Neljä pointtia, miksi ympäristöpääkaupunki on mielestäni hyvä juttu

Päivi Piirainen

Viime aikoina ei ole oikein voinut välttyä ajautumasta keskusteluun, joka jossakin vaiheessa kääntyy Lahden vihreään pääkaupunkiuteen. Linjat ovat yleensä selvät: ­asiaa pidetään joko täysin turhana kaupunkilaisten rahanhaaskuuna tai hienona mahdollisuutena olla yksi Euroopan ympäristöajattelun airut. Moni tasapainoilee vieläkin vaa’ankielellä, kun selkeä mielipide asiasta on vasta muodostumassa.

Itse keikuin vaa’ankielellä pitkään, kunnes lopulta valitsin puoleni ja päätin iloita vihreän pääkaupungin tittelistä. Perustelen hieman valintaani.

Pointti yksi: Vihreitä viestejä maailmalle. Meillä on puistoja ja vihreitä kaupunkialueita. Taajamametsiä meillä on yhteensä 3 530 hehtaaria. Meillä jokaisella on siis hieman alle 300 neliömetrin pläntti taajamametsää. Paljonhan se ei ole. Metsää kuitenkin meillä riittää, sillä konsulttiyhtiö FCG:n selvityksen mukaan Lahden pinta-alasta metsää on noin 60 prosenttia eli yli 30 000 hehtaaria. Lahden kaupunki omistaa tästä 7 078 hehtaaria.

Me lahtelaiset siis omistamme metsää noin 590 neliömetriä per nuppi. Luulisi kiinnostavan, miten pienen omakotitontin kokoista aluetta kukin hoidamme.

Se mitä meillä nyt on, ei ole huono asia ollenkaan. Yhteisistä viheralueista, puhtaasta vedestä ja helposti hengitettävästä ilmasta kannattaa kertoa muillekin eurooppalaisille kaupungeille. Tämän viestin viemisessä auttanee ympäristöpääkaupungin titteli.

Pointti kaksi: Nyt ei jarrutella eli tältä tuntuu tekemisen meininki. Lahtelaisille annetun lupauksen mukaan kaupungista tulee hiilineutraali jo vuonna 2025. Aikaa on vähän ja muutostahdin pitää olla ripeä, mutta paljon on lupauk­sen eteen onneksi jo ehditty tehdä. Yksi iso asia oli kivihiilen käytön lopettaminen viime keväänä. Uusi biolaitos valmistuu ensi vuonna. Olen aistivinani, että tästä ollaan täällä aika ylpeitä. Aistin myös uteliaisuutta.

Jos hiilineutraalius tuntuu vieraalta asialta, ehkäpä siitä nyt saadaan selvää. Uskon ja toivon, että ympäristöpääkaupunkihanke ohjaa meitä tiedonhaluisia kaupunkilaisia jollakin hellällä tavalla uusien ilmastoasioiden ja -innovaatioiden äärelle.

Pointti kolme: Ympäristöpääkaupunkius velvoittaa. Niinkin arkinen ja pieni asia kuin hanaveden käyttäminen juomavetenä pulloveden sijasta on teko, jonka ympäristöpääkaupungissa saa ansaitsemansa huomion.

Lisäksi esimerkiksi lähimatkailun, -ruoan ja -palveluiden korostaminen ovat aivan yhtä tärkeitä asioita kuin pyöräily, bussimatkojen lisääminen tai ruokahävikin vähentäminen.

Toki vaikuttaa voi ilman hienoja titteleitäkin, mutta jollakin tapaa koen ympäristöpääkaupunkilaisuuden velvoittavan ilmastotekoihin.

Pointti neljä: Kukapa ei haluaisi olla mallioppilas? Tarakalta löytyy aina huutelijoita, mutta satulassa istuva ja polkimia sutkuttava kuitenkin määrää suunnan ja vauhdin. Aiemmin sanonta olisi viitannut autoiluun etu- ja takapenkkeineen, mutta näin ympäristöpääkaupunkilaisena se ei tunnu enää korrektilta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.