Ansaitut rapsut Suomelle

Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) mukaan EIT:n langettava päätös on Suomelle vakava paikka. Mikko Stig / Lehtikuva

Suomen maine oikeusvaltiona sai torstaina kolhun, kun Euroopan ihmisoikeustuomioistuin EIT katsoi maamme rikkoneen Euroopan ihmisoikeussopimusta palauttaessaan joulukuussa 2017 Irakiin turvapaikanhakijan, joka tapettiin pian paluunsa jälkeen.

EIT:n päätös oli ensimmäinen, jossa Suomea nuhdeltiin ihmisoikeussopimuksen elämää suojaavan kohdan rikkomisesta. Siten on ymmärrettävää joskin myös aiheellista, että päätös nostatti kaikessa harvinaisuudessaankin kriittistä pohdintaa niin poliittisten päättäjien, viranomaisten kuin asiantuntijoidenkin keskuudessa.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) joutui toteamaan, että näin ei voi tapahtua oikeusvaltiossa, jossa viranomaisilla on velvollisuus suojella ihmisiä – ja poliitikoilla velvollisuus turvata siihen edellytykset (ESS 15.11.). Epäsuorasti hän vieritti vastuun edelliselle hallitukselle, jonka kiristämiä turvapaikkaprosesseja nykyinen hallitus on nyt löysentämässä.

Ihmisoikeusprofessori Martin Scheinin oli jyrkempi. Edellinen hallitus oli hänestä heikentänyt turvapaikanhakijoiden oikeusturvaa niin järjestelmällisesti, että oli enää ajan kysymys, milloin Suomi jää kiinni ihmis­oikeuspykälien loukkaamisesta.

Sipilän hallitus tiukensi turvapaikka­prosesseja pakolaiskriisin paineistamana. Kiristykset ovat saattaneet johtaa oleskeluluvan epäämiseen sellaisiltakin hakijoilta, jotka tosiasiassa olisivat sen ansainneet. EIT:n nyt käsittelemässä tapauksessa näyttää silti olleen ensisijaisesti kyse vain Maahanmuuttoviraston (Migri) ja hallinto-oikeuden tekemästä karkeasta virhearvioinnista, jonka korkein hallinto-oikeus (KHO) sinetöi.

Tapettu irakilaismies kuului maan sunni­vähemmistöön ja hän oli tutkinut työkseen korruptiota sekä ihmisoikeusrikkomuksia. Hänet oli kertaalleen yritetty ampua, ja perheen autossa oli räjäytetty pommi. Tytär oli yritetty siepata.

Migri ja oikeusistuimet eivät epäilleet miehen kertomusta, mutta tekivät väärän johtopäätöksen arvioidessaan, ettei väkivalta johtunut miehen henkilökohtaisista ominaisuuksista vaan Irakin yleisestä turvallisuustilanteesta. Tästä vakavasta erheestä mies maksoi hengellään ja EIT antoi ansaitut rapsut.

Hallinto-oikeudessa tapausta luonnehdittiin kyynisesti ”valitettavaksi yksittäistapaukseksi” (HS 15.11.). Migri ja KHO sitä vastoin myönsivät reilusti epäonnistuneensa ja ottavansa siitä opiksi. Migri myös lupasi tehdä kaikkensa, ettei vastaavaa enää tapahdu. Poliittiset päättäjät voivat auttaa tässä Migriä varmistamalla sille riittävät edellytykset oleskelulupaprosessien käsittelemiseksi sujuvalla ja oikeudenmukaisella tavalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Päijät-Hämeen maastopyöräilypolut tekevät vaikutuksen ulkopaikkakuntalaisiin – poimi ohjaajien reittivinkit ja neuvot lenkin suunnitteluun
 2. Parikymppinen lahtelaismies käytti hyväkseen 15-vuotiasta huostaan otettua lasta
 3. Rapistuva Pyhäniemen kartano odottaa remonttia – "Kokonaisilme siellä on synkän näköinen"
 4. Reipas katkaisi orastavan tappioputkensa – "Vettä tuli kuin saavista kaatamalla"
 5. Mattssonin Luomumarjatilalla Asikkalan Kurhilassa avattiin lettukahvilan ovet, "roskainen" lettutaikina herättää kummastusta
 6. Hollolan Kiikunlähteelle johtava Kiikuntie rajataan vain asukkaiden käyttöön – autot on jatkossa pysäköitävä yli kilometrin päähän lähteestä
 7. Päijät-Hämeessä todettu neljä uutta koronavirustartuntaa - liittyvät kahteen tunnistettuun tautiryppääseen
 8. Mökkikalastajan tärkeimmät säännöt: tainnuta, verestä, jäähdytä ja perkaa
 9. Tähdet, tähdet -ohjelmaan pyydetty Konsta Hietanen ei halua valmistautua koitokseen liikaa – "En meinannut penkissäni pysyä, kun soitto tuli"
 10. Lukijalta: Mitä oikeuksia on kehitysvammaisella?
 11. Käräjäoikeus tuomitsi muun muassa Lahdessa alaikäisiä tyttöjä kosketelleelle miehelle lisää istuttavaa
 12. Pienikin promillemäärä vaikuttaa ajokykyyn – rattijuopumuksia todetaan joka kesä lähes 18 500
 13. Huumekuskin autosta löytyi nyrkkirauta Lahdessa
 14. Asikkalassa toista autoa tölväissyt rattijuoppo jäi poliisin haaviin
 15. Hollolalaiset Paula ja Antti päättivät, että vihkiminen on joka tapauksessa sovittuna päivänä – elokuussa häitä järjestetään taas enemmän, osa siirsi häänsä ensi vuoteen asti

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.