Kiinalaisen nettihuijarin omatunto heräsi viiveellä

Ilkka Kuosmanen

Syyskuun lopulla notkuin tapani mukaan netin Instagram-kuvapalvelussa. Alkusyksyn kohtalaiset kelit olivat innoittaneet tekemään vielä pitkiä pyörälenkkejä.

Olin siis valmiiksi otollisella tuulella, kun kuvavirrasta osui silmiini tarjous polkupyörän matkamittarista. Kyseessä ei kuitenkaan ollut pelkkä mittari vaan jotakin paljon enemmän, oikeastaan pyöräilytietokone. Puhelimeni kanssa keskusteleva näppärästi muotoiltu laite mittaisi matkaa ja nopeutta sekä toimisi navigaattorina, varashälyttimenä ja ajovalona. Siinä olisi vilkkuvia neon-valoja ja sormenjälkitunnistus! Ja hintaa vaivaiset neljäkymppiä!

Tämä oli saatava, nopeasti, koska tarjous (alennusta 56 prosenttia) koski vain 550:tä ensimmäistä tilaajaa.

Pidin kuitenkin pääni kylmänä ja tein muutaman nettihaun. Löysin kehuvia vertaisarviointeja, en tosin koskien juuri tätä mittaria vaan sen aiempaa kehitysversiota. Kyllähän kakkosversion on oltava vielä parempi!

Kuin huumattuna huomasin klikkailevani itseni amerikkalaisen nettikaupan tilaussivuille. Tiedostin, että tilaukseeni tulisi päälle tullimaksu, mutta se piti nyt vain kärsiä. Muutamassa minuutissa sainkin jo vahvistusviestin sähköpostiini. Siinä sanottiin mittarini olevan lähtemäisillään. Hyvällä tuurilla ehtisin sen kanssa lenkille vielä tänä syksynä!

Seuraavana päivänä tarjous alkoi tuntua liian hyvältä ollakseen totta. Käsitys vahvistui entisestään, kun yritin klikata itseäni saamastani tilausvahvistuksesta nettikaupan sivuille: ”That page can’t be found.” Vähän lisää googlettelua kaupan nimellä, ja tajusin tulleeni uunotetuksi oikein kunnolla.

Twitterissä kyseisen pyöräilytietokoneen amerikkalaisvalmistaja arveli päheän kakkosversion valmistuvan ensi kevääksi. Samalla varoiteltiin, että jotkut huijarikaupat olivat jo myyneet mittaria, jota ei siis ole vielä olemassakaan.

Tuli kiire verkkopankkiin. Muutin luottokorttiasetuksiani niin, että korttia voisi käyttää vain Suomessa. Ystävällinen asiakaspalvelija tosin muistutti, että nettimaksuja se ei torppaisi. Voisin tehdä reklamaation luottokorttiyhtiölle menettämästäni summasta, mutta ensin pitäisi yrittää olla nettikauppaan yhteyk­sissä, jotta voidaan varmistua, että kyseessä tosiaan on huijaus.

Muutaman viikon muistin tarkkailla luottokorttini tapahtumia. Koska sinne ei ilmestynyt mitään epäilyttävää, unohdin koko jutun.

Puolitoista kuukautta myöhemmin sain oudon paketin, en kuitenkaan Amerikasta vaan Kiinasta. Sen sisältä paljastui Shenba-merkkinen pyöräilytietokone, joka ei toimisi bluetoothilla vaan piuhalla ja eturenkaaseen kiinnitettävällä anturilla. Olivatko huijarit tulleet tunnontuskiin ja päättäneet lähettää edes jotakin?

Sain vihdoin aikaiseksi lähettää viestin olemattoman nettikaupan ”asiakaspalveluun”. Sieltä ei tietenkään koskaan vastattu mitään. Jotenkin koko kuvio rupesi jo huvittamaan. Näin silmissäni kiinalaisten nettihuijarien eettisen neuvoston kokouksen, jossa päätettiin hyvitellä teknisiin härpäkkeisiin ihastuneita länsimaisia typeryksiä ankealla kiinalaisella tusinamittarilla.

Kyseinen Iridesce-nettikauppa on muuten yhä olemassa, vaikka olen ilmiantanut useita sen mainoksia. Älkää langetko loveen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vesijeteillä pörrääminen Lahden sataman alueella poikii valituksia – Vesijärvellä ajelua rajoitetaan, mutta poliisin mukaan "juuri kukaan jeteillä liikkuvista ei tiedä siitä", tarkista tästä paikat, joihin jeteillä ei ole asiaa
 2. Reportaasi: Seurasimme kuukauden ajan ensikertalaisia mansikkapellolla – suomalaiset vetivät vertoja jopa ukrainalaisille
 3. Humalainen kuski törmäsi autolla puuhun Hollolassa, kyydissä useampi matkustaja
 4. Pirjo-Liisa ja Kari Penttilä viihtyvät kesämökillä Hartolassa niin hyvin, että halusivat muuttaa sinne pysyvästi – "Kahden kodin ylläpitäminen ei tuntunut enää järkevältä"
 5. Toinen halusi tietoa, toinen vapauksia – näin ex-jengipomo Keijo Vilhusesta tuli huumepoliisin tietolähde koko 2000-luvun ajaksi
 6. Kemiönsaaren pikkukylissä voi nauttia saariston tunnelmasta ja mauista – merimatkaa kannattaa jatkaa Bengtskärin majakalle saakka
 7. Lahtelainen Jouni Hujanen pääsee lomatunnelmaan junassa matkalla Lappiin – ESS:n lomakyselyssä moni piti tärkeänä aikatauluttomuutta ja vapautta
 8. "Olen jonkin verran riskinottaja" – Antti Eskelinen, 57, on hypännyt yli 2 800 kertaa laskuvarjolla, osallistunut ralliin Afrikassa ja pyöräillyt Istanbulista Travemündeen
 9. Koronakevät on lisännyt palautumisen tarvetta – näillä vinkeillä vaihdat vapaalle onnistuneesti
 10. Hämyisten metsien pikkulintuja – Kuusamossa lauloivat sinipyrstöt, Viiankiaavalla mäkättivät taivaanvuohet
 11. Kesäkuu oli harvinaisen lämmin – Lahdessa oli viime kuussa 13 hellepäivää, vettä saatiin odotella
 12. Heikki Hiilamon Vierailija-kolumni: Miksi Ruotsi epäonnistui koronaviruskriisin hoitamisessa?
 13. Lahden eteläisen kehätien rakennustyöt aiheuttavat uusia liikenteen poikkeusjärjestelyjä – lue tästä useita katuja koskevat muutokset
 14. Kaiken nähnyt Markku Nieminen puolustaa Suur-Hollolan kaksipäiväistä kilpailumallia – tapahtuma lukeutuu aina vuoden tärkeimpiin
 15. Oletko todellinen Päijät-Hämeen tuntija? Testaa tietosi kuvavisassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.