Ei infoähkyä, vaan mielipiteitä vailla faktaa

Hanna Myyrä

Sanotaan, että elämme nykyisin valtavan tietotulvan keskellä. Tietoa virtaa enemmän kuin ehdimme käsitellä, ja sitä on myös saatavilla asiasta kuin asiasta helposti.

Jos ei osaa putsata hajulukkoa tai jos haluaa tietää, miten pitäisi elää hyvin, terveellisesti ja ekologisesti ja vaurastua siinä samalla, riittää, että tekee yksinkertaisen haun Googlessa. Ja kas, heti meille avautuu useita mahdollisuuksia valita, mistä ohjeistuksia haemme.

Yhtä lailla pystymme hakemaan tietoa mistä tahansa asiasta tai tapahtumasta helposti ja voimme tiivistelmän jälkeen kuvitella tietävämme asiasta jotakin.

Lisäksi meille tungetaan tietoa erilaisten kanavien kautta paljon sellaisestakin, mistä emme ole oikeasti edes kiinnostuneet, mutta josta erilaiset algoritmit kuvittelevat meidän olevan kiinnostuneita. Niiden takana ovat usein markkinointiyhtiöt ja tavoitteena on myyminen, ei tiedon välittäminen.

Suurin hyöky tuntuu kuitenkin tulevan mielipiteistä.

Tiedon hankkiminen tai edes tosiasioiden tarkistaminen ei useinkaan ole vaikeaa nykyteknologian ansiosta, mutta tosiasioiden arvostus ei näytä vastaavan mahdollisuuksien määrää. On hyvin yleistä, että keskustelut saavat vauhtia mielipiteistä ja tarkoitushakuisista möläyttelyistä, jotka eivät kestä tosiasioiden valossa.

Tämäntyyppisillä keinoilla käydään esimerkiksi poliittista keskustelua milloin mistäkin asiasta, viimeksi apulaisoikeusasiamiehen lausunnosta kirkosta koulujen joulujuhlapaikkana. Moni poliitikko laukoi mielipiteitään ottamatta selvää, mitä apulaisoikeusasiamies oikeasti sanoi.

Tällaisella tyylillä kerää helposti huomiota ja irtopisteitä, koska oletettavaa on, etteivät läheskään kaikki keskustelua seuraavat ota itse selvää siitä, onko poliitikon mielipiteen takana tosiasioita vai ei. Näin väärät käsitykset leviävät tehokkaasti.

Mediatutkijat erottavat poliittisista keskustelijoista kaksi tyyppiä: valehtelijat ja paskanpuhujat (tutkijoiden käyttämä termi). Kaikki eivät tietenkään kuulu kumpaankaan ryhmään. Valehtelijat tietävät valehtelevansa, ja he siten tuntevat tosiasiat. Paskanpuhujille on sen sijaan samantekevää, mitä he puhuvat. Heitä ei kiinnosta, ovatko heidän väitteensä totta vai eivät.

Jälkimmäiseen kategoriaan on helppoa löytää kaikkien tuntema edustaja. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ei tavallisesti yritä perustella väitteitään faktoilla, vaan saattaa esittää tosiasioina seikkoja, joilla ei ole mitään tekemistä totuuden kanssa.

Samantyyppistä retoriikkaa on löydettävissä kotimaankin poliittisesta keskustelusta. Siinä esitetään väitteitä, jotka eivät perustu tosiasioihin, vaan väitteen pohjaksi riittää jonkun epämääräiseksi jäävän henkilön kokemus tai pelkästään mielipide asiasta.

Medialla riittää tekemistä siinä, että se selviytyy mielipidetulvasta pää pinnalla. Perätön väite tai vailla pohjaa oleva mielipide voi olla niin herkullinen täky lukijoille tarjottavaksi sellaisenaan, että tosiasioiden tarkistaminen jää vähiin tai pahimmillaan kokonaan tekemättä.

Twitter- ja muiden somekohujen toistamisen sijaan meidän tehtävämme on katsoa, mitä on väitteiden ja mielipiteiden takana ja onko niillä totuuspohjaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Yhdeksän kausityöntekijää on saanut koronavirustartunnan Päijät-Hämeessä – hyvinvointiyhtymän mukaan marjojen ostaminen on yhä turvallista
 2. Henkilöauto ja moottoripyörä törmäsivät Iitissä
 3. Orimattilalainen Jani Paukku on Suomen vaarallisimmassa työssä: "Moni ajattelee, että täällä voi suhata, miten sattuu"
 4. Kiireinen kuski kaahasi kahtasataa Nelostiellä Lahdessa
 5. "Ajaa voi vaikka työhanskoilla" – maastopyöräilyn aloittamiseen tarvitsee vain kaksi varustetta
 6. Sää muuttuu viikon aikana sateisesta lähes helteiseksi
 7. Kinnarin tilalla Hollolassa pannaan nyt lautaselle suolaista ja makeaa kuin juhlan kunniaksi – tilamyymälöissä ja sisustuskahviloissa käy kova vilske, ja myyntiluvuissa ohitetaan paikoin viime kesän numerot
 8. Sopimuspalokuntien toiminta uudistuu: koko maassa puhuttaneet korvauskiistat aiheuttavat luultavasti koko varallaolojärjestelmän uusiutumisen
 9. Arto Vainionpää, 52, teki vuosi sitten sellaisen tempun, joka noteerattiin yhdessä maailman legendaarisimmista urheilulehdistä
 10. Näppis: Suostuskohan miehet työtehtäviin mennessään haeskelemaan joka päivä parkkipaikkaa? En usko!
 11. Varo: Tässä kulkee elävä hevonen – "Usein hevosen jalka on mennyt vaneripohjaisen trailerin lattian läpi"
 12. Minna Laaksonen kinusi pyllyjumppapuvun – Aerobic vyöryi saleihin 1980-luvulla ja mullisti ryhmäliikunnan
 13. Lahtelaiset radonurakat menevät markkinaoikeuden ratkaistavaksi - Tarjouskilvan hävinnyt yrittäjä väittää Lahden Talojen maksavan roimaa ylihintaa
 14. Punkin purema voi tehdä allergiseksi liharuualle – harvinaista sairautta ei osata aina tunnistaa, joten diagnoosin saanti voi kestää vuosia
 15. Päijät-Hämeessä todettu neljä uutta koronavirustartuntaa - liittyvät kahteen tunnistettuun tautiryppääseen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.