Lajittelusta on tehtävä helppoa

Jätteiden lajittelun ja kierrätyksen vaatimukset kovenevat ensi vuonna. Pirjo Kamppila

EU:n jätedirektiivit kiristyvät ensi heinäkuun alussa. Uusia vaatimuksia on tulossa muun muassa biojätteen ja tekstiilijätteen keräämiseen. (ESS 18.11.) Päijät-Hämeessä muutos tuo lisää erilliskeräysastioita biojätteen ja tekstiilien lisäksi muoville, paperille, metallille ja lasille, joista suurinta osaa on kerätty erillisastioihin jo pitkään.

Suomessa kierrätysaste on tällä haavaa 41 prosenttia ja sen pitäisi nousta ensi vuonna 50 prosenttiin. Vaikka kaatopaikalle päätyy enää sadasosa jätteestä, jätteen hyödyntäminen muuhun kuin energiantuotantoon on vielä riittämätöntä. Mitään sellaista, mikä voidaan käyttää uudestaan, ei kannata polttaa.

Yksi ongelma jätteen kierrättämisessä on etenkin biojätteen lajittelun osittainen vapaaehtoisuus. Jos esimerkiksi omakotiasujat eivät itse kompostoi biojätettä, he saattavat panna ruuantähteensä sekajätteen sekaan. Biojäte kuitenkin pilaa sekajätteen hyödyntämisen mahdollisuuksia ja tuo myös haittaeläimiä jätteenkeruupaikoille sekä kaatopaikoille.

Ehdotukset pientalojen yhteisistä biojäteastioista ovat erittäin tervetulleita. Toisaalta myös pientalojen olisi mahdollista käyttää jäteastioita, joihin biojäte lajitellaan erikseen. Se vain edellyttää, että jätekuljetukseen käytetään kalustoa, joka kykenee pitämään jätteet erillään.

Kun lajittelu ja kierrätys tehdään riittävän helpoksi, se saadaan myös toimimaan nykyistä paremmin. Jos erillis­astioita on riittävän lähellä, saadaan kaikki kierrätyskelpoinen paremmin talteen kuin luottamalla siihen, että väki kantaa tai kuljettaa jätteitään itse kilometrien ­päähän.

Pullojen kierrätys Suomessa kyllä toimii, koska pulloista saa korvauksen. Kaikesta kierrätettävästä jätteestä ei varmastikaan makseta, mutta hyvänä täkynä voisi olla myös jätemaksujen alentaminen, jos jätteet on lajilteltu huolellisesti. Joillakin paikkakunnilla voi saada alennusta jätemaksuun, jos kompostoi biojätteensä itse.

Yksi ratkaisu kierrätyksen tehostamiseen olisi jätteenkuljetuksen organisointi kuntatasolla. Lahdessa kiinteistöt kilpailuttavat jätteenkuljetuksen itse, eivätkä ne ole halunneet keskitettyä kilpailutusta, koska ovat pelänneet sen nostavan hintoja.

Keskitetyn kilpailutuksen etuna olisi se, että mukaan valittavilta yrityksiltä voitaisiin vaatia kalustoa, joka pakkaa jätejakeet omiin lokeroihinsa. Koska sopimus tehtäisiin useaksi vuodeksi, yrityksillä olisi varma asiakaskunta ja kykyä investoida.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jatkuvat vahingonteot turhauttavat lahtelaisyrittäjiä – "Minua varoitettiin etukäteen, että kaikki kannattaa nostaa turvaan"
 2. SJK ei ole koskaan voittanut Lahdessa – Arkivuo, Zeqiri ja Imbongo nousevat FC Lahden avaukseen
 3. Poliisi otti Nastola-operaatiossa kiinni kaksi tapon yrityksestä epäiltyä
 4. Päijät-Hämeessä todettu kolme uutta koronavirustartuntaa
 5. Lahtelainen kuvataiteilija Matti Koskela on kuollut
 6. Katumaasturia kuljettanut päihtynyt mies kolaroi ensin Lahdessa, jäi poliisin haaviin tuntia myöhemmin Asikkalassa
 7. Pajulahti järjestää sulkapallon nuorten EM-kilpailut – "Nostaa lajin profiilia Suomessa"
 8. Enemmistöllä lahtelaisvaltuutetuista on toistaiseksi kriittinen kanta yhtymän ja Mehiläisen yhteisyritykseen – kokoomus ja vasemmisto edustavat ääripäitä, ja monissa ryhmissä kaivataan lisää tietoa
 9. Suomessa kolme uutta koronavirustartuntaa muttei uusia kuolemia – tartunnan saaneiden keski-ikä laskenut epidemian kuluessa
 10. Koronavirus vei melkein perheenisä Jukka Pylvänäisen hengen – "Tauti on opettanut elämän arvoa"
 11. Ei tullutkaan peruspuujalka, vaan kolme leikkausta ja pysäyttäviä uutisia lääkäriltä, nyt Mikko Viitikko suitsuttaa fyssaria: "Saan olla kiitollinen, että hän otti asian vakavasti"
 12. Asikkalan Vääksyn Ranskalaisen kyläkaupan omistaja julkaisi Facebook-päivityksen nuorten kesätyöntekijöiden kaltoinkohtelusta – laaja tuki yllätti, ja kaupalle on tultu jopa Tampereelta asti
 13. Näppis: Miten turisti osaa tulla Lahden keskustaan?
 14. Kreikasta siirretty Suomeen pakolaislapsia ilman huoltajaa
 15. Lahtelainen Mimmi Vepsäläinen toivoi jo kymmenvuotiaana, että voisi tanssia koko ikänsä – kolmessa maassa opiskellut tanssija asuu taas kotikaupungissaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.