Rikoksista tulisi ammentaa mediasisältöä maltillisesti

Janne Nieminen

Kun kohtaan arkisten askareiden keskellä luppoaikaa, eksyn herkästi selaamaan rikosaiheista Murha.info-keskustelupalstaa. Vaikka ajatustenvaihto on siellä pahimmillaan ala-arvoista, foorumia seuratessa pysyy hyvin kärryillä Suomessa tapahtuvista rötöksistä sekä niiden poliisi- ja tuomioistuinkäsittelyistä.

Vuosien varrella muistiini on painunut esimerkiksi tamperelaisen Raisa Räisäsen katoamistapauksen joka ainut yksityiskohta, jonka poliisi on julkisuuteen saattanut. Toisinaan kyseenalaistan motiivejani rikosten jatkuvaan penkomiseen.

Tapa tuntuu kuitenkin nykykulttuurissamme hyvin tavalliselta: todellisia rikoksia käsittelevää mediasisältöä, niin kutsuttua true crime -lajityyppiä tuotetaan ja kulutetaan kiihtyvää tahtia. Suomen suosituimmista podcasteista moni on rikosaiheinen. Televisiossa armanalizadit ja anttireinit kertaavat tuimailmeisesti rötöshistoriamme puistattavimpia tapauksia. Tampereella on järjestetty jo elämyksellisiä bussikierroksia rikosten tapahtumapaikoille.

Rikosjournalismilla on perusteltu tehtävänsä, vaikka uutisointi voi joskus tuntua mässäilyltä. Kun media raportoi rikkomuksista, se ylläpitää yhteiskunnan normijärjestelmää. Toisin sanoen muistuttaa kansalaisia siitä, mikä on oikein ja mikä väärin, ja mitä vääryyksistä seuraa.

Parhaimmillaan journalismi voi siten ehkäistä rikoksia. Ainakin se tarjoaa taviksille mahdollisuuden kiinnittyä yhteisiin pelisääntöihin ja tuntea lainkuuliaisuudestaan hyvää mieltä. Joskus punaisia päin kävelevän tavan tallaajan moraalinen selkäranka alkaa kummasti tuntua titaaniselta, kun ensin lukee seikkaperäisiä selvityksiä henkirikoksista.

Vaikka rikokset kiinnostavat, niistä ammentavien sisällöntuottajien tulisi muistaa vastuunsa ja rikosjournalistinen pyrkimys. Riskinä on, että käsittelytavat viihteellistyvät ja alkavat jopa glorifioida rikollista elämäntapaa. Tästä on esimerkkejä maailmalta. Edesmennyt kolumbialainen huumeparoni Pablo Escobar on esiintynyt hahmona monissa dokumenteissa ja fiktiivisissä teoksissa. Hänestä onkin muodostunut monien silmissä myyttinen, jopa palvottu sankari.

Moni Escobarin murhauttamaksi joutuneen omainen on jo vuosia kärsinyt siitä, että turistit vievät kukkia huumepomon haudalle ja ihailijat tehtailevat hänestä kunnioittavia seinämaalauksia.

Suomessakin true crimen kasvava menestys on ehtinyt aiheuttaa kyseenalaisia pelinavauksia. Kahdesta murhasta yhä tuomiota lusiva Janne Raninen aiheutti viime kesänä kohun järjestämällään True Crime -tapahtumalla, jonka ohjelmanumerona kolme tuomittua kertoi yleisölle tekemistään rikoksista ­autenttisilla tapahtumapaikoilla.

Kaiken huippuna yleisölle kaavailtiin mahdollisuutta illastaa rikoksista tuomittujen henkilöiden kanssa. Vaikka Raninen painotti, että tarkoitus ei ollut mässäillä rikollisuudella vaan ennaltaehkäistä sitä, rikoksista tuomittujen jalustalle nostaminen herätti aiheellista vastustusta.

Suomessa ei ole syytä ottaa askeleita siihen suuntaan, jossa oikeuden ottaminen omiin käsiin tai valta-aseman haaliminen väkivalloin asettuu edes pienesti ihailtavaan valoon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä vastaa vähävaraisten maskijakelusta alueensa kunnissa – "Vielä ei tiedetä, miten tuo ryhmä rajataan", yhtymän toimialajohtaja Mika Forsberg sanoo
 2. Lahden demariryhmä vaatii kokoomuskaksikolle potkuja kaikista luottamustoimista – "En ole kuullut mitään näin naurettavaa", kommentoi Francis McCarron
 3. Hygieniahoitajat Sari Mölsä ja Leena Salo näyttivät ESS:lle, kuinka maskia käytetään oikeaoppisesti – katso video sekä kuvat
 4. Kultsu FC:n nigerialaishyökkääjät kurittivat Reipasta jalkapallon Kakkosessa – "Tappio ketuttaa totta kai"
 5. Osuuskauppa Hämeenmaan toimialajohtaja maskisuosituksesta: "Toivomme, että yhdessä noudatamme viranomaisohjeistuksia"
 6. Mies riehui ja haastoi riitaa Lahden torilla
 7. THL antoi maskisuosituksen, Lahden busseihin ei tule maskipakkoa: "On jokaisen omassa harkinnassa, käyttääkö maskia"
 8. Koronatartunnat selvässä nousussa elokuun alussa – "Trendi on huomattavan huolestuttava"
 9. Sysmän uimalan vuokrasopimus purettiin – vuokralainen vaatii kunnalta miljoonakorvauksia, kun ei voinutkaan rakentaa paikalle kelluvaa mökkikylää
 10. Illallinen taivaan alla järjestetään ensimmäistä kertaa Asikkalan Vääksyssä
 11. Marin: Hallitus puoltaa THL:n suositusta kasvomaskien käytöstä joukkoliikenteessä ja tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista
 12. Lahtelainen urheiluravintola Peluri muuttaa – "Tartuimme tilaisuuteen, kun avautui mahdollisuus päästä vielä lähemmäs keskustaa"
 13. Taksiliitto toivoo maskisuosituksen laajentamista takseihin – "Oman matkan jälkeen taksiin saattaa tulla riskiryhmään kuuluva"
 14. Vesijärvellä Lahdessa ja Orimattilan Mallusjärvellä on havaittu sinilevää
 15. Sofia Belorf kirjoitti epäillyn pahoinpitelyn jälkeen Ranta-aholle, että pelkää tätä – "Liioittelee asiaa", Ranta-aho sanoi kuulustelijalle

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.