiin.

Kyllä kiitos!

Jotkut pakenevat syksyn harmautta ulkomaille, mutta kotimaassa pysyvätkin voivat siis taistella saapuvaa pimeyttä vastaan.

Oman ”Operaatio Värin” aloitin syyskuussa, kun toimituksessa järjesteltiin istumapaikkoja uusiksi. Vaihdoin paikalle, jonka ikkunasta avautui maisema ruskaiselle pihalle harmaan tien ja talonseinän sijaan.

Otin asiakseni sisustaa. Pieni mutta värikäs taulu, kesätoimittajan jälkeensä jättämä lei ja muutama muu värikäs asia tekivät työpisteestä yhtäkkiä huomattavasti kodikkaamman.

Värit ovat symboliikkaa, psykologiaa, ja niiden merkitykset ovat kulttuurisidonnaisia. Merkitystä niillä kuitenkin on, ja sen sopisi muistavan jokaisen.

Vielä yksi vinkki: Luonnonvarakeskuksen tutkimus kertoi syksyllä, että luontovideoiden katselu helpottaa työstressiä. Jos konttorirotalla sattuu olemaan toinenkin ruutu, joka ei ole jatkuvassa käytössä, netti on pullollaan luontovideoita.

Suosittelen jotakin, jossa on värikästä ruskaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Reportaasi: Seurasimme kuukauden ajan ensikertalaisia mansikkapellolla – suomalaiset vetivät vertoja jopa ukrainalaisille
 2. Pirjo-Liisa ja Kari Penttilä viihtyvät kesämökillä Hartolassa niin hyvin, että halusivat muuttaa sinne pysyvästi – "Kahden kodin ylläpitäminen ei tuntunut enää järkevältä"
 3. Vesijeteillä pörrääminen Lahden sataman alueella poikii valituksia – Vesijärvellä ajelua rajoitetaan, mutta poliisin mukaan "juuri kukaan jeteillä liikkuvista ei tiedä siitä", tarkista tästä paikat, joihin jeteillä ei ole asiaa
 4. Lahtelainen Jouni Hujanen pääsee lomatunnelmaan junassa matkalla Lappiin – ESS:n lomakyselyssä moni piti tärkeänä aikatauluttomuutta ja vapautta
 5. Kemiönsaaren pikkukylissä voi nauttia saariston tunnelmasta ja mauista – merimatkaa kannattaa jatkaa Bengtskärin majakalle saakka
 6. Toinen halusi tietoa, toinen vapauksia – näin ex-jengipomo Keijo Vilhusesta tuli huumepoliisin tietolähde koko 2000-luvun ajaksi
 7. "Olen jonkin verran riskinottaja" – Antti Eskelinen, 57, on hypännyt yli 2 800 kertaa laskuvarjolla, osallistunut ralliin Afrikassa ja pyöräillyt Istanbulista Travemündeen
 8. Kesäkuu oli harvinaisen lämmin – Lahdessa oli viime kuussa 13 hellepäivää, vettä saatiin odotella
 9. Koronakevät on lisännyt palautumisen tarvetta – näillä vinkeillä vaihdat vapaalle onnistuneesti
 10. Hämyisten metsien pikkulintuja – Kuusamossa lauloivat sinipyrstöt, Viiankiaavalla mäkättivät taivaanvuohet
 11. Omatoimipuutarha tuo iloa varttuneemmalle väelle Lahdessa –  "Ikäihmisillä on vähemmän mahdollisuuksia olla luonnon keskellä kuin nuorilla"
 12. Kaiken nähnyt Markku Nieminen puolustaa Suur-Hollolan kaksipäiväistä kilpailumallia – tapahtuma lukeutuu aina vuoden tärkeimpiin
 13. Oletko todellinen Päijät-Hämeen tuntija? Testaa tietosi kuvavisassa
 14. Ira Blomberg-Kantsilan kolumni: Rinnat eivät ole naisen kruunu
 15. Kesä toi sirkuksen taas Orimattilan Mallusjoelle – hevosmaneesi muuttui jo seitsemättä kertaa sirkusareenaksi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.