Suomalainen mies on tyhmä

Matti Eve

Olen monesti kuullut eri yhteyksissä otsikon kaltaisen väittämän. En usko tai uskalla kuitenkaan yleistää, että kaikki suomalaiset miehet kuuluisivat tuohon tyhmien miesten ”valiojoukkoon”.

Itseni kyllä löydän tuosta otsikosta.

Me suomalaiset miehet olemme periaatteen miehiä. Me teemme sen minkä lupaamme, emmekä valita pienistä asioista. Kuvittelemme myös, että olemme korvaamattomia ja kuolemattomia.

Mutta olemmeko sittenkään? Emme ole. Meillä on vain omituinen taipumus kuvitella, että tapahtuu tässä maailmassa mitä tahansa, se ei koske meitä.

Itse sain tästä tyhmyydestä osani, kun syyskuun ensimmäisen päivän yönä koin sydäninfarktin. Eihän sen pitänyt minun kohdalleni osua, mutta osui kuitenkin.

Tyhmyyttäni vielä yön ja aamun tunteina kuvittelin, että kyllä tästä hetkellisestä rintakivusta eroon pääsen, kun vain jaksan kärsiä. Ei se mennyt ohi, ja sitten tuli ajolähtö sairaalaan.

Sairaalan ovesta sisään päästyäni meni vain tunti, kun makasin leikkauspöydällä sydänoperaatiossa.

Kun kardiologi pääsi tukkeutuneen valtimon kohdalle ja oli valmis ”räjäyttämään” verisuonen auki, oli se hetki elämäni kovin paikka.

Minuutin aikana ehdin pika­kelata koko elämäni mustavalkoisena elokuvana ja toivoa parasta sekä pelätä pahinta.

Olin onnekas ja selvisin. Luojan kiitos, sain ensiluokkaista hoitoa aivan kalkkiviivoilla. En kyllin edes osaa kiittää Päijät-Hämeen keskussairaalaan todella ammattitaitoista henkilökuntaa elämäni pelastamisesta.

Minä suomalaisena miehenä en edes kuvitellut kuukausia ennen kohtausta, että voisin päätyä sydänoperaatioon. Jälkeenpäin on helppo tunnistaa ne kaikki ennusmerkit, jotka tuohon salakavalaan tautiin liittyvät. Yksinkertaisen tyhmä kun olen, niin kuvittelin, että eihän tuo voi minua koskettaa.

Me suomalaiset miehet olemme sydän- ja verisuonitautien suosikkikohde. Geeniperimällä ja omilla elämäntavoilla voimme lisätä riskiä saada sydäninfarkti. Terveelliset elämäntavat ovat aivan puhtaasti meidän jokaisen oma valinta.

Olen päättänyt, että en ryhdy aiheen osalta saarnamieheksi, mutta haluan kertoa kokemukseni, jotta sinä et milloinkaan joutuisi yhtä lähelle sitä kuuluisaa hiilikellariin oviaukkoa.

Tiedän nyt, että sen lattiakannen alla on loputon pimeys, joten sinne ei ainakaan kannata mennä.

Mikäli suvussasi on suorilta jaloilla lähteneitä, älä jää odottamaan mitään käsien puutumisia, rintapistoja tai muita ennusmerkkejä. Meillä on loistava terveydenhoito, jolta tähän hätään saa apua.

Julkisessa terveydenhoidossa voi käydä etukäteen tutkituttamassa oman riskinsä sairastua esimerkiksi sepelvaltimotautiin.

Suomalaisen miehen on turvallista peruutella postilaatikoihin, mutta vain tyhmät, kuten minä, ajavat 200 kilometrin tuntivauhdilla kallioleikkaukseen.

Ole sinä otsikkoa viisaampi, äläkä uhmaa kaltaisteni tyhmien tavoin elämääsi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Nikkilässä asuvat naapurukset loihtivat pihoilleen perennapuutarhan ja valon ja varjon valtakunnan – Avoimet puutarhat -tapahtuma houkutteli kurkistamaan raja-aitaa pidemmälle
 2. Reportaasi: Seurasimme kuukauden ajan ensikertalaisia mansikkapellolla – suomalaiset vetivät vertoja jopa ukrainalaisille
 3. Vesijeteillä pörrääminen Lahden sataman alueella poikii valituksia – Vesijärvellä ajelua rajoitetaan, mutta poliisin mukaan "juuri kukaan jeteillä liikkuvista ei tiedä siitä", tarkista tästä paikat, joihin jeteillä ei ole asiaa
 4. Bottas paahtoi voittoon dramaattisessa F1-avauskisassa – Hamilton putosi palkintokorokkeelta aikasakon takia
 5. Rikosmysteerejä, kirjallisuutta, parisuhdejuttuja ja Itämeri-tarinoita – tässä 11 podcast-vinkkiä kesään
 6. Humalainen kuski törmäsi autolla puuhun Hollolassa, kyydissä useampi matkustaja
 7. Pirjo-Liisa ja Kari Penttilä viihtyvät kesämökillä Hartolassa niin hyvin, että halusivat muuttaa sinne pysyvästi – "Kahden kodin ylläpitäminen ei tuntunut enää järkevältä"
 8. Evartti ja Elian Web nousivat Suur-Hollola-sankareiksi – "Tunne voittaa Suur-Hollola-ajo Evartilla on sanoinkuvaamaton"
 9. Melkein joka taloudessa on kaapeissaan hylättyä elektroniikkaa, vaikka se olisi arvokkainta kierrätystavaraa
 10. Jokimaan ravit: Mask Off on orimattilalaisen Tapio Perttusen uusi ikäluokkatähti
 11. Toinen halusi tietoa, toinen vapauksia – näin ex-jengipomo Keijo Vilhusesta tuli huumepoliisin tietolähde koko 2000-luvun ajaksi
 12. Suomessa todettu viisi uutta koronavirustartuntaa, yhteensä tartuntoja todettu 7 253
 13. Kemiönsaaren pikkukylissä voi nauttia saariston tunnelmasta ja mauista – merimatkaa kannattaa jatkaa Bengtskärin majakalle saakka
 14. Lukijalta: Kotihoidon hoitajien työhyvinvointi on otettava vakavasti
 15. Lahtelainen Jouni Hujanen pääsee lomatunnelmaan junassa matkalla Lappiin – ESS:n lomakyselyssä moni piti tärkeänä aikatauluttomuutta ja vapautta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.