Vanha kaiku Kremlin kellossa

Pääministeri Antti Rinne (sd.) teki Dmitri Medvedeville selväksi, että Suomi on täysin sitoutunut EU:n Venäjä-politiikkaan. Lehtikuva / Jussi Nukari

Pääministeri Antti Rinne (sd.) poikkesi maanantaina pikaisesti Moskovassa tapaamassa ensimmäistä kertaa venäläistä virkaveljeään Dmitri Medvedeviä.

Historiallinen tapaus jäi kotimaassa omien työmarkkinariitojemme varjoon. Vaatimattomaan julkisuuteen vaikutti luonnollisesti sekin, ettei Rinteellä ja Medvedevillä ollut tarjottavanaan suuria eikä edes vähän pienempiä uutisia. Kaksikon puheet tapaamisen jälkeisessä tiedotustilaisuudessa noudattelivat samoja ratoja, jotka ovat Ukrainan kriisin puhkeamisesta lähtien tulleet tutuiksi Suomen ja Venäjän valtiojohdon keskinäisissä kohtaamisissa.

Venäjän vallattua Krimin ja sekaannuttua sotaan Itä-Ukrainassa EU langetti sille taloudellisia pakotteita, joihin Venäjä vastasi omilla vastapakotteillaan. Venäläisten toimittajien kysyttyä lehdistötilaisuudessa pakotteiden purkamisesta Rinne ja Medvedev vastasivat tavalla, joka kertoi osapuolten näkemysten tapahtumien kulusta ja niiden seurauksista poikkeavan edelleen tosistaan kuin yö ja päivä.

Rinne kertasi EU:n ja siten myös Suomen kannan, jonka mukaan suhteiden normalisointi on mahdollista vain, jos Ukrainan konflikti pystytään ratkaisemaan ja Minskin sopimuksen ehdot täyttyvät. Venäjällä on tässä keskeinen rooli.

Medvedevin vastaus puolestaan vahvisti kaikessa jyrkkyydessään, että Kremlinkin kellossa kaikuu yhä vanha sointi. Suhteiden pilaaminen on yksin EU:n syytä, ja EU:lle myös kuuluu vastuu niiden normalisoimisesta. Venäjä on siihen valmis, mutta ei voi tehdä mitään niin kauan kuin EU ei siihen kykene, Medvedev opasti ikään kuin Venäjällä ei olisi mitään tekemistä Ukrainan kriisin kanssa.

Myös presidentti Vladimir Putin on pyrkinyt iskemään kiilaa Suomen ja EU:n välille syyttämällä vain jälkimmäistä suhteiden heikosta tolasta. Presidentti Sauli Niinistö on tämän johdosta ottanut tavakseen huomauttaa aina ystävällisesti kollegalleen, että Suomi on EU:n täysivaltaisena jäsenenä ollut aina mukana tekemässä tämän arvostelemia päätöksiä.

Rinne teki nyt saman Moskovassa korostaen, että Suomi on täysin sitoutunut EU:n Venäjä-politiikkaan. EU:n puheenjohtajamaan pääministeriltä ei tietenkään voinut muuta odottaakaan, mutta odottaa sopii, että Moskovassa uskotaan Rinteen sanojen pätevän senkin jälkeen, kun puheenjohtajakautemme EU:ssa on tältä erää ohi.

Yhtä tärkeää olisi, että Kremlissä tunnustettaisiin vihdoin laajemminkin Ukrainan kriisiin liittyvät tosiasiat. Konfliktin aloitti ja sitä ylläpitää Venäjä, jolle siten kuuluu päävastuu myös sen lopettamisesta. EU:ta sotkusta on turha syyttää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jatkuvat vahingonteot turhauttavat lahtelaisyrittäjiä – "Minua varoitettiin etukäteen, että kaikki kannattaa nostaa turvaan"
 2. Poliisi otti Nastola-operaatiossa kiinni kaksi tapon yrityksestä epäiltyä
 3. Päijät-Hämeessä todettu kolme uutta koronavirustartuntaa
 4. Lahtelainen kuvataiteilija Matti Koskela on kuollut
 5. Katumaasturia kuljettanut päihtynyt mies kolaroi ensin Lahdessa, jäi poliisin haaviin tuntia myöhemmin Asikkalassa
 6. Pajulahti järjestää sulkapallon nuorten EM-kilpailut – "Nostaa lajin profiilia Suomessa"
 7. Enemmistöllä lahtelaisvaltuutetuista on toistaiseksi kriittinen kanta yhtymän ja Mehiläisen yhteisyritykseen – kokoomus ja vasemmisto edustavat ääripäitä, ja monissa ryhmissä kaivataan lisää tietoa
 8. Suomessa kolme uutta koronavirustartuntaa muttei uusia kuolemia – tartunnan saaneiden keski-ikä laskenut epidemian kuluessa
 9. Koronavirus vei melkein perheenisä Jukka Pylvänäisen hengen – "Tauti on opettanut elämän arvoa"
 10. Ei tullutkaan peruspuujalka, vaan kolme leikkausta ja pysäyttäviä uutisia lääkäriltä, nyt Mikko Viitikko suitsuttaa fyssaria: "Saan olla kiitollinen, että hän otti asian vakavasti"
 11. Asikkalan Vääksyn Ranskalaisen kyläkaupan omistaja julkaisi Facebook-päivityksen nuorten kesätyöntekijöiden kaltoinkohtelusta – laaja tuki yllätti, ja kaupalle on tultu jopa Tampereelta asti
 12. Näppis: Miten turisti osaa tulla Lahden keskustaan?
 13. Kreikasta siirretty Suomeen pakolaislapsia ilman huoltajaa
 14. Lahtelainen Mimmi Vepsäläinen toivoi jo kymmenvuotiaana, että voisi tanssia koko ikänsä – kolmessa maassa opiskellut tanssija asuu taas kotikaupungissaan
 15. Oletko kokenut taloudellista väkivaltaa? Kerro kokemuksistasi verkkokyselyssä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.