Ranta-Kartanosta voi tulla Lahden uusi napa

Mikael Hoikkala

Lahdessa kuultiin iloisia uutisia lokakuun lopussa, kun Ranta-Kartanon kaavamuutos sai lainvoiman. Esteet kylpylähotellin ja sen ympärille nousevan asunto- ja palvelukeskittymän rakentamisen tieltä poistuivat.

Ilonaiheita ovat rakennushankkeen työllisyysvaikutukset ja seudun turismin kasvumahdollisuudet, mutta en mene nyt niihin sen enempää. Kaupungin asukkaalle on kylliksi herkuteltavaa, kun ajattelee, miten paljon palvelut ja ympäristön viihtyisyys voivat parantua.

Paras uutinen on nimittäin tämä: Ranta-Kartanon valmistuminen voi olla lopullinen käännepiste, joka pysäyttää keskustan näivettymisen ja puhaltaa uinahtaneita kortteleita uuteen eloon.

Vanhan linja-autoaseman rakennukseen on jo auennut viihtyisä ruokakauppa ja laadukas ravintola. Ne saavat kovia kilpailijoita, kun alueen uusi kauppakeskittymä aikanaan valmistuu, mutta suuri on myös asiakaspotentiaali, kun uusia asuntoja ja hotellihuoneita valmistuu iso läjä. Luulisi, että hyötyä valuu myös keskustan liikkeille.

Tori on aina tori, mutta minä näen Ranta-Kartanon mahdollisena Lahden uutena napana.

Sijainnin erinomaisuus on lahtelaiselle itsestäänselvyys. Rakennusyhtiöiden ja alueen tulevien yrittäjien tehtävä on kertoa siitä muillekin. Voin auttaa alkuun, sillä tökkäsin kokeeksi karttapalvelussa neulan keskelle aluetta ja tarkistin etäisyyksiä.

Rautatieasema: 1,3 kilometriä. Työmatkaaja kävelee junalle vartissa. Se on kohtuullinen aika, vaikka kulkisi päivittäin. Pääkaupunkiseudun työpaikat ovat helposti saavutettavissa.

Sibeliustalo: 1,4 kilometriä. Sieltä löytyvät kongressit ja konsertit, kevyt ja korkea kulttuuri. Kulttuuria ja viihdettä on tarjolla myös useissa kohteissa keskustassa, siis 1–2 kilometrin säteellä.

Urheilukeskus, Suurhalli ja mäkimonttu: 1 kilometri. Isku Areena: 700 metriä. Salpausselän maastot: 1 kilometri. Siinä on valinnanvaraa penkki- ja muillekin urheilijoille.

Kisapuisto: tähän ei tarvita karttapalvelua, kivenheitto. Uusi vesiliikuntakeskus: sama.

Nämä vain nopeimpina poimintoina paikoista, joihin pääsee vaivattomasti kävellen tai pyörällä. Asukas voi elellä Ranta-Kartanossa tarvitsematta yhtäkään autopaikkaa sinne valmistuvasta pysäköintihallista.

Fiksusti rakennettuna Ranta-Kartanosta voi tulla modernin kaupunkikehityksen roolimalli, jollaista kelpaa esitellä esimerkkinä. Kun keskustan palvelut paranevat ja autottomuudesta tulee helppo vaihtoehto vaativallekin kuluttajalle, ympäristökaupunki alkaa lunastaa mainettaan.

Vuosien päästä ihmetellään, miten niin hieno tontti sai pitkään elää jättimäisenä, vajaakäyttöisenä parkkipaikkana.

Yksi asia on vielä pakko mainita. Jos Ranta-Kartano pääsee etenemään aikataulussa ja eräs toinen hanke jatkaa jumittamistaan, Ranta-Kartanon valmis­tuessa maisemasta pistää silmään rakennelma, joka on pahasti jäänyt ajastaan jälkeen.

Ei tarvitse olla urheiluihminen todetakseen, että Kisapuistollekin olisi aika tehdä jotakin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hallituksen sote-esitys heiluttaa kuntien taloutta Kuntaliiton mielestä liikaa – Katso, kuinka paljon oma kuntasi häviäisi tai voittaisi
 2. Kansalaisten verorasite ei muuttuisi sote-uudistuksessa ainakaan heti – verotus voi myöhemmin kiristyä etenkin jos maakunnillekin tulee verotusoikeus
 3. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä vastaa vähävaraisten maskijakelusta alueensa kunnissa – "Vielä ei tiedetä, miten tuo ryhmä rajataan", yhtymän toimialajohtaja Mika Forsberg sanoo
 4. Lahden demariryhmä vaatii kokoomuskaksikolle potkuja kaikista luottamustoimista – "En ole kuullut mitään näin naurettavaa", kommentoi Francis McCarron
 5. Hygieniahoitajat Sari Mölsä ja Leena Salo näyttivät ESS:lle, kuinka maskia käytetään oikeaoppisesti – katso video sekä kuvat
 6. Kultsu FC:n nigerialaishyökkääjät kurittivat Reipasta jalkapallon Kakkosessa – "Tappio ketuttaa totta kai"
 7. Osuuskauppa Hämeenmaan toimialajohtaja maskisuosituksesta: "Toivomme, että yhdessä noudatamme viranomaisohjeistuksia"
 8. Mies riehui ja haastoi riitaa Lahden torilla
 9. THL antoi maskisuosituksen, Lahden busseihin ei tule maskipakkoa: "On jokaisen omassa harkinnassa, käyttääkö maskia"
 10. Koronatartunnat selvässä nousussa elokuun alussa – "Trendi on huomattavan huolestuttava"
 11. Sysmän uimalan vuokrasopimus purettiin – vuokralainen vaatii kunnalta miljoonakorvauksia, kun ei voinutkaan rakentaa paikalle kelluvaa mökkikylää
 12. Illallinen taivaan alla järjestetään ensimmäistä kertaa Asikkalan Vääksyssä
 13. Marin: Hallitus puoltaa THL:n suositusta kasvomaskien käytöstä joukkoliikenteessä ja tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista
 14. Lahtelainen urheiluravintola Peluri muuttaa – "Tartuimme tilaisuuteen, kun avautui mahdollisuus päästä vielä lähemmäs keskustaa"
 15. Taksiliitto toivoo maskisuosituksen laajentamista takseihin – "Oman matkan jälkeen taksiin saattaa tulla riskiryhmään kuuluva"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.