Kun lehmäparasta tehtiin ilmastomörkö

Saara Larkio

Yksi tehokkaimmista ilmasto­teoista olisi jättää lapset tekemättä, mutta tästä puhutaan vähemmän, koska systeemi tarvitsee lisää maksajia. Ovathan lapset joidenkin mielestä myös toisinaan ihania.

Olisi tosi kiva, jos ilmasto-­ongelmat ratkeaisivat sillä, että ostetaan jokin ympäristöystävällinen vekotin tai demonisoidaan yksittäinen tuote. Milloin tikunnokassa on autoilu, milloin takkatulet, milloin maito. Kunhan päästään sättimään toinen toisiamme so­siaalisen median oksennuskanavissa tai työpaikan käytävillä.

Ilmastokeskustelu kuulostaa paikoin kiihkouskovaisten kokouk­selta, jossa poltetaan verbaalisesti eri tavalla ajattelevat.

Ilmassa on merkkejä siitä, että ilmastotaistelu voi repiä vielä syvän kuilun eri ihmisryhmien välille. Maidon ja sen tuottajien haukkuminen on vain yksi esimerkki monista viime aikaisista avauksista.

Helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu Otto Meri (kok.) haluaa maidon kokonaan pois Helsingin kouluista ja päiväkodeista. Helsingin kaupunginvaltuusto päättikin syyskuussa vähentää lihan ja maidon tarjoamista. Päätöksen tulkinnasta käytiin omanlaisensa keskustelu, kun valtuusto samaan aikaan edellytti, että vanhusten ja lasten on saatava ruuasta tarpeeksi ravintoaineita.

Myös Lahden vihreät on tehnyt valtuustoaloitteen, jotta kaupunki ottaisi tavoitteeksi puolittaa liha- ja maitotuotteiden kulutus kaupunkikonsernissa vuoteen 2025 mennessä. Vihreiden NelliNevalan mukaan aloitteeseen ei ole vielä saatu kaupungin vastaus­ta. Lahden vihreiden puolesta sanottakoon, että en ole kuullut heidän vaativan maitotarjoilun lopettamista.

Ronkelin mutta maitoa juovan teinin äitinä rohkenen älähtää, että aikuiset syökööt ja juokoot mitä haluavat, mutta lapset pitäisi jättää tämän vöyhötyksen ulkopuolelle. Perustelen.

Maidosta saa esimerkiksi kalsiumia, proteiinia ja b-vitamiineja. Ravitsemusfysiologian yliopistonlehtori Anne-Maria Pajari sanoi taannoin haastattelussa, että maitoa on vaikea korvata millään yksittäisellä nestemäisellä tuotteella. Asiantuntijoiden mukaan esimerkiksi kauramaito ei pärjää lehmänmaidolle proteiinikoostumukseltaan.

Luonnonvarakeskus Luken tutkija Perttu Virkajärvi sanoi hiljan , että keskusteluun on kopioitu kansain­välisistä raporteista sellaisia uhkia, joita Suomessa ei ole. ”Voi sanoa, että maailmalla esiin nostetuista 11 ympäristöhaitasta vain kaksi on merkittäviä Suomessa”, Virkajärvi sanoo haastattelussa. Toinen on nautojen metaanipäästöt ja toinen rehevöityminen.

Suomalaisnautojen metaanipäästöt ovat Luken mukaan 0,14 prosenttia maailman kaikkien nautojen metaanipäästöistä. Sekin tiedetään, että jos lehmien nurmipellot vaihdettaisiin viljan tai kasvisten viljelyalaksi, vesistöjen rehevöityminen kasvaisi entisestään.

Kulunut hokema kuuluu, että Suomen pitää näyttää esimerkkiä. Nostetaan siis ylpeästi esille Päijät-Hämeen hienoja kierto­taloushankkeita, biolämpölaitosta ja arkea tukevia ekoideoita, joita täällä kehitetään paraikaa. Ja annetaan maitoviiksien olla ja takkatulien palaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hollolalainen hevosfirma laajensi lennosta sairaalatakkeihin – "Tilaukset ovat isoja ja aikataulut painavat päälle"
 2. Teerenpeli ja Ruskovilla vastasivat koronatuotteiden nopeaan kysyntäpiikkiin keväällä – käsidesiä yhä varastossa, maskeja edelleen 300 päivässä
 3. Anna-Tuulia Hautalan Esalainen: Vastakohta ei ole väärässä, vaan erilainen
 4. Pääkirjoitus: Korona varjostaa Vanhasen budjettiesitystä
 5. SAK:n varapuheenjohtaja Matti Huutola yhdistäisi SAK:n ja STTK:n – pomo-duunari-asetelma ei ole este
 6. Luhdan hotellihanke sai siunauksen rakennus- ja ympäristölupalautakunnalta – rakennuslupa sallii 17-kerroksisen tornitalon rakentamisen entisen Anttilan paikalle
 7. M/S Pyhäjärven risteily keskeytyi iltamyöhään Heinolassa - syynä jälleen potkurivika
 8. Lahtelainen urheiluravintola Peluri muuttaa – "Tartuimme tilaisuuteen, kun avautui mahdollisuus päästä vielä lähemmäs keskustaa"
 9. Ei sähköverkolle, ei lääkäreille, ei varuskunnalle, ei valokuidulle – Iitti sanoo melkein aina ei, ja sekös Johannes Niemeläistä riemastuttaa
 10. Henry Saleva seurasi humalaista rekkakuskia Nelostiellä yli 40 kauhuntäyteistä minuuttia: "Jos olisi osunut kohdalle, olisi varmasti ollut henki pois"
 11. Marin: Hallitus käsittelee torstaina rajojen terveysturvallisuutta, maskeja ja etätyötä
 12. Koulujen lukuvuosi alkoi Lahdessa, pienessä Kivijärven kyläkoulussa opettajia huolettavat koulukuljetusten olemattomat turvavälit – "Vesittää koko homman, jota täällä teemme"
 13. Nastolalaisen konkaripoliitikon autokokoelman kohtaloa puidaan nyt hallinto-oikeudessa
 14. Riskimaista Helsinki-Vantaalle saapuville ei pakkokaranteenia
 15. Ensimmäisen koulupäivän liikenne sujui Lahdessa rauhallisesti – poliisi muistuttaa tarkkaavaisuudesta erityisesti Launeen monitoimitalo Lähteen kohdalla

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.