Olisiko jo uuden yrityksen aika?

Mika Kari on elvyttänyt vanhan ajatuksen maakunnan kokoisesta suurkunnasta Päijät-Hämeessä. Mirja Hussain

Päijät-Hämeen maakuntahallituksen lahtelainen puheenjohtaja, kansanedustaja Mika Kari (sd.) raotti kuluneella viikolla rohkeasti kaapinovea, jonka takana lymyää sinne kymmenkunta vuotta sitten teljetty luuranko.

Uuden Lahden kolumnissaan (UL 13.11.) Kari kysyi, olisiko myös Päijät-Hämeessä tarpeen katsoa palveluiden järjestämistä tulevaisuudessa laajempana, maakunnan kokoisena kuntana. Hän pohjusti kysymystään muistuttamalla, että kilpailua elinvoimaisista asuinpaikoista käydään tänä päivänä eri alueiden eikä kuntien välillä. Tässä kilvassa ikääntyvä Päijät-Häme uhkaa jäädä niiden harvojen maakuntien jalkoihin, joissa väestön ennustetaan jatkavan kasvuaan.

Väestön ikääntyminen lisää palvelujen tarvetta. Siitä seuraavat kustannuspaineet uhkaavat käydä ylivoimaisiksi kunnille, joiden samaan aikaan tulisi huolehtia asukkaidensa muistakin perustarpeista kuten koulutuksesta.

Kari myöntää, että pelkät kuntaliitokset eivät sellaisenaan ratkaise palveluiden järjestämistä ja takaa laatua. Ne kuitenkin antaisivat palvelujen järjestäjälle selkeämmän vastuun ja kuntalaisille julkisen valitusosoitteen, toisin kuin moniomisteiset ja kasvottomammat kuntayhtymät.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän ongelmat, joihin päättäjät kävivät toden teolla käsiksi vasta niiden paisuttua valtaviksi, kertovat tarpeesta rakentaa maakunnan tulevaisuutta yhdessä. Tässä Kari on samoilla linjoilla kuin yhtymän nykyinen toimitusjohtaja Marina Erhola, joka toistavasti on perännyt päättäjiltä maakunnallista ajattelua yhteisten ongelmien selättämiseksi.

Edellinen vakava yritys lähes koko maakunnan kokoisen kunnan rakentamiseksi käytiin kymmenisen vuotta sitten Hollolan valtuustossa alun perin syntyneen vision pohjalta, mutta se kuivui kokoon. Jälkikaikuna syntyi vain pari pienliitosta, kun Lahti ja Nastola sekä Hollola ja Hämeenkoski löivät hynttyynsä sittemmin yhteen.

Suurkunta kariutui viime kädessä muiden kuntien Lahtea kohtaan tuntemaan syvään epäluuloon. Epäluuloa on edelleen ilmassa, mutta ihmisten vaihtuminen Lahden johtopaikoilla on voinut hälventää sitä siinä määrin, että uudelle yritykselle voisi nyt olla paremmat edellytykset. Vahvemman kunnan puolesta puhuvat kuntien talousluvut yhdistettynä väestöennusteisiin. Ne ovat kymmenessä vuodessa heikentyneet monin paikoin dramaattisesti. Lahti maakunnan keskuksena selviää yksinkin, mutta monessa pienemmässä kunnassa totuus iskee ennemmin tai myöhemmin vastaan asukkaiden vanhetessa ja rahojen loppuessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Päijät-Hämeen maastopyöräilypolut tekevät vaikutuksen ulkopaikkakuntalaisiin – poimi ohjaajien reittivinkit ja neuvot lenkin suunnitteluun
 2. Parikymppinen lahtelaismies käytti hyväkseen 15-vuotiasta huostaan otettua lasta
 3. Rapistuva Pyhäniemen kartano odottaa remonttia – "Kokonaisilme siellä on synkän näköinen"
 4. Mattssonin Luomumarjatilalla Asikkalan Kurhilassa avattiin lettukahvilan ovet, "roskainen" lettutaikina herättää kummastusta
 5. Hollolan Kiikunlähteelle johtava Kiikuntie rajataan vain asukkaiden käyttöön – autot on jatkossa pysäköitävä yli kilometrin päähän lähteestä
 6. Päijät-Hämeessä todettu neljä uutta koronavirustartuntaa - liittyvät kahteen tunnistettuun tautiryppääseen
 7. Mökkikalastajan tärkeimmät säännöt: tainnuta, verestä, jäähdytä ja perkaa
 8. Tähdet, tähdet -ohjelmaan pyydetty Konsta Hietanen ei halua valmistautua koitokseen liikaa – "En meinannut penkissäni pysyä, kun soitto tuli"
 9. Lahden Reipas vei voiton Kultsu FC:stä - katso ottelu jälkitallenteena tästä
 10. Lukijalta: Mitä oikeuksia on kehitysvammaisella?
 11. Käräjäoikeus tuomitsi muun muassa Lahdessa alaikäisiä tyttöjä kosketelleelle miehelle lisää istuttavaa
 12. Pienikin promillemäärä vaikuttaa ajokykyyn – rattijuopumuksia todetaan joka kesä lähes 18 500
 13. Huumekuskin autosta löytyi nyrkkirauta Lahdessa
 14. Asikkalassa toista autoa tölväissyt rattijuoppo jäi poliisin haaviin
 15. Hollolalaiset Paula ja Antti päättivät, että vihkiminen on joka tapauksessa sovittuna päivänä – elokuussa häitä järjestetään taas enemmän, osa siirsi häänsä ensi vuoteen asti

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.