Marlboro-mies pudotettiin hevosensa selästä

Markus Pirttijoki

Kohtaus yleisellä uimarannalla pari vuotta sitten. Puolenkymmentä nuorta teinipoikaa astelee rantaan, ja yksi heistä polttaa tupakkaa. Tämä sätkähuuli selittää kovaan ääneen kavereilleen, miten hän kuitenkin liikkuu ja kuntoilee.

Ei kai siitä nyt niin kauhean kauan ole, kun homma olisi mennyt täsmälleen toisinpäin: käytöstään olisi pitänyt selittää sen, joka ei polta.

Tupakoinnin väheneminen on yleiseurooppalainen ilmiö ja liittyy laajempaan trendiin. Nuoriso ei käytä päihdeaineita samalla tavalla kuin aiemmat sukupolvet. Enää tupakoimattoman ei tarvitse selittää tupakoimattomuuttaan eikä alkoholittoman alkoholittomuuttaan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan päivittäin tupakoivien nuorten osuus ikäluokassaan on enemmän kuin puolittunut 25 vuoden aikana. Vuonna 1995 päivittäin tupakoivia yhdeksäsluokkalaisia oli 20 prosenttia. Tänä päivänä vastaava osuus on noin kahdeksan prosenttia. Myös alkoholin käyttö on tutkimuksen mukaan vähentynyt selvästi.

Tutkimukseen osallistuneet nuoret olivat 15–16-vuotiaita. Lain mukaan heidän ei pitäisi voida tehdä kumpaakaan: ei polttaa eikä juoda alkoholia. Molempien ikäraja on Suomessa 18 vuotta. Alkoholilainsäädäntöä ei juurikaan ole muutettu, mutta tupakointiin on tullut roimasti kiristyksiä.

Vuonna 1995 tupakkatuotteiden ostamisen ikäraja nostettiin 16 vuodesta 18 vuoteen.

Tupakointia julkisissa tiloissa ja työpaikoilla on rajoitettu, tai se on kokonaan kielletty. 1980-luvulla monet polttivat vielä kodeissa. Nykyään sellaista ei näe missään. Tuorein kiristys on tupakkatuotteiden piilottaminen kaupoissa, kioskeissa ja huoltoasemilla verhon tai oven taakse. Poissa silmistä, poissa mielestä.

Verotuksella tupakan hintaa on nostettu moninkertaiseksi vuoden 1995 jälkeen. Valtiovarainministeri Mika Lintilä ehätti jo harmitella tupakoinnin vähenemistä, koska se nakertaa myös valtion verotuloja. Kommentti täytyy tulkita keskipohjalaiseksi komiikaksi, sillä haittaveroilla on ohjaava, ei valtiontaloutta elvyttävä vaikutus.

Rohkenen uskoa, että määrätietoinen tupakoitsijan arjen kurjistaminen on vähentänyt tupakointia. Marlboro-mies on pudotettu hevosensa selästä. Sosiaalinen paine voi johtaa siihen, että se viimeinenkin sauhutteleva teininuori uimarannalla tumppaa savukkeensa eikä enää sytytä seuraavaa.

Tätä syy-yhteyttä olen pohtinut miettiessäni kannabiksen kriminalisoinnin poistamista. Järkevältä kuulostavia perusteluja kun kuulee sekä kannattajien että vastustajien leiristä. Jos säädösten kiristäminen vähentää tekemistä, niin käykö päinvastoin, jos säädöksiä löysätään: lisääntyykö kannabiksen käyttö jos se ei ole laitonta? Yleistyisikö tupakointi uudestaan, jos sen alaikärajaa ja hintaa pudotettaisiin ja se sallittaisiin jälleen ravintoloissa?

En tiedä. Mutta sen tiedän, että Saksassa 15–16-vuotiaiden alkoholinkulutus on selvästi yleisempää kuin Euroopassa keskimäärin. Saksasssa mietoja juomia saa ostaa 16-vuotiaana ja alkoholia nauttia vanhempien seurassa jo 14-vuotiaana.

Kai tällainen helppous johonkin vaikuttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Historiallinen Paimenkallio halutaan herättää henkiin Heinolassa
 2. Turo's Hevi Gee sai alkunsa Lahden Torven pikkujouluista – "Ihan samat kohdat naurattivat tai aiheuttivat myötähäpeää kuin silloinkin", muistelee Orimattilassa asuva bändin entinen laulaja Hara Laukkanen yli 30 vuotta myöhemmin
 3. Suomessa kuusi uutta koronavirustartuntaa
 4. Valenuuska voi aiheuttaa vakavan myrkytyksen – "Niistä voi seurata nikotiinin yliannostus"
 5. Uudet tutkat hillitsevät liikennettä Nelostiellä - nopeusrajoituksia noudatettu aiempaa paremmin
 6. Näppis: Keskustan nopeusrajoitus 40 km/h on ihan sopiva, mutta kukaan ei kontrolloi
 7. "Extreme-lajit ovat aina olleet minun mieleeni" – lahtelaislähtöinen Tommi Sjelvgren on pelannut 12 vuotta ammatikseen jääkiekon alalajeja
 8. Tiedätkö, missä aikuinen saa skuuttailla? Suositun kulkupelin säännöt tunnetaan heikosti
 9. Tuoksuttomuus ja hyvä imeytyvyys ovat arvostettuja ominaisuuksia käsideseissä, joita koronakevät toi markkinoille jopa 200 uutta – tässä jutussa testissä kuusi erilaista käsihuuhdetta
 10. Kuka on vuoden positiivisin lahtelainen? Nyt on aika ehdottaa
 11. Sädehoitoa saavien määrä kasvanut viime vuosina Lahdessa – syksyllä kaupungissa on käytössä uusi sädehoitolaite
 12. Kaura- ja ruiskuitu vähensivät lihomista – "Erilaisilla kuiduilla on hyvinvointiimme erilaisia vaikutuksia"
 13. Kiireettömästi uudistunut Audi on kasvattanut kokoa, mutta sillä on tutut geenit
 14. Putka-asiakkaan vastarinnan murtaneille poliisille ja kahdelle vartijalle syyte törkeästä pahoinpitelystä
 15. Murtautuja vei lahtelaisen Hot Club Dance Companyn harjoitustiloista asuja ja peruukkeja – "Todennäköisesti joku yrittää myydä tavaroita netissä"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.