Synkkä pyhä työmarkkinoilla voi saada onnellisen lopun

Paltan Tuomas Aarto ja PAUn puheenjohtajat Heidi Nieminen joutuivat sunnuntaina toteamaan, että postilakko jatkuu.

Marraskuun viimeinen sunnuntai oli työmarkkinoillamme ladattu täyteen toivoa, mutta päättyi syvään pettymykseen.

Jo iltapäivällä Teollisuusliitto, Pro ja YTJ ilmoittivat aloittavansa joulukuussa laajat lakot pahasti jumiutuneiden sopimusneuvottelujensa vahdittamiseksi. Lakkoihin osallistuu lähes 100 000 työntekijää ja vaikka ne kestävät tässä vaiheessa vain kolme vuorokautta, niiden vaikutukset erityisesti vientiteollisuuteemme ehtivät kohota tuntuviksi.

Huonot uutiset saivat jatkoa illansuussa, kun valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala joutui toteamaan, ettei Postin sitkeää työehtosopimuskiistaa saatu vieläkään päättymään. Siten jo kolmatta viikkoa jatkuva postilakko laajeni heti maanantaina saaden seurakseen myös useita tukilakkoja bussi-, lento- ja laivaliikenteeseen.

Tukilakot kestävät vain vuorokauden, mutta lisää on luvassa. Ainakin AKT aikoo laajentaa omaansa torstaiksi satamiin, jos postilakkoa ei saada ratkaistuksi. Se on paljon vaadittu nyt, kun edes kokemattoman valtakunnansovittelijan tueksi valjastetut neljä työmarkkinakonkaria eivät löytäneet viisastenkiveä riidan lopettamiseksi.

Kiistan pääpukarit Posti, Palta ja PAU kuten myös Teollisuusliitto olisivat tosin hyväksyneet sovintoesityksen, jolla pyrittiin selkiyttämään kiistan keskiössä olevien 700 pakettilajittelijan asemaa. Lajittelijoiden työnantajaa nykyään edustava Medialiitto ei kuitenkaan halunnut näytellä muiden sille käsikirjoittamaa roolia näytelmässä, jossa se itse ei koe olevansa osapuoli. Tästä langetetun syntipukin osan Medialiitto sysäsi mielestään kohtuuttomana niille, jotka sopan keittivät.

Kokkina soppakattilan ympärillä on Postin, Paltan ja PAUn lisäksi häärinyt Antti Rinteen (sd.) hallitus. Selvityshenkilöiden epäonnistuttua hallitukselta odotetaan seuraavia siirtoja, jotka toivottavasti ovat tähänastista johdonmukaisempia. On luonnollista, että demarijohtoinen hallitus ymmärtää hyvin palkansaajien näkökohtia. Omistajan edustajana hallituksen tulisi silti toimia kaikissa käänteissä tavalla, joka ottaa huomioon myös Postin ja välillisesti muidenkin valtionyhtiöiden edun.

Merkit viittasivat maanantaina siihen, että osapuolten ja muiden myötävaikuttajien kesken oli meneillään vielä uusi yritys lakon lopettamiseksi, ennen kuin sen vaikutukset laajenevat sietämättömiin mittoihin. Hyvä niin, vaikka ilmapiiri työmarkkinoilla suosii nyt enemmän riidankylväjiä kuin rauhanrakentajia, mistä uudet lakkovaroituksetkin kertovat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jatkuvat vahingonteot turhauttavat lahtelaisyrittäjiä – "Minua varoitettiin etukäteen, että kaikki kannattaa nostaa turvaan"
 2. Poliisi otti Nastola-operaatiossa kiinni kaksi tapon yrityksestä epäiltyä
 3. Päijät-Hämeessä todettu kolme uutta koronavirustartuntaa
 4. Lahtelainen kuvataiteilija Matti Koskela on kuollut
 5. Katumaasturia kuljettanut päihtynyt mies kolaroi ensin Lahdessa, jäi poliisin haaviin tuntia myöhemmin Asikkalassa
 6. Pajulahti järjestää sulkapallon nuorten EM-kilpailut – "Nostaa lajin profiilia Suomessa"
 7. Enemmistöllä lahtelaisvaltuutetuista on toistaiseksi kriittinen kanta yhtymän ja Mehiläisen yhteisyritykseen – kokoomus ja vasemmisto edustavat ääripäitä, ja monissa ryhmissä kaivataan lisää tietoa
 8. Suomessa kolme uutta koronavirustartuntaa muttei uusia kuolemia – tartunnan saaneiden keski-ikä laskenut epidemian kuluessa
 9. Koronavirus vei melkein perheenisä Jukka Pylvänäisen hengen – "Tauti on opettanut elämän arvoa"
 10. Ei tullutkaan peruspuujalka, vaan kolme leikkausta ja pysäyttäviä uutisia lääkäriltä, nyt Mikko Viitikko suitsuttaa fyssaria: "Saan olla kiitollinen, että hän otti asian vakavasti"
 11. Asikkalan Vääksyn Ranskalaisen kyläkaupan omistaja julkaisi Facebook-päivityksen nuorten kesätyöntekijöiden kaltoinkohtelusta – laaja tuki yllätti, ja kaupalle on tultu jopa Tampereelta asti
 12. Näppis: Miten turisti osaa tulla Lahden keskustaan?
 13. Kreikasta siirretty Suomeen pakolaislapsia ilman huoltajaa
 14. Lahtelainen Mimmi Vepsäläinen toivoi jo kymmenvuotiaana, että voisi tanssia koko ikänsä – kolmessa maassa opiskellut tanssija asuu taas kotikaupungissaan
 15. Oletko kokenut taloudellista väkivaltaa? Kerro kokemuksistasi verkkokyselyssä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.