Muutos voi pelottaa – oli se valinta tai ei

Milja Kungas

Viime aikoina olen kohdannut niin työssäni kuin yksityiselämässäni paljon ihmisiä, joita yhdistää yksi asia: elämänmuutos.

Monella on kerrottavanaan tarina, jossa on tapahtunut iso käänne. Joskus muutos on ollut hyvä, joskus murheellinen. Yhdelle se on ollut tietoinen valinta, toiselle sattumankauppaa tai olosuhteiden sanelema.

Joillakin tapaamillani ihmisillä muutosta on edeltänyt surullinen tapahtuma.

Kohtalo on puuttunut peliin julmalla tavalla. He ovat menettäneet läheisensä äkillisesti. Tällöin elämältä on pudonnut hetkeksi pohja. Ihmiset kertovat menetykseen liittyvästä epätoivosta, synkistä ajatuksista, lannistavasta surusta ja väsymyksestä. Oli pelkkää pimeää. Jaksoi vain itkeä ja nukkua.

Murheellisiin tarinoihin liittyy kuitenkin usein myös niitä kuuluisia muusikko Tuure Kilpeläisen sanoittamia valonpisaroita. Pikkuhiljaa murheen musertamat ihmiset alkoivat löytää erilaisia selviytymiskeinoja, joiden avulla he saavat taas kiinni elämästä. Pimeästä pääsee valoon ja alhaalta ylös. Lauseet alkavat sisältää toivoa.

Toisten elämä muuttuu valintojen kautta. Eräs kohtaamani ihminen myi menestyneen yrityksensä ja muutti ulkomaille etelän lämpöön. Ajatuksena hänellä oli irrottautua oravanpyörästä, vähentää stressiä ja sitä kautta pidentää ja parantaa omaa elämäänsä. Hän vaikutti aidon onnelliselta.

Toinen henkilö puolestaan oli jättänyt työpaikkansa ja ryhtynyt yrittäjäksi, jotta pääsisi toteuttamaan rakastamaansa alaa halua­mallaan tavalla. Hänkin sanoi iloitsevansa uuden elämänsä jokaisesta päivästä.

Eräs huonosta ihmissuhteesta lähtenyt on vihdoin päässyt omille jaloilleen ja alkanut löytää ­itseään vähitellen uudelleen. Toinen vuosia kamppailua itsensä kanssa käynyt puolestaan jätti alkoholin ja näkee nyt taas ympärilleen. He kumpikin olivat kokeneet sen, miten omaan elämäänsä voi kadota.

On tietysti eri asia kohdata muutos, jonka on valmistellut itse kuin muutos, joka tulee eteen yllättäen, itsestä riippumatta. Silti kummankin edessä ihmistä voi pelottaa. Olemme tapoihimme tottuneita. Muutos voi tuntua yhtä suurelta kummitukselta kuin se möykky jota ihminen sisällään kantaa muutosta kaivatessaan.

Monesti puhuminen on paras keino selviytyä. Ratkaisu on omissa käsissä, mutta puhut sitten puolisolle, ystävälle tai psykologille, se avaa uusia näkökulmia pohtimaasi asiaan.

Netistä löytyy paljon ohjeita, miten sopeutua elämänmuutokseen. Esimerkiksi Suomen Mielenterveysseuran nettisivuilla kerrotaan, että itse valittuun elämänmuutokseen sopeutumista helpottavat valmistautuminen, joustavuus, hyväksyminen ja realistiset tavoitteet.

Mistä sitten tietää, että muutos olisi tarpeen? Siitä kielivät niin keho kuin mieli. Muutosta kaipaava ihminen on tyytymätön, kenties sairastelee, pohtii elämänarvojaan. Hän alkaa innostua yhä enemmän jostakin uudesta, itselleen tuntemattomasta asiasta.

Ihminen sortuu tavattoman helposti sitku-elämään. Siinä välissä voi jäädä elämä elämättä. Rohkeat kurottavat tuntematonta kohti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 2. Padasjoen paloalue on laajentunut, 50 sammuttajaa ja kaksi helikopteria taistelee liekkejä vastaan
 3. 27.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä vakaa, sairaalahoidossa ei yhtään koronapotilasta
 4. Kampustyömaa sulkee Kannaksenkadun - tuo Lahteen myös uuden kadunnimen
 5. Työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi roimasti Päijät-Hämeessä - Lahdessa korkein työttömyysaste
 6. "Tämä on oikea tapa lopettaa kouluvuosi" – lauluyhtye Club for Five pyysi lahtelaisopettajan mukaan Suvivirteen
 7. Lahden keskustan tuntumassa on liikkunut viime päivinä useita hirviä – "Kun vasat lähtevät emon luota, ne poukkoilevat ympäriinsä"
 8. Lahti Soccer pelataan kesäkuussa, myös Masto Cupin aikataulu edelleen voimassa
 9. Mika Lehto heräsi avunhuutoihin mökillään Sysmässä ja pelasti vedenvaraan joutuneen miehen – Päijät-Hämeen pelastuslaitos palkitsi uroteosta
 10. Kuusi päijäthämäläistä taksiyrittäjää kimpaantui Kela-kyytien menettämisestä – Sopimusrikkomuksesta vaaditaan yli 700 000 euron korvauksia
 11. Lahtelainen Kino Iiris aloittaa näytökset tarkkoja koronarajoituksia noudattaen - enintään 19 katsojaa saliin kerralla
 12. Hyvinvointiyhtymän perusterveydenhuollon lääkärit ja hammaslääkärit ovat huolissaan valmistellusta yhteisyrityksestä – enemmistö ei usko mallin hyödyttävän palvelutuotantoa
 13. Jotain hyötyä poikkeusoloista – Järvisen perhe rakensi upean puumajan kotipihalleen Asikkalan Vääksyyn
 14. Henkilöauto törmäsi jalankulkijaan suojatiellä Heinolassa
 15. Kuluttajille myytävissä autonostimissa on hengenvaara, tuotteet palautettava ostopaikkaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.