Pessimistien kulta-aika päättyy pian

Hanna Myyrä

Tiedän ihmisiä, jotka surevat jo toukokuussa sitä, että pian päivä alkaa taas lyhetä. Juhannuksena he huokaavat, että kesä on ohi justiinsa.

Vanhan kansan mielestä juhannuksena loppui pikkukesä ja siitä alkoi isokesä, mutta pessimisti suree jo kesäkuussa kaikkia niitä mahdollisuuksia, jotka sinäkin kesänä tulevat jäämään käyttämättä. Kukkeimpina kesäpäivinä hän katsoo pitkälle eteenpäin, iltojen pimenemiseen ja synkkyyteen.

Opiskeluvuosina jaettiinjoka vuosi opiskelijakalenteri, johon oli merkitty marraskuun ensimmäisen päivän kohdalle optimistinen muistutus: enää puoli vuotta vappuun. Kalenteri oli teekkareiden tuotantoa.

Tuo positiivinen muistutus palautuu mieleen aina marraskuun alussa, kun alkamassa oleva kaamoskausi saattaisi muuten vaikuttaa loputtomalta.

Sitä paitsi jotakin hyvää on myös siinä, että vuosia kertyy. Kun aika menee nopeasti, myös pimeä vuodenaika tuntuu aiempaa lyhyemmältä. On siitä ennenkin selvitty.

Kaikille pessimisteille tiedoksi: kuukauden päästä päivä taas pitenee. Talvipäivänseisaus on 22. joulukuuta, ja siitä mennään kukonaskelin kohti valoisaa vuodenaikaa. Kunnon talvi hankineenkin on vasta edessä. Nauttikaa siis synkkyydestä niin vähän aikaa kuin sitä enää kestää.

Vaikka valon määrä kasvaa aluksi hitaasti, lumipeite helpottaa pimeintä vuodenaikaa, jos lunta vain tulee. Emme voi vaikuttaa maamme sijaintiin planeetalla, joten täytyy toivoa, että synkimmät ennusteet Pohjolan talvien lämpenemisestä eivät pidä paikkaansa. Kokonaan lumeton talvi voisi olla optimistillekin harmillinen.

Tänä vuonna marraskuu on kieltämättä vaikuttanut erityisen harmaalta. Töihin ja kotiin on saanut kulkea pimeyden keskellä joko sumussa tai tihkusateessa, ja hämärää on ollut myös keskipäivän aikaan. Jos harmaudesta ei ole muuta hyötyä, niin ainakin se yhdistää.

Pimeiden kuukausien valoksi kaipaa muutakin kuin torkkupeittoa ja hämyistä kynttilänvaloa, toki on niistäkin iloa. Tapahtumatarjonta on tässä vaiheessa vuotta vilkkaimmillaan, joten arkeen on löydettävissä juhlaa, jos sitä kaipaa.

Kaupunki on kaamosajan juhlavalaistuksessaan hieno jopa sateella, ja kuusi valaisee torilla kulkevien taivalta. Reilun parin viikon päästä aukeaa myös torin joulukylä.

Pikkujouluperinnekään ei ole vielä kuollut, vaikka se on muuttanut vuosikymmenten aikana muotoaan. Siltä varalta, ettei pikkujouluja osu muuten kohdalle, on myös tarjolla yleisiä kekkereitä.

Toki kunnon pessimisti voi rypeä myös siitä, että jo seitsemän kuukauden päästä päivä jälleen lyhenee ja vuoden kuluttua olemme samassa synkässä jamassa kuin nyt.

Päijät-Hämeen keskussairaalassa tarkastettiin perjantaina pessimismiä käsittelevä, lääketieteen lisensiaatin Mikko ­Pänkäläisen tekemä väitöstutkimus. Tutkimuksessa seurattiin vajaata 3 000:ta päijäthämäläistä yhteensä kymmenen vuoden ajan. Se paljasti, että pessimismi on sepelvaltimotaudin itsenäinen riskitekijä.

Pessimismistä ei ehkä parane, mutta sitä vastaan voi taistella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 2. Padasjoen paloalue on laajentunut, 50 sammuttajaa ja kaksi helikopteria taistelee liekkejä vastaan
 3. 27.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä vakaa, sairaalahoidossa ei yhtään koronapotilasta
 4. Kampustyömaa sulkee Kannaksenkadun - tuo Lahteen myös uuden kadunnimen
 5. Työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi roimasti Päijät-Hämeessä - Lahdessa korkein työttömyysaste
 6. Lahden keskustan tuntumassa on liikkunut viime päivinä useita hirviä – "Kun vasat lähtevät emon luota, ne poukkoilevat ympäriinsä"
 7. Lahti Soccer pelataan kesäkuussa, myös Masto Cupin aikataulu edelleen voimassa
 8. Mika Lehto heräsi avunhuutoihin mökillään Sysmässä ja pelasti vedenvaraan joutuneen miehen – Päijät-Hämeen pelastuslaitos palkitsi uroteosta
 9. Kuusi päijäthämäläistä taksiyrittäjää kimpaantui Kela-kyytien menettämisestä – Sopimusrikkomuksesta vaaditaan yli 700 000 euron korvauksia
 10. Lahtelainen Kino Iiris aloittaa näytökset tarkkoja koronarajoituksia noudattaen - enintään 19 katsojaa saliin kerralla
 11. Hyvinvointiyhtymän perusterveydenhuollon lääkärit ja hammaslääkärit ovat huolissaan valmistellusta yhteisyrityksestä – enemmistö ei usko mallin hyödyttävän palvelutuotantoa
 12. Jotain hyötyä poikkeusoloista – Järvisen perhe rakensi upean puumajan kotipihalleen Asikkalan Vääksyyn
 13. Henkilöauto törmäsi jalankulkijaan suojatiellä Heinolassa
 14. Kuluttajille myytävissä autonostimissa on hengenvaara, tuotteet palautettava ostopaikkaan
 15. Päijät-Hämeen matkailualan yrittäjät tekevät yhteistyötä, jotta täällä ensi kertaa lomailevat ihastuisivat alueeseen: "Meidän pitää hurmata heidät"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.