Yhtymähallitus rohkealla päällä

Hyvinvointiyhtymän hallitus keskitti palveluverkkoa Kari Lempisen (sd.) ja Sari Niinistön (kok.) johdolla. Mirja Hussain

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän hallitus todisti paineensietokykynsä päättäessään maanantaina keskittää palveluja tavalla, jonka se tiesi varmasti nostattavan vastalauseita eritoten maakunnan reuna-alueilla. Tyytymättömyyttä on ilmassa myös Lahdessa, josta hallitus sulkee kaikki lähiklinikat.

Niin sanottuja laajoja sote-keskuksia on jatkossa vain Lahdessa, entisessä Nastolassa, Hollolan Salpakankaalla, Asikkalassa ja Orimattilassa. Muissa yhtymän kunnissa Hollolan Vesikansa mukaan lukien joudutaan tyytymään varustelutasoltaan vaatimattomampiin perustason sote-keskuksiin.

Lahtikaan ei täysin välty leikkurilta. Ahtialan ja Launeen lähiklinikoiden toiminnot keskitetään kaupunginsairaalan pääterveysasemalle, johon myös keskustan lähiklinikka yhdistetään. Tältä osin aikataulu on yhä avoin, sillä ratkaistavana on runsaasti muun muassa julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin liittyviä kysymyksiä. Ne askarruttavat ymmärrettävästi pääterveysaseman nykyistä ja tulevaa asiakaskuntaa.

Näihin kysymyksiin kuten myös muihin palveluverkon yksityiskohtiin luvataan paneutua erikseen perustettavassa organisaatiossa, joka ryhtyy pikimmiten työstämään hallituksen nyt hyväksymää suunnitelmaa eteenpäin. Olennaisinta on varmistaa, ettei yksikään päijäthämäläinen jää ilman tarvitsemaansa apua nyt tehtävien muutosten seurauksena. Jos tässä onnistutaan ja vieläpä siten, että yhä useampi potilas hoidetaan jatkossa oikeassa paikassa oikeaan aikaan, vaikutukset voivat kohota merkittäviksi.

Jatkovalmistelussa olisi luontevaa paneutua myös kysymykseen siitä, tulisiko kuntien sote-kiinteistöt siirtää hyvinvointiyhtymän omistukseen. Tätä tarvetta on viime päivinä tuonut esille yhtymän suurin maksaja Lahti sillä loogisella perusteella, että yhtymä vastaa nykyään käytännössä kaikista näissä kiinteistöissä tarjottavista palveluista.

Kipeillä mutta tarpeellisilla päätöksillään yhtymän hallitus osoitti poliittista rohkeutta, sillä ratkaisut ovat tuskin omiaan lisäämään kansansuosiota ainakaan lyhyellä tähtäimellä. Samalla hallitus todisti kykenevänsä tarkastelemaan vastuullaan olevia palveluja maakunnallisesti, yli ahtaiden kuntarajojen, mitä yhtymän toimiva johto on poliittisilta päättäjiltä viime aikoina toistuvasti edellyttänyt.

Maakunnallisen ajattelun soisi leviävän yhtymästä yhä laajemmalle, kuntienkin hallintoon. Yhdessä poliittisen uskalluksen kanssa se on välttämätöntä myös jatkossa, kun yhtymää yritetään yhteisvoimin nostaa jaloilleen suosta, jonne se aiemman neuvottomuuden seurauksena on vajonnut.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahti on varautunut suositukseen hankkimalla yli 100 000 maskia – "Erittäin pieni määrä, jos tulee laajoja suosituksia"
 2. Kotijuhlat tulossa ja korona arveluttaa? – lue lääkäreiden ja viranomaisten ohjeet turvalliseen juhlintaan
 3. Spedemäinen keksintö yritykseltä, joka toimi myös Nastolassa - suojavisiiri ja lippalakki samassa
 4. Lahti haluaa selvittää hyvinvointiyhtymän yhteisyrityspäätöksen juridisen pohjan – "On vaikeaa ajatella, että vastuullinen kaupunki heittelisi kapuloita rattaisiin"
 5. Pelastuslaitos pelasti vesiskootterionnettomuuteen joutuneen Vesijärvellä - skootterin kyydissä oli kolme henkilöä
 6. Lahtelainen Riku Routo sai kokoelmiinsa kuuluisan grillirakennuksen Jyväskylästä – "Kioski korjataan alkuperäiseen käyttöönsä, se on selvää"
 7. Hämeen poliisilaitos linjaa, että lapsen vieraannuttaminen vanhemmasta voi olla rikos – tutkittavana poikkeuksellinen epäilty pahoinpitely
 8. THL:n pääjohtaja: Maskisuositus julkaistaan torstaina – julkiset liikennevälineet erityishuomiona, suosituksesta tulossa alueellinen
 9. Päivystysavun puhelin ruuhkautunut, soittoja nelinkertainen määrä kevääseen verrattuna
 10. TS: Orimattilan kaupunginjohtaja Osmo Pieski hakee Raision johtoon
 11. "Tämä tulee näyttämään hakkuuaukealta" – Lahden kaupunginteatterin syksy alkaa alle puolikkaalla katsomokapasiteetilla
 12. Kylkikolari risteyksessä Kärkölässä, toinen autoista päätyi ojaan
 13. Menestys helpottaa maailmanvalloitusta - Teerenpelin uutuusviski nousi korkeimpaan luokkaan arvostetussa kilpailussa
 14. Päijät-Hämeessä todettu yksi uusi koronavirustartunta – 26 hyvinvointiyhtymän työntekijää karanteenissa
 15. Koulu käyntiin liikenneturvallisuustempauksella Lahden Launeella – tapahtuma on myös tärkeä muistutus tielläliikkujille

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Päijät-Hämeessä todettu yksi uusi koronavirustartunta – 26 hyvinvointiyhtymän työntekijää karanteenissa
 2. Kaksi henkilöautoa paloi Lahdessa tiistain vastaisena yönä
 3. Hyvinvointiyhtymä suosittelee hengitystieinfektion oireista kärsiviä hakeutumaan koronatesteihin
 4. Poliisille tuttu mies etsi anastettavaa talojen pihoilta Lahdessa
 5. Rekkakuski ajoi siksakkia Nelostiellä – eksyi välillä ojaan ja kaatoi mennessään liikennemerkkejä
 6. Fingerpori 10.8.2020
 7. Hämeen poliisilaitos linjaa, että lapsen vieraannuttaminen vanhemmasta voi olla rikos – tutkittavana poikkeuksellinen epäilty pahoinpitely
 8. Vesivehmaan lentonäytös saa kunnanjohtajankin taivaalle – luvassa on melkoista kyytiä
 9. Päivystysavun puhelin ruuhkautunut, soittoja nelinkertainen määrä kevääseen verrattuna
 10. Lahtelainen Riku Routo sai kokoelmiinsa kuuluisan grillirakennuksen Jyväskylästä – "Kioski korjataan alkuperäiseen käyttöönsä, se on selvää"
 11. Lahden Demarit väläyttää terveyskeskuspalveluiden palauttamista yhtymältä kaupungille - myös vasemmistoliitto olisi valmis irrottamaan Lahden peruspalvelut ”villiintyneestä yhtymästä”
 12. Päijät-Hämeen keskussairaalassa koronatartunta – lähes 30 työntekijää ja useita potilaita karanteeniin
 13. Pelastuslaitos pelasti vesiskootterionnettomuuteen joutuneen Vesijärvellä - skootterin kyydissä oli kolme henkilöä
 14. Menestys helpottaa maailmanvalloitusta - Teerenpelin uutuusviski nousi korkeimpaan luokkaan arvostetussa kilpailussa
 15. Uudenmaankadulla Lahdessa alkaa viikkoja kestävä päällystysurakka - näin se etenee

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.