Kun lehmäparasta tehtiin ilmastomörkö

Saara Larkio

Yksi tehokkaimmista ilmasto­teoista olisi jättää lapset tekemättä, mutta tästä puhutaan vähemmän, koska systeemi tarvitsee lisää maksajia. Ovathan lapset joidenkin mielestä myös toisinaan ihania.

Olisi tosi kiva, jos ilmasto-­ongelmat ratkeaisivat sillä, että ostetaan jokin ympäristöystävällinen vekotin tai demonisoidaan yksittäinen tuote. Milloin tikunnokassa on autoilu, milloin takkatulet, milloin maito. Kunhan päästään sättimään toinen toisiamme so­siaalisen median oksennuskanavissa tai työpaikan käytävillä.

Ilmastokeskustelu kuulostaa paikoin kiihkouskovaisten kokouk­selta, jossa poltetaan verbaalisesti eri tavalla ajattelevat.

Ilmassa on merkkejä siitä, että ilmastotaistelu voi repiä vielä syvän kuilun eri ihmisryhmien välille. Maidon ja sen tuottajien haukkuminen on vain yksi esimerkki monista viime aikaisista avauksista.

Helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu Otto Meri (kok.) haluaa maidon kokonaan pois Helsingin kouluista ja päiväkodeista. Helsingin kaupunginvaltuusto päättikin syyskuussa vähentää lihan ja maidon tarjoamista. Päätöksen tulkinnasta käytiin omanlaisensa keskustelu, kun valtuusto samaan aikaan edellytti, että vanhusten ja lasten on saatava ruuasta tarpeeksi ravintoaineita.

Myös Lahden vihreät on tehnyt valtuustoaloitteen, jotta kaupunki ottaisi tavoitteeksi puolittaa liha- ja maitotuotteiden kulutus kaupunkikonsernissa vuoteen 2025 mennessä. Vihreiden NelliNevalan mukaan aloitteeseen ei ole vielä saatu kaupungin vastaus­ta. Lahden vihreiden puolesta sanottakoon, että en ole kuullut heidän vaativan maitotarjoilun lopettamista.

Ronkelin mutta maitoa juovan teinin äitinä rohkenen älähtää, että aikuiset syökööt ja juokoot mitä haluavat, mutta lapset pitäisi jättää tämän vöyhötyksen ulkopuolelle. Perustelen.

Maidosta saa esimerkiksi kalsiumia, proteiinia ja b-vitamiineja. Ravitsemusfysiologian yliopistonlehtori Anne-Maria Pajari sanoi taannoin haastattelussa, että maitoa on vaikea korvata millään yksittäisellä nestemäisellä tuotteella. Asiantuntijoiden mukaan esimerkiksi kauramaito ei pärjää lehmänmaidolle proteiinikoostumukseltaan.

Luonnonvarakeskus Luken tutkija Perttu Virkajärvi sanoi hiljan , että keskusteluun on kopioitu kansain­välisistä raporteista sellaisia uhkia, joita Suomessa ei ole. ”Voi sanoa, että maailmalla esiin nostetuista 11 ympäristöhaitasta vain kaksi on merkittäviä Suomessa”, Virkajärvi sanoo haastattelussa. Toinen on nautojen metaanipäästöt ja toinen rehevöityminen.

Suomalaisnautojen metaanipäästöt ovat Luken mukaan 0,14 prosenttia maailman kaikkien nautojen metaanipäästöistä. Sekin tiedetään, että jos lehmien nurmipellot vaihdettaisiin viljan tai kasvisten viljelyalaksi, vesistöjen rehevöityminen kasvaisi entisestään.

Kulunut hokema kuuluu, että Suomen pitää näyttää esimerkkiä. Nostetaan siis ylpeästi esille Päijät-Hämeen hienoja kierto­taloushankkeita, biolämpölaitosta ja arkea tukevia ekoideoita, joita täällä kehitetään paraikaa. Ja annetaan maitoviiksien olla ja takkatulien palaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Epävarmuus kiinteistöjen kohtalosta on "murhe ja päänvaiva" sote-uudistuksessa – osa kunnista antaa nyt tilojensa rapistua, osa investoi niihin kuin viimeistä päivää
 2. Tuoksuttomuus ja hyvä imeytyvyys ovat arvostettuja ominaisuuksia käsideseissä, joita koronakevät toi markkinoille jopa 200 uutta – tässä jutussa testissä kuusi erilaista käsihuuhdetta
 3. "Extreme-lajit ovat aina olleet minun mieleeni" – lahtelaislähtöinen Tommi Sjelvgren on pelannut 12 vuotta ammatikseen jääkiekon alalajeja
 4. Putka-asiakkaan vastarinnan murtaneille poliisille ja kahdelle vartijalle syyte törkeästä pahoinpitelystä
 5. Murtautuja vei lahtelaisen Hot Club Dance Companyn harjoitustiloista asuja ja peruukkeja – "Todennäköisesti joku yrittää myydä tavaroita netissä"
 6. Kuka on vuoden positiivisin lahtelainen? Nyt on aika ehdottaa
 7. Finnair lisää vain yksittäisiä lentoja matkustusrajoituksista vapautettuihin maihin
 8. Lintumaalaukset ihastuttavat kävijöitä navettagalleriassa Asikkalassa
 9. Matti Koskela oli ahkera ja monessa mukana ollut taiteilija, joka ehti opettaa lasketteluakin – Lahdessa hänet muistetaan muun muassa näistä julkisista teoksista
 10. Lahden ja Heinolan arvokisoihin ilmoittautunut yli 350 pyöräsuunnistajaa – kaukaisimmat osallistujat Japanista, Australiasta ja Uudesta-Seelannista
 11. Kuljettaja väisti ajoradalle juossutta eläintä Launeella – auto suistui tieltä
 12. Lahtelaisfirma antoi työntekijälle potkut ennen ensimmäistäkään työvuoroa – lasku lähes kahden vuoden palkkaa vastaava summa
 13. Kysymys ja vastaus: Lahden kaupungille yli 100 000 euron lasku vuodessa erilaisten vahingontekojen korjaamisesta – miten vahingontekoja saataisiin vähennettyä, apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen?
 14. Lahden etanaroskisten pystytys viivästyy suunnitellusta aikataulusta
 15. Rattijuoppo kolhi toista autoa Lahden Nastolassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.