Arveluttava eläkeavaus

Eläkeavauksillaan keskustelua herättänyt pääministeri Antti Rinne (sd.) jalkautui lauantaina kansan pariin Porin torille. Jussi Partanen / Lehtikuva

Työmarkkinoidemme erikoisuus on kolmikantayhteistyö, jossa työnantajat ja palkansaajat sopivat keskenään muiden muassa palkoista ja eläkkeistä hallituksen vahvalla myötävaikutuksella. Näin on rakennettu hyvinvointiamme jo vuosikymmenet vaihtelevalla menestyksellä.

Pääministeri Antti Rinne (sd.) on poliitikkona puolustanut aina hanakasti kolmikantaa, kuten entiselle ay-johtajalle on ollut luontevaa. Viime vaalikaudella hän teroitti oppositiojohtajana toistuvasti kolmikannan merkitystä silloiselle hallitukselle, joka oli jatkuvissa hakauksissa ay-liikkeen kanssa.

Näistä lähtökohdista on yllättävää ja myös arveluttavaa, että Rinne on nyt haastanut avoimesti työmarkkinajärjestöt lunastaakseen vaalilupauksiaan. Hän korottaisi pienituloisten naisten eläkkeitä työeläkerahastojen tuoton kustannuksella, mikä on kirvoittanut jyrkkiä vastalauseita sekä työnantajien että palkansaajien suunnalta.

Viimeksi viikonloppuna Rinne oudoksui, miksi työmarkkinajärjestöt ovat tyrmänneet hänen vasta ajatuksen tasolla olevat ideansa. ”Muistutan, että viime kädessä tästäkin asiasta vastaa maan hallitus ja eduskunta”, Rinne jyrähti kuin olisi puhunut edeltäjänsä suulla.

Jyrähdys oli sikäli aiheellinen, että demokratiassa hallitus ja eduskunta todella kantavat aina lopullisen vastuun. Tämä pätee myös, kun työmarkkinoilla ei pystytä sopimaan poliittisten päättäjien välttämättömiksi arvioimista uudistuksista.

On hyvä, että Rinnekin tunnusti tämän tosiasian nyt ääneen. Eri asia on silti, kuinka viisasta häneltä olisi jyrätä eduskunnassa lävitse ehdotusta, jota järjestöjen ohella vastustaa myös sankka joukko alan parhaita asiantuntijoita.

Voi kuulostaa helpolta irrottaa eläkerahastoista parisataa miljoonaa vuodessa hyvään tarkoitukseen ilman, että siitä koituisi ylivoimaisia paineita tuleviin eläkemaksuihin. Rahastot kun tuottivat viime vuonnakin toistakymmentä miljardia euroa.

Kyse onkin periaatteesta. Asiantuntijoista ja -osaisista olisi vaarallinen ennakkotapaus, jos hyväksi havaitun eläkejärjestelmämme keskeisistä periaatteista alettaisiin poiketa poliittisin perustein, tässä tapauksessa pääministerin vaalilupausten täyttämiseksi. Se avaisi portin uudelle maan tavalle, jolla olisi arvaamattomat vaikutukset tulevien polvien eläkkeisiin.

Jos tiettyjen eläkkeiden pienuus arvioidaan ongelmaksi, turvallisempaa olisi osoittaa varat suoraan valtion budjetista. Se voisi olla Rinteen hallituksellekin poliittisesti kivuttomampi ratkaisu nyt, kun pääministerin alkuperäinen avaus on tullut ymmärrettävin perustein joukolla tyrmätyksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Päijät-Hämeen maastopyöräilypolut tekevät vaikutuksen ulkopaikkakuntalaisiin – poimi ohjaajien reittivinkit ja neuvot lenkin suunnitteluun
 2. Lahden Reipas vei voiton Kultsu FC:stä - katso ottelu jälkitallenteena tästä
 3. Parikymppinen lahtelaismies käytti hyväkseen 15-vuotiasta huostaan otettua lasta
 4. Rapistuva Pyhäniemen kartano odottaa remonttia – "Kokonaisilme siellä on synkän näköinen"
 5. Mattssonin Luomumarjatilalla Asikkalan Kurhilassa avattiin lettukahvilan ovet, "roskainen" lettutaikina herättää kummastusta
 6. Tähdet, tähdet -ohjelmaan pyydetty Konsta Hietanen ei halua valmistautua koitokseen liikaa – "En meinannut penkissäni pysyä, kun soitto tuli"
 7. Lukijalta: Mitä oikeuksia on kehitysvammaisella?
 8. Käräjäoikeus tuomitsi muun muassa Lahdessa alaikäisiä tyttöjä kosketelleelle miehelle lisää istuttavaa
 9. Pienikin promillemäärä vaikuttaa ajokykyyn – rattijuopumuksia todetaan joka kesä lähes 18 500
 10. Huumekuskin autosta löytyi nyrkkirauta Lahdessa
 11. Asikkalassa toista autoa tölväissyt rattijuoppo jäi poliisin haaviin
 12. Hollolalaiset Paula ja Antti päättivät, että vihkiminen on joka tapauksessa sovittuna päivänä – elokuussa häitä järjestetään taas enemmän, osa siirsi häänsä ensi vuoteen asti
 13. Lahti Ringeten tähtipelaaja Niina Piiroinen vaihtaa seuraa – siirtyy pelaamaan legendojen rinnalle
 14. Lukijalta: Vääksyssä toimittiin kuin ostettaisiin auto huoltoineen ilman varmuutta tulevista osamaksuista
 15. Hollolan Kiikunlähteelle johtava Kiikuntie rajataan vain asukkaiden käyttöön – autot on jatkossa pysäköitävä yli kilometrin päähän lähteestä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.